#ESNS13: Birth of Joy zorgt voor ruigheid in gestileerde omgeving

Huize Maas internationaal toneel voor Nederlands drietal

Tekst: Wymer Praamstra Foto's: Harold Zijp ,

Birth of Joy is een band die in Nederland nog niet erg veel aandacht krijgt. Dat ze op de door Rockpalast gehoste avond in Huize Maas mogen staan, toont al wel de internationale allure van het drietal. Vorig jaar kwam het tweede album Life In Babalou uit waarmee Birth of Joy de wereld weer wat ruiger en vuriger wil maken.

GEZIEN
Birth Of Joy, Eurosonic, Huize Maas main, 9 januari 2013

 
MUZIEK
Het bloemetjesbehang, de discolampen, de kroonluchters, eigenlijk alles in Huize Maas staat in contrast met de muziek van Birth of Joy. Uit het hart, via een kabeltje, keihard de speakers uit, geen onnodige opsmuk. Gillende orgels, gierende gitaren en ontketende drums om de hoogtijdagen van de psychedelische rock & roll nog eens dunnetjes over te doen. Inspiratiebronnen zijn duidelijk, legendarische bands als MC5 en The Doors. Revivalrock zoals men dat in Nederland kent van bands als DeWolff, Automatic Sam en Shaking Godspeed. 
 
PLUS
Alles wat je in je hebt in de muziek leggen, dat is wat Birth of Joy doet. Vanaf de eerste minuut gaat het knopje van nette Nederlandse jongens om naar overstuurde rock&roll helden. Met het geschreeuwde refrein van het openingsnummer is aandacht meteen getrokken. Keihard blaast Birth of Joy een vunzig en zompige geluid door de gestileerde zaal, om daar pas 45 minuten later een einde aan te maken. Vooral de nummers van het tweede album zijn live heel goed en 'Make Things Happen', de titeltrack van het eerste album, is natuurlijk de perfecte apotheose om nog één keer boven de set uit te stijgen en het publiek meer dan tevreden achter te laten.  
 
MIN
Door aan het begin vol gas te geven, is de climax al vroeg bereikt. De set kent niet echt pieken en dalen, maar een constante stroom van muziek. De nummers zijn goed, maar de basis net iets te vaak hetzelfde. Je ziet en hoort de aandacht dan ook verslappen gedurende de set, en dat is jammer, want Birth of Joy is een echte liveband. Dan komen de nummers van de twee platen pas echt tot leven. Het publiek er even bij betrekken, een rustmomentje, of gewoon even een grapje tussendoor, dat breekt de set en trekt de aandacht. Dat het drietal vol voor de muziek gaat valt natuurlijk aan te prijzen, maar de balans kan beter.
 
CONCLUSIE
Birth of Joy brentg alles wat ze hebben in de tijd die ze krijgen en weet bij momenten te imponeren. Een echte climax ontbreekt echter, waardoor de aandacht op den duur verslapt. Het materiaal om meer dan drie kwartier te boeien hebben ze zeker, maar de invulling kan beter.
 
CIJFER: 
7,5