3voor12 draait (week 23): De Jeugd van Tegenwoordig, Great Minds en Jagwar Ma 3voor12 draait (week 23): De Jeugd van Tegenwoordig, Great Minds en Jagwar Ma

3voor12 Album van de Week is: Queens Of The Stone Age - ...Like CLockwork

, Redactie 3voor12

3voor12 draait (week 23): De Jeugd van Tegenwoordig, Great Minds en Jagwar Ma

3voor12 Album van de Week is: Queens Of The Stone Age - ...Like CLockwork

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

Top 10:

1. De Jeugd van Tegenwoordig - De Formule (single, Magnetron/Universal)
"Alle sirenes los! 12356, Wiwa +1 is ontelbaar" (Atze de Vrieze)
"Alweer een ge-wel-di-ge single van De Jeugd van Tegenwoordig." (Christiaan Walraven)
"Weinig (Nederlandse) acts die zo lang een groot publiek weten te bereiken met een volledig eigen stijl" (Stephan van Peursem)
2. Great Minds - Great Minds (album, TopNotch)
"Je hoort veel plezier in de plaat, af en toe een serieuze noot, maar vooral veel goede tunes." (Atze de Vrieze)
"En ja: KV komt erg hard in single Doag. Jaarlijstjesmateriaal." (Ingmar Griffioen)
"Heerlijke oude funk/soulbeats met de goed getimede raps van Jiggy Djé, Sticks en Winne, wat een topcombinatie." (Paul Bijkerk)
3. Jagwar Ma - Howlin' (album Marathon Artists/PIAS)
"HET ALBUM VAN HET JAAR! Een plaat die alleen maar in de malle retromolen van 2013 gemaakt had kunnen worden" (Menno Visser)
"Aanstekelijk pop met precies genoeg experiment om het zowel voor hitfans als de moeilijke muziekliefhebber leuk te houden." (Stephan van Peursem)
4. HEALTH live in Trouw, Amsterdam, 7-6-2013
"Ik zag de band in 2009 vier keer en sindsdien probeer ik ze elke keer live te zien wanneer ik kan." (Christiaan Walraven)
"Hard, energiek, in your face, geweldige sound, overdonderend. Een van
de beste live-bands van het moment." (Stephan van Peursem)
5. Hollandse Nieuwe 42
"Deel 42 alweer met opvallend lekkere liedjes van Mundo Park, The Sidekicks (horen we daar de bravoure en hooks van The Kik?), Twin Shades (psychrock!) en Valour Up Twice (bluesy, post- en indierockend)." (Ingmar Griffioen)
"Een lekker spacey plaatje van Deon Custom, heerlijke dubstep/elektronica, die op de Hollandse Nieuwe Sampler voorbij kwam." (Paul Bijkerk)
6. Boards Of Canada - Tomorrow's Harvest (album, WARP/V2)
"Het is een uitstekende, melancholische elektronicaplaat, met de verontrustende knipoog." (Atze de Vrieze)
7. Interview Josh Homme (multimediaal)
"Uitserveren op 3FM en prominent op de site en via de social media. Relevant interview ook, dat meehelpt hun nieuwe album beter te begrijpen." (Menno Visser)
8. Roelie Vuitton & Lucky Fonz III - Anna (video)
"Probeer dit nummer maar weer uit je hoofd te krijgen na het zien van de videoclip." (Paul Bijkerk)
9. Capital Cities - Farrah Fawcett Hair (Song via Soundcloud)
"Een liedje over die Blonde van Charlie's Angels (tv-serie met politievrouwen van ver terug) wier haar ook ondersteboven in de krul zat." (Menno Visser)
10. Josbros - Next Best (clip)
"Als opwarmer van de geanticipeerde Andre Kuipers release laat hij zich nu zien als Next Best." (Ingmar Griffioen)

ATZE DE VRIEZE Draait:

Great Minds - Great Minds (album, TopNotch/Universal)
Een supergroepalbum zoals een supergroepalbum hoort te zijn. Drie kanonnen die elkaar versterken, op de beats die ze verdienen. Je hoort veel plezier in de plaat, af en toe een serieuze noot, maar vooral veel goede tunes. Mijn favorieten: Doag, Hooggeleid, Dak Van de Wereld, #BommeninBoston. Maar eigenlijk staat er geen skip-track tussen.

