#ESNS13: Camera toont diepe instrumentale psych-trip #ESNS13: Camera toont diepe instrumentale psych-trip

Invallers spelen drie ellenlange instrumentale Grand jams in the Theatre

, Ingmar Griffioen

#ESNS13: Camera toont diepe instrumentale psych-trip

Invallers spelen drie ellenlange instrumentale Grand jams in the Theatre

Ingmar Griffioen ,

Het intro is veelbelovend. Het eerste nummer, als we de jammende exercitie zo mogen noemen, duurt 12 minuten, al is niet geheel duidelijk wanneer het eindigt. Camera, invaller voor afzegger Michael Monroe, specialiseert in lange psychedelische krautrock-jams. Die kunnen een kwartier duren maar even makkelijk ruim twintig minuten en dan is een Eurosonic-set zo voorbij.

GEZIEN
Camera, Grand Theatre, Eurosonic, 10 januari 2013

MUZIEK
Duits trio dat de geuzennaam 'Krautrock Guerilla' in de Berliner underground verdiend heeft en recht doet. De mosterd komt van seventies Krautrock-helden als Can en Neu! en psychrock. De guerilla toevoeging dankt Camera aan de spontane shows in metrostations door heel Berlijn. Camera komt ook pyschedelisch rockend met groovend, hypnotiserend orgelspel. Ze traden veel op met Michael Rother en diens Neu!, onder meer op ATP Festival wat hun naam geen kwaad deed.

PLUS
De verlichting is spaarzaam, de gitarist neemt nog snel een paar hijsen van een joint en de rookwolken versterken de duistere sfeer. Langzaam maar zeker zwelt het instrumentarium aan. De drummer - die in deze bandopstelling ook de frontman is - haalt veel sounds uit z'n drumkit: hij strijkt over het bekken en slingert een microfoon erboven, benut ook de stalen randen van de toms en om zijn rechtervoet zit een tamboerijn die synchroon met het pedaal mee beweegt. Belangrijker is de dwingende groove die ze neerleggen, circulair en daardoor hypnotiserend, die aanzwelt en weer afneemt en schijnbaar eindeloos te rekken is. Het tweede nummer wordt na 5 minuten iets te bezwerend als plots de standaard van de laptop het begeeft, die daardoor via de Roland op een van de trommels belandt. Droogjes worden keyboard en laptop op de grond gelegd en Camera speelt verder om pas na 22 minuten (!) het gas los te laten.

MIN
Invallen is cool, een mooie kans ook, maar dat in 45 minuten moeten doen is voor Camera wel minder geslaagd. De band maakt na drie nummers en drie kwartier nog geen aanstalten om te stoppen, maar een wild gebarende stage manager maakt duidelijk dat het toch echt zover is. Zonde, gejoel vanuit de goed gevulde theaterzaal en het verleidt de 'frontman' tot een welgemeend "Scheisse". Het is het enige gesproken woord tijdens de set en het is nog raak ook. Camera laat zich niet kennen en doet 's avonds doodleuk een guerilla gig op straat, die naar verluidt door de plaatselijke veldwachters afgebroken is.

CONCLUSIE
Hoewel het trio al een tijd samen speelde (= jamde) was het van een serieuze release nog niet gekomen. Debuutplaat Radiate! verscheen zomer 2012 en sindsdien gaat het met de boekingen een stuk harder. Goede zaak, want daardoor kan jij - als je ze op Le Guess Who? en Eurosonic gemist hebt - ze ongetwijfeld binnenkort elders gaan zien. Tip: Roadburn 2013 is een mooie kans - mits je al kaarten hebt - om Camera aan het werk te zien met "Michael Rother presents the music of Neu! and Harmonia" (zondag). Een dag eerder spelen ze een eigen show en daar kunnen ze maar beter meer dan 45 minuten voor inruimen.

CIJFER
8

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12