#ADE13: Oorverdovende 2manydjs zijn de helden van jubilerend RAUW #ADE13: Oorverdovende 2manydjs zijn de helden van jubilerend RAUW

Belgisch duo maakt reputatie waar op wisselvallige avond

, Tim Schakel

#ADE13: Oorverdovende 2manydjs zijn de helden van jubilerend RAUW

Belgisch duo maakt reputatie waar op wisselvallige avond

Tim Schakel ,

Het is even schrikken rond 24.00 uur. De kleine zaal is vrijwel leeg en The Max is op dat moment alles behalve goed gevuld. De concurrentie tijdens ADE is dan ook moordend voor zalen als de Melkweg. Als dat maar goed komt voor het verjaardagsfeestje van RAUW. Het feest bestaat inmiddels al tien jaar. Gelukkig druppelen de mensen tijdens de show van feestvarken Joost van Bellen langzaam binnen. Helemaal uitverkocht zal het niet zijn, helaas. Even lijkt het erop dat dit ten koste zal gaan van de feestvreugde. Deze twijfel is in een keer verdwenen, wanneer de mannen van 2manydjs aantreden. Vanaf het begin tot eind is het een groot feest. Een memorabel einde van het feestje van organisator en house-icoon Joost van Bellen.

De afgelopen tijd wordt Joost van Bellen vaak in het zonnetje gezet voor zijn bijdrage aan de housescene. In de jaren 90 was hij artistiek directeur van de legendarische club RoXY in Amsterdam en nu organiseert hij alweer tien jaar RAUW. En op deze ADE-editie heeft hij weer een aantal mooie namen uit de hoge hoed getoverd zoals Riton, Jackson and His Computer Band en 2manydjs. Alle ingrediënten voor een goede avond zijn aanwezig.

De sfeer in de Melkweg begint er in te komen wanneer Joost aan zijn set begint. Met name het nummer 'White Noise' van Disclosure doet het goed. 2manydjs zal die later in de avond ook nog draaien. En ook de track 'Jack' van Breach wordt goed ontvangen. En ook deze zal de revue nog een keer passeren vanavond. Het zijn dé housetracks van dit moment. De zaal is dus nog niet helemaal vol, maar desalniettemin lijkt van Bellen er zin in te hebben. Een jongen in een tijgerpak in het publiek krijgt een goedkeurende glimlach van de dj, en ondertussen verzamelen steeds meer mensen zich links van het podium. De zaal wordt warmer en het wachten is op het moment dat het feest echt gaat losbranden.

Wellicht dat Riton hiervoor kan gaan zorgen. Aan zijn enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen. Vol overgave begint de lachebek zijn optreden. De lage subbassen dreunen binnen en de sfeer wordt al losser. In de kleine zaal is op dat moment Alex Metric bezig. Hij staat vooral bekend om zijn remixen van popartiesten zoals U2, Bloc Party en Foals. De remix van het nummer 'Bad Habit' van de laatstgenoemde band doet het vandaag goed bij het publiek. Het wordt bij hem steeds drukker en hij weet de juiste snaar bij het publiek te raken. Steeds meer mensen lopen naar de deur, waar de line-up op staat, om te kijken wie deze dj nou eigenlijk is. Alex Metric is dé verrassing van de avond. Ondertussen is het bij Riton iets rustiger geworden. Tot nu toe is het een wisselvallige avond, maar wie weet dat Jackson and His Computer Band daar verandering in kan brengen.

Jackson and His Computer Band is een act, waar het publiek het meest nieuwsgierig naar is. Hoe gaat zijn tweede plaat Glow vallen bij het publiek? Debuutplaat Smash kan gezien worden als de blauwdruk voor de hele Justice/Ed Banger scene, maar de nieuwe plaat gaat alle kanten op. Soms is het post- electropunk, dan progressieve rock, vervolgens synthpop en dan heeft het weer iets science fiction-achtig. Dat laatste lijkt het concept te zijn, want het podium waar hij zijn live-set op speelt ziet er futuristisch uit. Een indrukwekkend tafereel dat in ieder geval kijkplezier geeft. De verschillende stijlen zorgen voor een achtbaan van emoties. Hij begint zijn set vrij rustig en hierdoor lijkt een deel van het publiek af te haken, het andere deel wordt er door meegezogen. Tot de laatste categorie behoort Joost van Bellen, hij schreeuwt enthousiast vanaf het balkon. Het is mooi om te zien hoe hij de artiesten van vanavond support. Aan het einde van de set is er meer ruimte voor geweld. Een goed optreden, maar de Melkweg is nog niet in absolute feeststemming. Daarvoor is het dan toch echt wachten op 2manydjs.

Zodra de set van 2manydjs is begonnen gaat het direct los. De zaal is vol en Joost van Bellen jut de boel ook nog eens op door met een ADE-lamp te zwaaien. Iedereen weet het op dit moment: dit wordt een fantastische afsluiter van een wisselvallige avond. Het absolute hoogtepunt van de set is wanneer ze hun eigen remix van het nummer 'Kids van MGMT draaien. Een oudje, maar het doet het nog steeds harstikke goed. Het deuntje wordt fanatiek meegezongen, en er wordt gesprongen en gecrowdsurft. 2manydjs wisselt ijzersterke electrosongs af met pop/rock liedjes zoals 'Elephants' van Tame Impala. Eigenlijk zouden de twee broers Dewaele op elke verjaardag moeten draaien. Uiteraard eindigen ze de avond met het nummer 'Let’s Dance' van hun held David Bowie. Een feestelijk einde van een oorverdovende set. Nu hopen dat de piep uit de oren van de bezoekers verdwijnt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12