De Jeugd van Tegenwoordig - De Formule (single, Magnetron/Universal)
Het hele album komt pas na de zomer, maar dat single De Formule nu al dropt is heel logisch: deze tune moet op Lowlands de tent slopen. Hoe hard gaat dat los straks, tijdens de tweede helft van deze track. Alle sirenes los! 12356, Wiwa +1 is ontelbaar.

Boards Of Canada - Tomorrow's Harvest (album, WARP/V2)
Acht jaar doen over een plaat, dat kan heel goed uitpakken of juist heel slecht. In het geval van Tomorrow's Harvest wat mij betreft het eerste. Het is een uitstekende, melancholische elektronicaplaat, met de verontrustende knipoog. Niet vernieuwend, wel ijzersterk.

CHRISTIAAN WALRAVEN Draait:

De Jeugd van Tegenwoordig - De Formule
Waar moet ik beginnen? Alweer een ge-wel-di-ge single van De Jeugd van Tegenwoordig. Er is er geen een zoals deze vier. In een rechtvaardige wereld wordt deze goddamned nummer 1!
 
HEALTH live in Trouw, Amsterdam, 7-6-2013
HEALTH is terug en dat had wat mij betreft veel eerder gemogen. Ik zag de band in 2009 vier keer en sindsdien probeer ik ze elke keer live te zien wanneer ik kan. Een geweldige, genadeloze ervaring.

Disclosure - Settle
Afgelopen weekend kon ik mij tijdens het draaien niet inhouden om ongeveer om de drie nummers een track van deze plaat van Disclosure in te starten, en telkens weer vormde het een hoogtepunt. De dansplaat van het jaar tot nu toe. Grootste partystarter!

INGMAR GRIFFIOEN Draait:

Great Minds - Great Minds (album, TopNotch)
Ga al dagen erg hard op die Great Minds release. Ok, ik werd altijd al blij van de meeste uitingen van Sticks en Jiggy Djé en na Stick Bukowksi verrast het ook niet dat Dokter Moon de productie relaxed, soulvol en helemaal raak houdt. Toch had ik niet vermoed dat die samenwerking zo geslaagd zou uitpakken. Winne komt ook sterk naar voren in de Great Minds, die elkaar uitstekend aanvoelen en versterken, en losjes, grappend en spitsvondig flowend een erg fijn en inhoudelijk hiphopalbum maakten. En ja: KV komt erg hard in single Doag. Jaarlijstjesmateriaal.

Hollandse Nieuwe 42
Deel 42 alweer met opvallend lekkere liedjes van Mundo Park, The Sidekicks (horen we daar de bravoure en hooks van The Kik?), Twin Shades (psychrock!) en Valour Up Twice (bluesy, post- en indierockend). De 21-jarige Deon Custom presenteert vanavond een beste, trappy plaat op Basserk, Cheap Thrills brult "My Beaver Likes Wood" en met My Friend Television (nieuwste release Subroutine), Wonder (sprookjeachtig rond Marije de Vries) en het filmische Jane Blue & The Hunters herbergt de HN weer puik ingetogen werk. Ook voor hiphop (De Nuance met Macro) en Jesus & the Christians' aanklacht Copyright Kills Kids In Africa check je die sampler.

Josbros - Next Best (clip)
Het 19-jarige Nieuwegeinse talent Josbros bracht eerder de Dit Is Josbros EP uit en als opwarmer van de geanticipeerde Andre Kuipers release laat hij zich nu zien als Next Best. En dus zijn Jos en co gevraagd als opener voor de Great Minds clubtour, die trouwens samenvalt met Pinkpop en Best Kept Secret (shite!). Beter boeken (naast Appelsap) meer festivals die gasten of breiden ze die tour met dit voorprogramma uit. Meer Josbros-info bij de collega's van State.

