#ESNS13: De opmerkelijke daden van Jake Bugg

Bliksemschicht lijkt nog lang niet uitgedoofd

Ingmar Griffioen ,

De Eurosonic woensdag kent maar één ware headliner getuige de lange rij die het trottoir aan de zuidzijde van de Vismarkt blokkeert. Jake Bugg dus, een pas 18-jarige jongeman uit het Noord-Engelse Nottingham. Een frisse, begenadigd songwriter, die als een moderne Robin Hood van zijn folk- en rock-voorbeelden steelt en de smachtende zaal op een stel puike songs trakteert.

CONCERT
Jake Bugg, Huize Maas, Eurosonic, 9 januari 2013

MUZIEK
Jonge Britse folky songwriter met akoestische gitaar palmt iedereen bliksemsnel in. Jacob Edwin Kennedy wordt volgende maand 19, maar speelt al gitaar sinds zijn twaalfde. Zijn nummer Lightning Bolt sloeg behoorlijk in en zijn debuutalbum schopte het in oktober meteen tot 3voor12 Album van de Week. Na de grote doorbraaksingle is Two Fingers de nieuwste troef.

PLUS
Het derde nummer Troubled Town bekoort, het heeft wat meer tempo en gaat helemaal over zijn miserabele hometown. Daarna laat hij zich met I've Seen It All van zijn Johnny Cash kant zien. Sowieso is de twang nooit ver weg dankzij de 'kickback', de bass-drum die net als bij rockabilly en country de nummers dat swingende geeft. Als Bugg z'n elektrische gitaar pakt, horen we dat hij veel meer kan dan die achteloze akoestische slagen en dat hij Jimi inderdaad als voorbeeld ziet. In de rustige nummers heeft hij wel wat van John Bramwell (I Am Kloot), die ook een typisch knauwend noordengels accent koppelt aan een bijzondere stem. Maar Bugg beheerst ook hogere registers. Met dat slordige halflange donkerblonde haar is Bugg net Liam Gallagher, de sterke single Two Finger is bijna een Oasis Light: zo lijzig gezongen als Oasis' Cigarettes And Alcohol.

MIN
Jake Bugg oogt wat lusteloos als hij opkomt en Kentucky inzet, de bedankjes lijken obligaat en hij lijkt het allemaal erg nonchalant op te nemen. Aan de andere kant is hij wellicht wat beduusd van de enorme ontvangst die hem hier ten deel valt. Een vol Huize Maas, alles live gestreamd op internet door het Duitse (WDR) muziekprogramma Rockpalast. Hoe dan ook begint het wat lafjes (braaf) en kent de set zo z'n matte momenten. Daarnaast zijn niet alle nummers goud, er zitten wat vullers tussen zoals Slide. Tranentrekker Country Song krijgt hier ook niet de beste uitvoering. Jake is niet echt een performer die even een hele zwik mensen inpakt, daarvoor is hij toch te bleu.

CONCLUSIE
Jake Bugg is vandaag niet in topvorm en kan de enorm opgeklopte verwachtingen zeker in het begin niet waarmaken. Al met al levert hij wel een voldoende set af, met overwegend goede liedjes. Het zou mooi zijn als hij wat meer eigens - en peper - in zijn songsmederij giet, maar de beste jongen wordt volgende maand pas 19 dus waar hebben we het eigenlijk over? Hij legt nu al zoveel zeggingskracht in die songs en vooral in die stem, dat het duizelingwekkend is om te bedenken waar hij over 5 of 10 jaar toe in staat zal zijn. Mits hij zelf niet uitgeblust is, gedesillusioneerd in de muziekwereld of met zijn Wellies aan in de rivier is gedoken. Het vuur van de Lightning Bolt brandt voorlopig nog wel bij publiek en media, dus het komende jaar kan Bugg zich op het verzilveren richten.

CIJFER

7