#ESNS13: Kodaline plengt een tsunami aan tranen

Ierse emo's vermoedelijk een one hit wonder

Atze de Vrieze ,

De zanger van Kodaline trekt een pruillip als hij murmelt: "I drink alone to stop me from weeping." Hij snift, snottert en turft met een houtskool potloodje in een dagboek met slotje de dagen sinds zij weg is. Ze is weg, de grote liefde, de aanbedene, de ultieme vrouw. Hij knijpt zijn ogen stijf dicht in de hoop een diamantje in zijn ooghoek te vormen. Het lichaamsvocht parelt enkel op zijn voorhoofd.

GEZIEN
Kodaline, Eurosonic, Vera, 9 januari 2013

MUZIEK

Kodaline heeft een gigantische radiohit met de knuffelbare single All I Want. Een album hebben de Ieren nog niet eens, wel een EP vol slaapkamerromantiek. De band lijkt uit het niets te komen, maar er is wel een stukje relevante historie onder een andere naam. Als 21 Demands deden de Ieren in 2006 mee aan een Idols-achtige tv-show genaamd You're A Star, waarin ze tweede werden en een hit scoorden.

PLUS

Frontman Steven Garrigan draagt een spannende trui met gaatjes, waardoor zijn huid zichtbaar is.

MIN

Als er ooit voor Wikipedia een geluidsvoorbeeld nodig is bij het lemma 'drakerige muziek', zou All I Want van Kodaline een goede keuze zijn. Voor iedere luisteraar zal volstrekt helder zijn wat met die term bedoeld wordt. Eerst drie minuten dreutelig gezwijmel om niets, gevolgd door een ware tsunami aan melodrama. "If you loved me, why did you leave me", smeekt Garrigan, waarna hij zichzelf met een heldhaftige laatste krachtsinspanning aan haar voeten werpt. "Take my body, take my body." Flinke hap lucht, en de hoogte in. "All I waaaaaant, all I neeeeeeeeeed. Ooooooooooooooooh." Vooral dat laatste beheerst de band goed, een meerstemmig gehuil dat kippenvel oproept bij zowel liefhebbers als haters. Het zit ook in Pray en Love Like This (met mandoline en ietwat knullige mondharmonica), beide voorbeeldige oefeningen in goedkoop sentiment. Dit zijn mannen die vrouwen in eerste instantie inpakken met hun eindeloze geduld, de gave van het geven en aandacht voor het voorspel. Maar na een tijdje zullen ze gillend wegrennen, omdat op het liefdevolle begin enkel een eindeloze huilbui volgt. In de overige songs zitten wat dappere uithalen, maar zo kansrijk als All I Want zijn ze niet. "100,000 butterflies floating in the orange skies above my head", kwijlt Garrigan in opener Lose Your Mind, een psychedelisch stadionpopliedje waar geen drugs aan ten grondslag lagen, maar waarvoor je sterke pillen nodig hebt om het te doorstaan.

CONCLUSIE

Wat zullen de jongens van Kodaline verguld zijn met alle Coldplay-vergelijkingen die ze toegeworpen krijgen. Maar Kodaline is geen Coldplay, Kodaline is de saaie versie van Air Traffic. Wie?

CIJFER:

4