#ESNS13: Eins, Zwei & The Parallel Cinema brengt ode aan Bollywood #ESNS13: Eins, Zwei & The Parallel Cinema brengt ode aan Bollywood

Lekker meezingen in groots project

, Marco Muhring

#ESNS13: Eins, Zwei & The Parallel Cinema brengt ode aan Bollywood

Lekker meezingen in groots project

Marco Muhring ,

Eins, Zwei & The Parallel Cinema doen op deze Noorderslag een gooi naar de prijs voor de meeste muzikanten op één podium. We tellen er twintig, waaronder een tienkoppig koor, drie strijkers en een sitarspeler. Drie Indiase danseressen maken het plaatje compleet.

GEZIEN
Eins, Zwei & The Parallel Cinema, Noorderslag, Binnenzaal, 12 januari 2013
 
 
MUZIEK
Eins, Zwei & The Parallel Cinema maakt theatrale, sterk aangezette indierock met Bollywood-elementen. Het is een project van het echtpaar Stefan en Lydia van Maurik, bekend van, veelal christelijke,  bands als Brown Feather Sparrow, The Spirit That Guides Us en This Beautiful Mess. In 2010 vormden ze samen Eins, Zwei Orchestra, waarmee ze "100 Colors" maakten, een conceptalbum over kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. In hun nieuwe project "Parallel cinema" brengen de Van Mauriks een ode aan Bollywood en India. Daarvoor is Eins, Zwei Orchestra aangevuld met een tienkoppig koor, strijkers en een sitarspeler. 

PLUS

Op een showcasefestival kun je je onderscheiden door met iets speciaals te komen. Dat heeft Eins, Zwei & The Parallel Cinema heel goed begrepen. De show opent met drie Indiase danseressen, die, begeleid door sitarklanken, een dans opvoeren. Daarna komen de muzikanten één voor één het podium op. Al bij het tweede nummer, 'Curry Western', wordt gevraagd mee te klappen en zit ook op het podium de sfeer er meteen goed in, wat overslaat op het publiek. 'Curry Western' is overigens ook de single en het beste nummer van de set. De strijkers klinken warm en zijn een mooie toevoeging. Net als het koor natuurlijk: de samenzang tilt de oeh-oeh’s en pa-pa-pa’s naar een hoger plan.
 
MIN
Als je met twintig man op het podium staat is een perfecte geluidsmix een must. Helaas lukt dat niet en wordt het af en toe een beetje een brij, waarbij het lijkt of muzikanten elkaar soms een beetje in de weg zitten. Ook blijft het allemaal wat braaf en soms zelfs gezapig. Zonde, want bij Eins Zwei Orchestra was dat niet zo. Ondanks het grote meezinggehalte bevatte de set, naast goede songs, een aantal liedjes die niet echt kunnen beklijven. 

  

CONCLUSIE
Het is de Van Mauriks gelukt om de sound van Eins, Zwei aan te vullen met Indiase invloeden zonder geforceerd te klinken. Het is een groot feest op het podium en dat slaat over op het publiek. Echt sterk songmateriaal ontbreekt echter, en langer dan één album en een festivalzomer zal dit avontuur vermoedelijk niet duren.
 
CIJFER
6,5
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12