#ESNS13: Raketkanonnenvuur van sludge en noise

Gents kwartet is dé live-sensatie van het moment

Ingmar Griffioen ,

Bizar hoe vol de Shadrak is gelopen voor Raketkanon. En dat terwijl de woensdag toch niet gratis is. Steeds meer mensen weten de eerste Eurosonic-dag te vinden, die ook elk jaar serieuzer geprogrammeerd wordt. Daarnaast is de furieuze live-reputatie de Vlamingen duidelijk vooruitgesneld.

GEZIEN
Raketkanon, Shadrak Up, Eurosonic, 9 januari 2013

MUZIEK

Heavy Belgische revelatie op het sympatieke Zeal Records. De losgeslagen mannen van Raketkanon debuteerden daar zeer verdienstelijk met RKTKN #1, een beste eerste plaat waarop de duistere doom en sludge een bijzonder verbond aangaan met vurige punk en noise. Het kwartet komt niet helemaal als een donderslag bij heldere hemel; enkele leden hebben een verleden in Kapitan Korsakoff (brulboei Pieter-Paul Devos) en (Zeal-act) Tomàn.

PLUS
Raketkanon combineert de slepende grooves en hardcore uitspattingen van sludge met ruige opwindende noiserock en screams. Tel daarbij op dat alle vier de Vlamingen prettig gestoord (de drummer zal bij een wilde lapdance niet direct aan de zanger hebben gedacht…), uiterst beweeglijk en extravert zijn en dat zanger en drummer (!) geregeld het publiek in stormen en je hebt een tamelijk sensationele, heftige show. Die beestachtige drummer is nog apestrak ook. Toetsen en elektronica zwepen het extra op.

MIN
Het podium van Shadrak is veel te klein voor zoveel ongeremde live-energie, maar wat spat het er lekker af! Of de nep-stemmetjes en de gimmick van de onverstaanbaar bazelende gitarist echt nodig zijn is de vraag. Waarschijnlijk heeft de maker van het blokkenschema alle bands driekwartier ingepland, maar acts die zoveel energie verbruiken zijn doorgaans na een half uur wel klaar en Raketkanon ook.

CONCLUSIE
Dat gejeremieer van ondergetekende doet niks af aan de intensiteit en opwinding van de show. De slepende duistere doom-kant maakt Raketkanon zeer geschikt voor het Roadburn-segment (en aanbidders van het Kortrijkse Amen Ra), terwijl ze door de furieuze noise en hardcore-aanpak zowel op de Persistense tour (rondreizend hardcore-event) als in het clubcircuit op hun plek zijn. Jazeker dames en heren; dit is momenteel de live-band die je gezien moet hebben in het harde segment. Zeg niet dat we u niet gewaarschuwd hebben. Was RKTKN #1 een heftig debuutalbum, dan is de tweede trap een nog een paar tandjes heftiger optreden.

CIJFER
8