#ADE13: Rustie is niet voor mietjes

Kijken en bekeken worden op NUMBERS X LOCKDOWN

Tim Schakel ,

Aanvankelijk stond Rustie gepland als afsluiter in Paradiso. Op het laatste moment werd dit veranderd. Niet hij, maar Martyn mag afsluiten. Een wissel die in ieder geval goed uitpakt voor de Schot, maar wat minder voor de Nederlander. Wanneer Martyn aan zijn set begint is Paradiso nog maar voor een kwart gevuld. Het wordt dan ook de avond van Rustie.

Het feestje vanavond in Paradiso is een samenwerking tussen de organisaties Numbers en Lockdown. Eerstgenoemde is opgezet door onder meer Jackmaster en Spencer, die vandaag ook zullen draaien. Numbers heeft al snel faam gemaakt en is inmiddels een volwaardig label. Lockdown kennen de meeste mensen waarschijnlijk van de Amsterdamse Flexbar en feesten op de NDSM werf en andere industriële locaties. Een combinatie tussen twee organisaties, die goed zou moeten zijn voor een lekkere avond in de Amsterdamse poptempel. Maar wordt dat het ook?

De avond begint in ieder geval goed. Het publiek is nog aan het warm draaien tijdens Spencer, maar de sfeer is gemoedelijk. Dit geldt ook voor de kleine zaal waar Mickey Pearce achter de tafels staat. De planten in de grote zaal zijn dan nog heel, en de schoenen van iedereen zitten dan nog niet vastgezogen aan de grond, door een mix van cocktails, zweet en bier. Op dit moment wacht eigenlijk iedereen op het aantreden van Rustie. Inmiddels zijn ook The Flexican en Sef gespot. Zij worden uitgenodigd om achter de dj booth plaats te nemen in de backstage op het hoofdpodium. Het is kijken en bekeken worden, vanavond.

Rond 1.15 uur is het zover. Een fanatiek groepje vooraan wordt direct enthousiast. Rustie voert de spanning op door met een tergend lang intro te beginnen. Wanneer de eerste dreunen door de speakers knallen, is het feest begonnen. Daar gaan de mooie planten en het goede gedrag van het publiek. De organisatie besluit al snel om de natuurlijke versiersels weg te halen, om erger te voorkomen. Rustie draait geen knuffelmuziek kunnen we wel stellen. Het is bedoeld voor mannen met een hoog testosterongehalte. Opvallend trouwens dat er veel jonge meisjes aanwezig zijn tussen al het geweld. De muziek is af en toe aan de platte kant, maar het doel heiligt de middelen, zullen we maar zeggen. Na een uur rammen gooit hij er een paar klassiekers in. Zo draait hij tracks van Kanye West en Busta Rhymes. Het lijkt erop dat Rustie aan het einde van zijn set slordiger wordt, maar desalniettemin is hij de winnaar van de avond.

Ondertussen wordt er in de kleine zaal prima gedraaid door Benji B. Waar de focus van Rustie lijkt te verslappen laat deze Brit de plaatjes soepel overlopen. Eigenlijk is de sfeer in de kleine zaal de hele nacht goed. In de grote zaal is op dit moment Jackmaster bezig. Hij staat bekend om zijn bizarre platenkeuzes. En vanavond maakt hij die reputatie waar. Het ene moment draait hij techno, het andere moment duistere hiphop. Het is daarom ook een wisselvallig optreden. Soms is het geniaal, soms irritant.

Dan is het tijd voor de afsluiter van de avond: Martyn. Paradiso is inmiddels behoorlijk leeg gelopen. Een halflege zaal om 5.00 uur 's nachts heeft altijd iets treurigs. Het is jammer, want hij draait goed, en bovendien voegt de Nederlander met zijn eigen werk diepgang toe aan de avond. Niet alleen ramp en stamp werk dus. Zoals altijd draait Martyn ouwerwets vinyl. Hoe nostalgisch dat ook is, er zitten wel wat nadelen aan en daar komen we al snel achter. Wanneer hij met zijn rug naar de platenspelers staat om de volgende track uit te kiezen, slaat de plaat een aantal keer over. Hopelijk heeft hij de volgende keer een betere spot, en meer publiek.