3voor12 draait (week 7): Maston, Endless Boogie, Hollandse Nieuwe 3voor12 draait (week 7): Maston, Endless Boogie, Hollandse Nieuwe

3voor12 Album van de Week is: Nick Cave And The Bad Seeds

, Redactie 3voor12

3voor12 draait (week 7): Maston, Endless Boogie, Hollandse Nieuwe

3voor12 Album van de Week is: Nick Cave And The Bad Seeds

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

Top 10:

1. Maston - Shadows (Trouble In Mind)
"Heerlijke lichtvoetige psychedelica op het Trouble In Mind label" (Stephan van Peursem)
"Niet te verwarren met Mastodon, want dit is gewoon heerlijke psychedelische pop" (Christiaan Walraven)
2.
Endless Boogie - Long Island (album, No Quarter/Konkurrent)
"Alsof er geen einde aan komt aan die heerlijke psychgrooves met een bluesy feel. Maar dat hoeft ook helemaal niet!" (Ingmar Griffioen)
3.
Hollandse Nieuwe 38
"Persoonlijk favoriet is het luchtige upbeat folkpopliedje van Orlando. Zo goed! Zo charmant! Ik wacht in spanning op haar debuutalbum" (Timo Pisart)
"Ik ga niet liegen: dit tonnetje Hollandse Nieuwe bevat weer 21 volvette tracks, maar de eerste zes zijn echt niet te versmaden" (Ingmar Griffioen)
4.
Nick Cave and the Bad Seeds - Push The Sky Away (Mute/Pias)
"Indringende, knappe plaat van een man op leeftijd die weet hoe je de muziek die je maakt bij je leeftijd kunt blijven laten passen zonder gezapig te worden" (Stephan van Peursem)
5. Drake - Started From the Bottom (single, Universal)
"Verslavend en hypnotiserend, en totaal van nu: topsingle en dito clip van deze Canadese rapper. Zelfs goedgekeurd door niet-hiphoppers" (Menno Visser)
6. Ghostface Killah & Adrian Younge - The Rise Of The Ghostface Killah
"Psychedelische soulproducer Adrian Younge werkt de afgelopen maanden met twee van zijn helden: William Hart van The Delphonics en Wu Tang coryfee Wu Tang Clan" (Atze de Vrieze)
7. Parquet Courts - Light Up Gold
"Zo nu en dan komt er een plaat uit van een artiest waar je werkelijk nog nooit van hebt gehoord, maar die na een keer luisteren al direct diepe indruk maakt" (Christiaan Walraven)
8. Pissed Jeans - Honeys (album, Sub Pop/Konkurrent)
"Smerige, vuige (hardcore) punkrock met een gezonde dosis manie, noise en opwinding die je normaal alleen met een live-show associeert" (Ingmar Griffioen)
9. Kurt Vile - Wakin' On A Pretty Day
"2013 is het jaar van de lange liedjes. De lome sfeer van deze nieuwe track komt toch echt het best tot zijn recht als het zijn vleugels volledig uit mag slaan" (Atze de Vrieze)
10. Swim Deep - The Sea (single, RCA/Sony)
"Net geboekt op London Calling en Best Kept Secret Festival: Luchtig lenteliedje uit Birmingham" (Menno Visser)

Menno Visser draait:

Drake - Started From the Bottom (single, Universal)
Verslavend en hypnotiserend, en totaal van nu: topsingle en dito clip van deze Canadese rapper. Zelfs goedgekeurd door niet-hiphoppers.

Theme Park - Tonight (single, V2)

Hoe cheesier, hoe beter. Deze nieuwe band uit Londen doet me terugdenken aan de gouden tijden van Haircut 100...

Swim Deep - The Sea (single, RCA/Sony)
Net geboekt op London Calling en Best Kept Secret Festival: Luchtig lenteliedje uit Birmingham.

Ingmar Griffioen draait:

Endless Boogie - Long Island (album, No Quarter/Konkurrent)
Alsof er geen einde aan komt aan die heerlijke psychgrooves met een bluesy (en in de zangstukken Stones-) feel. Maar dat hoeft ook helemaal niet! Dit is geen album met acht nummers van de New Yorkers, dit is één lange bedelmende trip in acht delen. Staat op de zaterdag van Roadburn.

Pissed Jeans - Honeys (album, Sub Pop/Konkurrent)
Kijk dat is wat we verwachten van een Sub Pop-release: smerige, vuige (hardcore) punkrock met een gezonde dosis manie, noise en opwinding die je normaal alleen met een live-show associeert.

Hollandse Nieuwe 38
Ik ga niet liegen: dit tonnetje Hollandse Nieuwe bevat weer 21 volvette tracks, maar de eerste zes zijn echt niet te versmaden. Luister naar folkies Orlando (rond zangeres Tessa van Wooden Saints/Chef'Special), naar Grunn hiphoptalent Mulu (productie De Enser aka Martijn van Noisia), naar Chris Kok & Civil Union (1 v.d. multi-talenten van Grote Prijs-winnaar Über-Ich), de Utrechtse garagepunkers The Brave (bruut!), de indrukwekkende verstilde songwriter Emil Landman en No Ninja Am I die zijn singersongfolk verrijkte met elektronica. Lees en luister hier alles over #HN38.

Christiaan Walraven draait:

Parquet Courts - Light Up Gold
Zo nu en dan komt er een plaat uit van een artiest waar je werkelijk nog nooit van hebt gehoord, maar die na een keer luisteren al direct diepe indruk maakt. Light Up Gold is er zo een. En na draaibeurt 10 nog steeds.

