#ESNS13: Re:Freshed Orchestra is swingendste tweedehands theezakje van Groningen #ESNS13: Re:Freshed Orchestra is swingendste tweedehands theezakje van Groningen

Rotterdamse bigband eert Jay-Z

, Tomas Delsing

#ESNS13: Re:Freshed Orchestra is swingendste tweedehands theezakje van Groningen

Rotterdamse bigband eert Jay-Z

Tomas Delsing ,

Oude wijn in nieuwe zakken stoppen, dat is de missie van het Re:Freshed Orchestra in het kort. Of in het te-kort-door-de-bocht? De Rotterdamse band neemt klassiekers van haar muzikale helden flink onder handen om ze in bigband-formatie de Oosterpoort in te knallen. Een coverband dus, maar wel een die zich verre houdt van het braderie-circuit. "That shit Kray!"

GEZIEN
Re:Freshed Orchestra, Noorderslag 2013, Radio 6 podium, zaterdag 12 januari 2013.

MUZIEK

Zestienkoppige formatie waar je dus prima het big-band stickertje op mag plakken. Naast het normale instrumentarium en drie vocalisten, staan er ook een flinke blazerssectie, twee violisten, een cello en een keytar (jawel!) op het podium. In die bezetting worden uptempo soulvolle her-interpretaties gespeeld van onder andere J-Dilla, Nina Simone, Fela Kuti, Gil-Scott Heron en Sly & The Family Stone. Op hun eerste EP en vanavond in de Oosterpoort stappen de Rotterdammers gevoelsmatig nog wat verder uit hun comfort zone, en eren ze Jay-Z: hiphop die ook je ouders leuk gaan vinden!

PLUS
Wat een band zeg! Stuk voor stuk uitstekende muzikanten die samen veel meters hebben gemaakt, en door bandleider Furlan Felter tot een kneiterstrak geheel zijn gesmeed. Het grootste deel van de show ligt het tempo moordend hoog, met tussen de nummers nauwelijks tot geen tijd om even stil te staan bij wat er allemaal op je afkomt. Natuurlijk leunt een Jay-Z medley op papier nogal naar het kitscherige, maar frontvrouw Esperanza Denswil heeft samen met collega Poliana Vieira de looks en de moves, de bravoure en de skills om niet door het ijs te zakken. 'Hits Roc Boys', 'What More Can I Say', 'Show Me What You Got', 'Encore' en zomeranthem 'N*ggas In Paris' komen allemaal voorbij en blijven ook in bigband-formatie overeind.

MIN
Hoe goed ook uitgevoerd, hier staat natuurlijk gewoon een coverband. Zolang Re:Freshed Orchestra dichtbij het oude materiaal blijft is er niets aan de hand, maar (instrumentale) zijpaden en lange improvisaties doen afbreuk aan de altijd puntige originelen van Jay-Z. MC en vocalist Bundy Styx zou misschien eens in de leer kunnen gaan bij de Grote Inspirator: zijn flow verdient die naam eigenlijk niet en nee; Nederlandstalige raps kunnen maar beter geen grapjes over de Teletubbies bevatten. Zeker in een uitvoering van 'N*ggas In Paris'. Gelukkig zit die track vanavond gewoon maar één keer in de set, waar het origineel live de dubbele cijfers altijd wel aantikt.

CONCLUSIE

Met een big band nummers van Jay-Z coveren. Op papier klinkt dat als een ronduit muf idee, op de EP klinkt het al beter, maar op het podium vlamt Re:Freshed Orchestra alle twijfel weg. Niet teveel gekke uitstapjes maken en misschien toch eens zo'n (weliswaar knappe maar saaie) improvisatie slachtofferen? Dan brengt de Rotterdamse formatie meer dan alleen AOW-hiphop, en is het het swingendste tweedehands theezakje van het komende festivalseizoen.

CIJFER
7

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12