3voor12 draait (week 15): The Knife, Kurt Vile & Bombino 3voor12 draait (week 15): The Knife, Kurt Vile & Bombino

3voor12 Album van de Week is: Kurt Vile - Wakin On A Pretty Daze

, Redactie 3voor12

3voor12 draait (week 15): The Knife, Kurt Vile & Bombino

3voor12 Album van de Week is: Kurt Vile - Wakin On A Pretty Daze

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

3voor12 Single van de Week
Queens Of The Stone Age - My God Is The Sun (Matador/V2)

3voor12 Album van de Week
Kurt Vile - Wakin On A Pretty Daze (Matador/V2)

3FM Album van de Week
Mozes & The Firstborn - Mozes & The Firstborn (Top Notch)

3FM Megahit
Krystl - Circles (Universal)

Top 10:

1. Bombino - Nomad (album, Nonesuch/Warner)
"Muziekfreak Dan Auerbach van The Black Keys ontfermde zich over deze woestijnblues en dit poppy resultaat met een randje mag er wezen." (Menno Visser)
"Een plaat die de groove bij de lurven heeft zonder aan pop-sensibility in te boeten." (Timo Pisart)
"Er waait veel fijne West-Afrikaanse muziek over, zeker uit Mali en nu eens uit Niger." (Ingmar Griffioen)

2. The Knife
"Een monsterlijk lang, uitdagend en spannend album." (Atze de Vrieze)
"Gedurfde plaat, broeierig en interessant tot de laatste minuut. Daarom
voor mij, gek genoeg, hun meest draaibare tot nu toe." (Stephan van Peursem)

3. Kurt Vile – Wakin On A Pretty Daze (Matador/Beggars)
"Eindeloos lange liedjes die eindeloos op repeat gaan." (Atze de Vrieze)
"Heeft drie draaibeurten nodig en daarna wil je dat dit liedje nooit meer eindigt." (Roosmarijn Reijmer)

4. Motel Mozaique 2013 3voor12 stage
"Mijn absolute hoogtepunt op Motel Mozaïque en sowieso twee van de leukste shows die ik de afgelopen tijd zag: De Speeldoos." (Timo Pisart)
"Ik mag Retro Stefson en De Speeldoos dan gemist hebben, maar die sessies vergoeden veel" (Ingmar Griffioen)
"De muziek past zo onder een gloednieuwe spaghetti western, een kermis aan vrolijke sixties liedjes, The Doors maar dan met een minder zwaarmoedige zanger: The Growlers." (Paul Bijkerk)

5.
Hollandse Nieuwe 40
"De kortste HN-sampler en toch is de jubileumeditie een van de dikste." (Ingmar Griffioen)

6. Jay-Z – Open Letter (Soundcloud)
"Vanuit het niets was daar een kersverse track van Jay-Z, die zoveel tongen losmaakte dat zelfs het Witte Huis zich gedwongen zag tot een reactie." (Atze de Vrieze)

 7. Carice Van Houten - You Me Bed Now (Jameszoo Remix)
" Volgende dinsdag de hele uitzending te gast: Carice van Houten. Ze is cohost en neemt haar favoriete muziek mee." (Roosmarijn Reijmer)

8. Peace - Wraith
"Afgelopen maandag in Paradiso en binnenkort ongetwijfeld op veel meer festivals in de buurt: Peace" (Roosmarijn Reijmer)

9.
Deerhunter - Monomania (single)
"Ze zijn terug, hoor. Na het mij wat te gelikte album Halycon Digest en prachtige soloalbum Parallax belooft opvolger Monomania een vuiger staaltje indierock te worden." (Timo Pisart)

10. Max Frost - "White Lies" (single, unsigned US)
"Gotye/Gorillaz, anyone? Lentekriebels kom er maar in, momenteel superhit op de Amerikaanse blogs en terecht." (Menno Visser)

MENNO VISSER Draait:

Retro Stefson (3voor12 Sessie, Motel Mozaique, 6 april 2013)
Even heupwiegen op deze aanstekelijke IJslandse poppy electro op een wederom cultureel geslaagd maar muzikaal gezien wat fletse aflevering van een van mijn allerfavorietste festivals.

Bombino - Nomad (album, Nonesuch/Warner)
Reedsch eerder gedaan, edoch nog nimmer met een zulkse verve. Muziekfreak Dan Auerbach van The Black Keys ontfermde zich over deze woestijnblues en dit poppy resultaat met een randje mag er wezen.

Max Frost - "White Lies" (single, unsigned US)
Gotye/Gorillaz, anyone? Lentekriebels kom er maar in, momenteel superhit op de Amerikaanse blogs en terecht. Catchy en scratchy...on repeat...

