#ESNS13: Magistraal Efterklang deelt cadeautjes uit #ESNS13: Magistraal Efterklang deelt cadeautjes uit

Maar de sprookjesmuziek blijft de mooiste gift

, Laurence Tanamal

#ESNS13: Magistraal Efterklang deelt cadeautjes uit

Maar de sprookjesmuziek blijft de mooiste gift

Laurence Tanamal ,

Rond het midden van het optreden deelt de Deense band Efterklang cadeautjes uit: spulletjes die hun vorige (Duitse) publiek aan hen gaf om door te geven aan ons. Zo worden er handgeschreven briefjes, snoepjes en een vriendenadvertentie voor fans van Star Wars rondgedeeld. Daarna is het aan Groningen om een gift te doen. Op deze manier probeert Efterklang elk optreden met elkaar te verbinden. Een origineel en hartelijk initiatief, dat past bij de zachtmoedige muziek.

GEZIEN
Efterklang, Stadsschouwburg, Eurosonic 10 januari 2013

MUZIEK
Efterklang bevindt zich op het kruispunt van post-punk en post-rock en de fantasiemuziek van Sigur Rós. Voor de opnames van hun vierde album "Piramida" trok de band naar Spitsbergen, waar een klein spookstadje is. Daar namen zij allerlei geluiden op die bijdragen aan de sfeer en de mythe rondom hun album. Het zijn dergelijke grappen die Efterklang bijzonder maakt. Sprookjesmuziek kun je het noemen; stilte is net zo belangrijk als arrangementen en samenzang. De band is gebouwd rondom Mads Brauer, Casper Clausen en Rasmus Stolberg, die al bevriend zijn sinds hun kindertijd. Ter promotie van "Piramida" treden zij op in een zeskoppige bandformatie. Over hun reis naar Spitsbergen is ook een documentaire gemaakt: "The Ghost Of Piramida".

PLUS
Efterklang bestaat uit een aantal zeer gepassioneerde muzikanten. Het centrum van de muziek blijft stilte en alles wat deze stilte doorbreekt is afgewogen en doordracht. Zanger Casper Clausen komt over als een crooner met zijn baritonstem, charmante houding en oranje nette jasje. Zangeres Katinka Fogh Vindelev is gezegend met een loepzuivere operastem die prettig resoneert in de akoestiek van de Stadsschouwburg. Haar stem geeft bijvoorbeeld een mooie extra diepte aan het nummer 'Apples', de single van hun nieuwe album. Daarbij heeft de live band Peter Broderick in dienst, een begenadigd multi-instrumentalist die ook solo een flinke staat van dienst heeft. Zijn zang en gitaar- en pianospel vormen een mooie extra toevoeging aan het optreden.

MIN
Terwijl veel arrangementen op plaat bestaan uit blaaspartijen, worden de geluiden hier live nagebootst via een synthesizer. Door de muziek altijd wat ingetogen blijft, bereikt de band nooit een echte apotheose.

CONCLUSIE

Vanavond speelt er een band die volledig comfortabel met zichzelf is. Er wordt gedanst op het podium en een sympathiek ogende Clausen kijkt verwonderd om zich heen. Er heerst een gemoedelijke sfeer en het samenhorigheidsgevoel wordt versterkt door cadeautjes te verzamelen voor het volgende publiek. Er zijn veel kleine magische momenten op het podium, waardoor een wat ingetogen set tot het einde aan toe weet te boeien.

CIJFER
8,5

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12