MENNO VISSER Draait:

Jagwar Ma - Howlin' (album Marathon Artists/PIAS)
Het heeft even geduurd - en sommigen trapten in schijnbewegingen van Kurt Vile, Daft Punk en Disclosure - maar nu is het er dan eindelijk: HET ALBUM VAN HET JAAR! Een plaat die alleen maar in de malle retromolen van 2013 gemaakt had kunnen worden: Beach Boys on aciiiiid. Of Underworld, Happy Mondays, MGMT, Avalanches en Beck in de blender. Met briljante liedjes, weirde invallen, vogelgeluiden en zelfs even de toeterende olifant van Talk Talk. Must hear!

Interview Josh Homme (multimediaal)
Mooi voorbeeld van de multimediale aanpak waar 3voor12 zo sterk in is. Uitserveren op 3FM en prominent op de site en via de social media. Relevant interview ook, dat meehelpt hun nieuwe album beter te begrijpen.

Capital Cities - Farrah Fawcett Hair (Song via Soundcloud)
Humor in de muziek. Een liedje over die Blonde van Charlie's Angels (tv-serie met politievrouwen van ver terug) wier haar ook ondersteboven in de krul zat. Hadden we wel even nodig deze week.

PAUL BIJKERK Draait:

Great Minds - Great Minds (album, TopNotch)
Dit is de hiphop plaat uit de lage landen van het jaar! Zwolle, Amersfoort en Rotterdam verenigen zich tot een moordtrio. Van de zomerse track at pack snipers tot de rauwe Bommen in Boston. De mannen weten de meest actuale gebeurtenissen te verpakken in rake teksten. Zelfs onderwerpen over volwassen worden, dood gaan en vader/zoon relaties worden niet geschuwd. Van jolige gesprekken tot discussies over authenticiteit en tegenstrijdigheden in teksten, deze plaat blijft van begin tot eind boeiend. Heerlijke oude funk/soulbeats met de goed getimede raps van Jiggy Djé, Sticks en Winne, wat een topcombinatie.

Roelie Vuitton & Lucky Fonz III - Anna(video)
Een lekker vrolijke track van Lucky Fonz in samenwerking met de Groningse rapper Roelie Vuitton. Brengt direct een glimlach op je gezicht. Probeer dit nummer maar weer uit je hoofd te krijgen na het zien van de videoclip.

Deon Custom - Snorting Fairy Dust
Een lekker spacey plaatje, heerlijke dubstep/elektronica, die op de Hollandse Nieuwe Sampler voorbij kwam. Goede catch van collega Ingmar Griffioen die Deon Custom als Cashmere Cat light omschreef. De plaat stond overigens ook op de Luisterpaal, luisteren dus!

STEPHAN VAN PEURSEM Draait:

HEALTH live in Trouw, Amsterdam, 7-6-2013
Ik weet niet welke show jullie dit jaar zagen, maar deze was beter.
Hard, energiek, in your face, geweldige sound, overdonderend. Een van
de beste live-bands van het moment.

Jagwar Ma - Howlin (Marathon Artists/PIAS)
Volgens collega Menno Visser het album van het jaar. Als ik het dan
ook nog eens heel goed vind is er iets bijzonders aan de hand.
Aanstekelijk pop met precies genoeg experiment om het zowel voor
hitfans als de moeilijke muziekliefhebber leuk te houden.

De Jeugd van Tegenwoordig - De Formule
De Jeugd van Tegenwoordig doet het weer. Weinig (Nederlandse) acts die
zo lang een groot publiek weten te bereiken met een volledig eigen
stijl. Respect. Zo. Nu ga ik weer springen op de Formule.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12