#ESNS13: De warme deken van AlunaGeorge

‘Moppie’ zingt een bijzonder aardig mopje

Judith Laanen ,

“Zooo...moppie!” klinkt het van twee mannen die vooraan staan bij AlunaGeorge. Aluna Francis ziet er zeker niet onappetijtelijk uit vanavond met haar hoge glansbroekje en blote middenrif, maar laten we wel wezen: een mooi poppetje dat niet kan zingen is en blijft alleen een mooi poppetje. Niks van dit alles bij AlunaGeorge, die Simplon even laten zien hoe je beheerst iedereen de tent uit speelt.

CONCERT
AlunaGeorge, Simplon, vrijdag 11 januari 2013, Eurosonic

MUZIEK
Indietronica-r&b, of gewoon indie-r&b, met zwoele vocalen van zangeres Aluna Francis. Kompaan en producer George Reid zit achter de knoppen en samen zijn ze het duo AlunaGeorge. Hun naam dook afgelopen zomer voor het eerst op bij de single 'After Light' van dubstepproducer Rustie, maar de eigen single 'Your Drums Your Love' heeft inmiddels ook al de nodige aandacht gekregen. Het duo heeft de tweede plek van de belangrijke BBC Sound of 2013 verkiezing behaald, maar staat ook op de shortlist van de BRIT Awards dit jaar.

PLUS
Wat zingt die Aluna Francis vanavond kraakhelder, ze is op geen enkel foutje te betrappen. Daarbij maakt ze goed gebruik van het podium door heen en weer te bewegen met karakteristieke two-step-pasjes. Tussen de nummers door geen ‘handjes in de luuuuucht’-praktijken. Een eenvoudig 'dank je wel' is afdoende.
Bij de cover van Montell Jordans hit 'This Is How We Do It' (’95), waar AlunaGeorge met samples een gladde versie van maakt, gaan de handjes wel de lucht in. “Eindelijk een nummer dat we allemaal kennen,” grapt Aluna na afloop. Verrassend? Nee, maar wel sterk, je publiek even inpakken met een goeie cover.

MIN
AlunaGeorge is op papier een duo, en live ook. Hoewel het prettig is dat niet alles uit de computer van Reid komt, hangt de rest van de band er maar een beetje bij: de bassist staat in zijn eigen hoekje en de drummer speelt als een boekhouder.

CONCLUSIE
Pitchfork schreef al lovend over ze, op de afgelopen editie van London Calling was het duo een aangenaam verrassende hitmachine. Vanavond maakt het duo hun reputatie wederom waar, met een solide show en een ijzersterke performance.

CIJFER
8