#ESNS13: Belgische BRNS bijna net zo slim als Alt-J #ESNS13: Belgische BRNS bijna net zo slim als Alt-J

Is BRNS the-next-big-thing uit België?

, Tekst: Sjoerd Huismans, foto's: Donald van Tol

#ESNS13: Belgische BRNS bijna net zo slim als Alt-J

Is BRNS the-next-big-thing uit België?

Tekst: Sjoerd Huismans, foto's: Donald van Tol ,

“Liefhebbers van Alt-J zullen dit een straffe band vinden!” kondigt de omroeper al in zangerig Vlaams aan. Hij heeft niet te veel gezegd. Studentikoze uitstraling: check. Moeilijke ritmes: check. Rare folky percussie aangevuld met elektronica: check. De Belgen zijn er weer eens als de kippen bij om een trend op te pikken.

GEZIEN
BRNS, Eurosonic, Huis de Beurs, 11 januari 2013

MUZIEK
BRNS (spreek uit Brains) komt uit Brussel en bestaat sinds 2010. Vier multi-instrumentalisten spelen eclectische maar catchy indierock, met veel ruimte voor experiment en gelukkig niet zonder typisch Belgische groove. Ze laten zich beïnvloeden door bands van Fugazi tot Animal Collective. In 2011 kwam het mini-album Wounded uit via PIAS. De band opende shows van Suuns, Django Django en Cloud Nothings. BRNS trad verder vooral op in België, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland en probeert zijn scope nu via Eurosonic uit te breiden.
 
PLUS
De Alt-J vergelijking is al gemaakt, ook de referentie met TV On The Radio (die de omroeper voor het gemak ook zelf al maakte) ligt voor de hand. Toch is BRNS ook in alles een Belgische band. De groove en de luie, coole zang van dEUS, Soulwax en Balthazar is duidelijk aanwezig. Mexico is een opzwepende, uiterst catchy track. Vooral het refrein is heel aanstekelijk. Gaandeweg de show krijgen de vier ook de mensen die niet bij de meegereisde Belgische entourage horen aan het dansen. Knap, want makkelijk is de muziek bepaald niet, BRNS experimenteert veel met (heel interessante) off-beat ritmepatronen.
 
MIN
Bij veel nummers ontbreekt het aan hooks. Over het geheel genomen is BRNS niet echt een toegankelijke band. Niet erg om te experimenteren, maar voor breder succes zijn er meer potentiele hitjes a la Mexico nodig.
 
CONCLUSIE
De showcase van vanavond mag gerust een verrassing genoemd worden: BRNS is een band om rekening mee te houden. Past uitstekend binnen de tijdsgeest, en is live overtuigend. Wel wat meer meezingers gewenst.

CIJFER
7,5
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12