#ESNS13: Scherp French Films galmt Vera uit

Zelfde catchy songs. Grotere zaal

Tekst: Sjoerd Huismans, foto's: Ben Houdijk ,

French Films stond vorig jaar nog te boek als de gloednieuwe buzzband uit Finland. Die status bewezen ze op Eurosonic 2012. De band tourde vervolgens succesvol door Europa en kwam zelfs in Japan terecht Met een EBBA van Jools Holland in the pocket, staat de band weer op het festival. Deze keer in een grotere zaal: Vera. Zet de band er een stap vooruit?

GEZIEN
French Films, Eurosonic, Vera, 9 januari 2013

MUZIEK
Deze niet Franse maar Finse band bestaat sinds 2010 en heeft inmiddels een EP en een debuutalbum uit. De band omschrijft zijn eigen muziek als “een goede combinatie van de ruigheid van punk en de zachtheid van dreampop.” Jaren 80 new wave dus eigenlijk, denk aan het vroege werk van The Cure, of aan The Drums voor meer hedendaags vergelijkingsmateriaal. Ook met veel uitstapjes naar de surf- en garagerock. Vorig jaar stond de band ook al op Eurosonic in de kleine zaal van De Spieghel en kreeg toen een 7,5 . Dit jaar een tree hoger: Vera.
 
PLUS
Een grotere zaal is geen probleem voor een band met zo’n weids geluid. Al rondgalmend vormen de gitaarlijnen en meerstemmige zang een grootse geluidscollage. Hoewel er een nieuw album op de planning staat, mikt de band vanavond vooral op het beste werk van hun eerste twee releases: Pretty In Decadence wordt al vroeg in de set gespeeld, en ook Golden Sea van de eerste EP is een hit: meezingrefreintjes, aanstekelijk keyboarddeuntje, al het goede van French Films in één track. Het is een voordeel om voor de tweede keer op rij op Eurosonic te staan, een deel van het publiek is duidelijk al bekend met de tunes van French Films. De band brengt zijn scherpe songs bovendien hard en met veel energie. Dat slaat over op de zaal: in de loop van het optreden komt de sfeer er goed in.

MIN
French Films heeft een nieuw album in de planning, maar brengt nog weinig nieuws ten opzichte van vorig jaar (twee nieuwe songs). Alle galm kan niet verhullen dat de zang vaak ondermaats is. Instrumentaal slaat strak soms over in houterig, vooral in het gitaarspel. De sound van de band werd al tot vervelens toe vergeleken met The Drums, en hoewel French Films dit natuurlijk ontkent is het wel begrijpelijk. Origineel is de sound allerminst.

CONCLUSIE
Met catchy songs, een prettig galmend geluid en veel energie bewijst French Films dat het de grote zaal van Vera met gemak aankan en de EBBA verdient. Als de band meer nieuws had gebracht had dit het optreden wel meer bijzonder kunnen maken, nu is het een beetje een herhaling van zetten.
 
CIJFER
7