#ESNS13: Cirque Valentin rijmt op Ritalin

Teveel van alles is teveel van het goede

Judith Laanen ,

In een stuk tekst op de site van het Amsterdamse conservatorium zegt frontman Valentijn Bannier dat je na het zien van Cirque Valentin in een lantaarnpaal wilt klimmen van geluk. Dat lijkt misschien wat overdreven, maar dat is de overtuiging waarmee Bannier zijn band leidt niet. Je wilt liever een ontspanningskuur met sapjes na het zien van zoveel zintuigengeweld.

MUZIEK
De band van Valentijn Bannier speelt een mengelmoes van alles wat je maar kunt bedenken, zelf noemen ze het junglepop. Bannier studeerde in 2010 af aan het Amsterdamse Conservatorium en speelde eerder al in bands Zuco 103 (brazilectro) en Giovanca (jazzpop).

PLUS
Jemig wat zijn deze lui goed in multitasken. Er gebeurt werkelijk vanalles tegelijk op het podium: én gitaarsolo’s geven, én alle toonladders tegelijk uit je keel slingeren, én danspasjes die alle hoeken van het podium bereiken. Help, waar is mijn Ritalin? Elk bandlid heeft zijn eigen typetje. Zo zien we onder meer een matrozenmeisje, een Michael Jackson-tribute van zanger Valentijn door zijn glitterjasje, een soort Dragonball-Z personage met Chinese kimono op de bas en een mimespeler op drums. Qua opbouw is er goed nagedacht hoe een nummer niet saai wordt.

MIN
Maar teveel van het goede is in dit geval ook echt teveel van het goede. Er is zoveel aan de hand op het podium wat je niet direct kunt plaatsen. De naam zegt natuurlijk al veel, het Circus van Valentijn is inderdaad een circus. Chaos krijg je er gratis bij. De muziek die ze maken is zo’n bonte verzameling van genres dat het overzicht verloren gaat. Luisteren we nu naar Michael Jackson 80s-pop, of is het jungle, of nu weer classic rock door die gitaarsolo’s?

CONCLUSIE
Cirque Valentin is voor iedereen die alles tegelijk wil zien en dan meer. Het nadeel aan de diversiteit aan stijlen binnen één act is het gebrek aan cohesie. Als je elke soundbite op zichzelf zou moeten waarderen zouden erdikke voldoendes worden uitgedeeld, maar deze bombarie jaagt je zintuigen in het rood.

CIJFER
6-