Giraffage - NEEDS
Vorig jaar deden we al een 3voor12 Presenteert... met Giraffage, naar aanleiding van zijn vorige plaat Comfort, maar deze NEEDS kristalliseert zijn geluid verder uit. Heerlijke beats.

Maston - Shadows
Na MMOSS en Jacco Gardner opnieuw een heerlijke plaat uit de stal van Trouble In Mind. Niet te verwarren met Mastodon, want dit is gewoon heerlijke psychedelische pop.

Timo Pisart draait:

Duo Nederlandse noisehelden uit de jaren Nul: Adept + Bonne Apparte:
Ik schrok me een hoedje toen ik Thomas Azier gisteren wakker belde. Zijn muzikale held uit de jaren Nul bleek namelijk ook een van mijn favorieten: de Friese formatie Adept, al lang opgeheven maar toentertijd waanzinnig goed. Ik zag ze voor het eerst in Doornroosje als voorprogramma van The Faint, en kon mijn oren, ogen en kippenvel niet geloven. Hier stond een compromisloze groep die de akeligste, hardste en meest opwindende show gaf die ik óóit had gezien. Met mijn mond open en tranen in mijn ogen stond ik vooraan. Achteraf vroeg ik aan een vriend van me wat hij vond. Zijn repliek: "Dit was het aller-aller-aller-ALLER-slechtste en meest pretentieuze kutoptreden van mijn leven." U bent gewaarschuwd, Adept roept extreme reacties op. Net zo bijzonder: het meer noisy en minder industriële Bonne Aparte (dat in bandleden deelde met Adept), dat helaas ook niet meer bestaat.

Hollandse Nieuwe 38
Collega Ingmar Griffioen heeft weer een topverzamelaar binnengevist. Persoonlijk favoriet is het luchtige upbeat folkpopliedje van Orlando, dat me afgelopen jaar op de Popronde telkens weer verbaasde met intieme sets voor de liefhebbers van Feist en Laura Marling. Zo goed! Zo charmant! Ik wacht in spanning op haar debuutalbum.

Fleetwood Mac - Rumours
Rumours is alweer 35 jaar oud en nu in luxe boxset (waar ik eigenlijk niet om geef) opnieuw uitgebracht, en daarom staat ie op repeat in huize Pisart. Grappig, hoe glad en over-commercieel de plaat rond uitgave kennelijk werd ervaren, zo fijn vind ik hem nu. Rumours klinkt nog altijd fris en actueel, maar lijkt in niets op het platgeproduceerde commerciële geluid van nú waarin bassen keihard worden gesidechained en alles wordt gecomprimeerd tot een baksteen. Nee, wat een subtiele mooie pop-parel is het gebleken. Ook geschikt als jankplaat na een eenzame Valentijn, overigens.

Stephan van Peursem draait:

Nick Cave and the Bad Seeds - Push The Sky Away (album, Mute/PIAS)
Ik geef het je te doen, 30 jaar lang eigenwijs je gang gaan en toch een belangrijk en gerespecteerd artiest blijven. Ook voor dit album voorzie ik alweer een plekje in de diverse jaarlijstjes. Niet zo furieus als hij in zijn jonge jaren was, maar zeker zo dreigend en spannend als je jezelf er voor open stelt. Indringende, knappe plaat van een man op leeftijd die weet hoe je de muziek die je maakt bij je leeftijd kun blijven laten passen zonder gezapig te worden.

Maston - Shadows (Trouble In Mind)
Heerlijke lichtvoetige psychedelica op het Trouble In Mind label (waar bv ook het album van Jacco Gardner op uitkomt in het buitenland). Je hoort er Beach Boys, High Llamas maar ook nieuwere acts als Animal Collective in terug zonder dat het een eigen geluid in de weg staat. Fijne plaat op een heel fijn label.

Endless Boogie - Long Island (No Quarter/Konkurrent)
Love it or hate it, deze eindeloze jams uit New York. I Love It. Zelden zo'n treffende bandnaam tegen gekomen. Het gaat maar door en door en door en door en door en door. Geef je er maar gewoon aan over.

Atze de Vrieze draait:

Ghostface Killah & Adrian Younge - The Rise Of The Ghostface Killah
Psychedelische soulproducer Adrian Younge werkt de afgelopen maanden met twee van zijn helden: William Hart van The Delphonics en Wu Tang coryfee Wu Tang Clan. Van die laatste samenwerking verschijnt nu een track online. Precies wat je hoopt.

Kurt Vile - Wakin' On A Pretty Day
2013 is het jaar van de lange liedjes. The Knife komt met een album van bijna 100 minuten, Nick Cave met een single van 6:36, Justin Timberlake een van ruim 8, en dan is er nog deze nieuwe van Kurt Vile. Je kunt hem natuurlijk na 3,5 minuut soepeltjes uitfaden, maar de lome sfeer van deze nieuwe track komt toch echt het best tot zijn recht als het zijn vleugels volledig uit mag slaan.

Pirate Bay documentaire: Away From Keyboard
Wie het proces tegen The Pirate Bay in Zweden volgde kent als gezicht vooral Peter Sunde, de welbespraakte, brutale jongen. In de doch Away From Keyboard zie je ook de andere twee mannen achter de site van dichtbij. We zien de bravoure aan het begin, die langzaam plaats maakt voor zenuwachtige koppies. Aan het slot verdwijnt 2/3 van de crew naar het buitenland, ten prooi aan zenuwen en drugs. Het vaart nog steeds, dat lekgeschoten piratenbootje. Maar om nu te zeggen dat het voor de mannen allemaal goed afgelopen is… 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12