#ESNS13: Racoon wint de Popprijs

De kroon op het jubileumjaar

Willem van Zeeland ,

Racoon heeft de Popprijs gewonnen. Het was voor de band een heel succesvol jaar. De prijs werd op Noorderslag uitgereikt door juryvoorzitter Hans Kosterman, uiteraard gevolgd door de traditionele bierdouche.

Ze waren in het voorjaar al de grote winnaars bij de 3FM Awards. Op Pinkpop blinken ze uit, waarna hun Liverpool Rain naar de eerste plaats vliegt in de Album Top 100. Op dit album staat onder andere de single No Mercy waarin de band verrassende soul invloeden laat horen. In 2012 maakte Racoon voor het eerst een Nederlandstilge single: Oceaan, onderdeel van de soundtrack van de film Alles Is Familie.

In maart vieren ze hun 15-jarig jubileum in een uitverkochte Heineken Music Hall. Ter gelegenheid daarvan verscheen ook het boek "Racoon/alles voor het liedje." In de Top 2000 van 2012 staan acht nummers van Racoon, als hoogste Love You More uit 2005 op nr 112.

Naar aanleiding van Pinkpop maakt Atze de Vrieze onderstaand interview met Racoon, waarin onder andere wordt uitgelegd waarom je Racoon gerust de grootste indieband van Nederland mag noemen.