#ESNS13: Publiek deinst terug voor Amenra #ESNS13: Publiek deinst terug voor Amenra

Post-metal voor iedereen

, Laurence Tanamal

#ESNS13: Publiek deinst terug voor Amenra

Post-metal voor iedereen

Laurence Tanamal ,

De show van Amenra begint eigenlijk al een kwartier voor het daadwerkelijke optreden, als de zaal is verduisterd en sinistere dark ambient de zaal vult. Het overbrengen van de juiste, beklemmende atmosfeer speelt namelijk een grote rol voor deze Belgische post-metalband. Amenra creeert een totaalervaring waarbij sfeer, muziek, visuals, geschreven woord en kunst nauw met elkaar verbonden zijn.

GEZIEN
Amenra, Machinefabriek, Eurosonic, 11 januari 2013

MUZIEK
Amenra (samenvoeging van ‘Amen’ en de Egyptische god ‘Ra’) is een Belgische band, gevormd in Kortrijk, die een mix van post-hardcore, post-metal en sludge speelt. Hun uitgesponnen nummers worden meestal opgebouwd met riffs en tribale percussie, om vervolgens uit te barsten in een intense explosie van loodzware en overlappende sludge-riffs. Zo bouwt de band een muur van geluid, waartegen Van Eeckhout kan klagen. Evenzo belangrijk voor Amenra is hun verwantschap met diverse religieuze en filosofische overtuigingen en moralen. Thema’s als de dood en licht en duisternis spelen een grote rol. Deze denkbeelden vinden aanhangers in ‘The Church Of Ra’. Hun albums heten alemaal MASS, gevolgd door een Romeins cijfer – hun laatste, vijfde album is dus MASS V (2012).

PLUS
Nadat de duistere ambient is weggeëbd begint Amenra aan een serie aardverschuivende en maansverduisterende riffs. Riffs die geen woorden nodig hebben en leiden tot een explosie. Van Eeckhout staat zoals altijd voor het grootste deel van het optreden met de rug naar het publiek gekeerd. Achter de band visuals van donkere wouden en een vrouw in een wit gewaad. Even lijkt het er op dat de kerk van Amenra bloedoffers eist, want Van Eeckhout pakt een puntig stuk ijzer. Het publiek doet een stap naar achteren. Gelukkig blijkt het een percussie-instrument. Staal tegen staal: het geluid van fysieke arbeid.

MIN
Doe je als band zo je best om alles in een duisternis te wanen, staat er zo’n feloranje Orange top achter je. Wel consequent blijven jongens. Tijdens 'Am Kreuz' wordt zoals wel op plaat het geval is live niet gezongen door een vrouw. Dat is jammer.

CONCLUSIE
Amenra is één van de meest spannende en zware post-metalbands van het moment. Ondanks dat hun muziek en optreden wat occult aanvoelen, is er nooit sprake van een bedreigende sfeer, eerder van een samenhorigheidsgevoel. In de kerk van Amenra is iedereen welkom.

CIJFER
8 (een MASS VIII)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12