PAUL BIJKERK Draait:

Sinkane live op Motel Mozaique
Funky Afrikaanse beats met dromerige rockinvloeden. De Sudanese roots van de zanger zijn duidelijk terug te horen. Jeeper Creeper laat je niet stil staan, je waant je in afrika op safari, Graceland van Paul Simon laat hij ver achter zich! Heerlijke vrolijke funk met het gepluk op de basgitaar in de mix met indierock.

The Growlers live op Motel Mozaique
Vier mannen die de sound of de sixties fantastisch laidback vertolken. De muziek past zo onder een gloednieuwe spaghetti western, een kermis aan vrolijke sixties liedjes, The Doors maar dan met een minder zwaarmoedige zanger. Rauw, mellow en psychedelisch! Let vooral op de basgitartist die geen spier vertrekt.

Generationals - Heza (Polyvinyl/Sonic Rendezvous)
Dit is zo'n album dat meteen blijft hangen, stuk voor stuk catchy nummers. Dit zijn de Amerikaanse broertjes van Phoenix en dan vooral zoals ze klonken op Wolfgang Amadeus Phoenix. Lekkere luchtige indiepop uit New Orleans. Elektronisch met af en toe een lekker rauw gitaartje. You Got Me en Say When zijn vooral plakkers.

TIMO PISART Draait:

De Speeldoos op Motel Mozaïque 2013, 6-04:
Mijn absolute hoogtepunt op Motel Mozaïque en sowieso twee van de leukste shows die ik de afgelopen tijd zag: De Speeldoos. Tijdens de soundcheck van de 3voor12 sessie (nog voor het middaguur) mopperde Torre Florim dat hij zo nodig naar de wc moest, maar de knulligheid die de Speeldoos soms uitstraalt werkt ontwapenend: het is grappig maar niet flauw, speels maar stiekem bloedserieus met héle goeie songs en een dito show. Roos en Torre zijn ook op het podium een gouden duo. Heel blij dat ze dit keer wél een uitgebreide clubtour doen.

Deerhunter - Monomania (single)
Ze zijn terug, hoor. Na het mij wat te gelikte album Halycon Digest en prachtige soloalbum Parallax belooft opvolger Monomania een vuiger staaltje indierock te worden. Bradford Cox heeft een behoorlijk afschrikwekkend imago aangenomen (zie ook de vertolking bij talkshow Fallon: zijn dat bloederige stompjes? Mist hij daar nou twee vingers?!) en deze single smaakt alvast naar veel meer. "Mono-mono-mania!" Koopt u allen een kaartje voor Le Guess Who May Day?

Bombino - Nomad (album, Nonesuch/Warner)

Woestijnblues meets puntgave liedjes: Bombino maakt geen "wereldmuziek" om jeuk van te krijgen, maar (ongetwijfeld mede dankzij producer/Black Keys-frontman Dan Auerbach) een plaat die de groove bij de lurven heeft zonder aan pop-sensibility in te boeten.

INGMAR GRIFFIOEN Draait:

Bombino - Nomad (album, Nonesuch/Warner)
Er waait veel fijne West-Afrikaanse muziek over, zeker uit Mali en nu eens uit Niger. Het talent van de vermaarde Toeareg-gitarist Omara Moctar en de productie van Black Key Dan Auerbach (in Nashville) maken dit een rauwe en bezwerende bluesy woestijnstorm van formaat. Niks mis mee, behalve dan dat je 'm in Oostenrijk niet kunt beluisteren... en dat ik nu alle live-shows mis...

Hollandse Nieuwe 40
De kortste HN-sampler en toch is de jubileumeditie een van de dikste. Een paar highlights: de surfrockende HN vd Maand The Silhouettes, de catchy hit van Adam & The Relevants, rijzende Friese hiphoppers Hyperactief, de trap-banger van San Holo, de Grunn hoop Avery Plains en nog meer lo-fi: Case Mayfield's nieuwe band Girl Beard. Psych vraagt u? Jazeker: dampende uit Nimma van Suit and Tie Johns en de sixties kind van Earth MK. II, geproduceerd door Jacco Gardner en deze zomer debuterend bij Excelsior.

Motel Mozaique 2013

Wat een fijn festival is MoMo toch, een rijke mix van kunst, routes en muziek en dat in een goede sfeer. Muzikaal vooral genoten van de onderhuidse spanning van Daughter, vakmanschap en zuiverheid van Mister and Mississippi (2x), de bluesrockende branie van Drenge en de utterly wasted, sloppy & grooving psychedelic surfrock van The Growlers. Ik mag Retro Stefson en De Speeldoos dan gemist hebben, maar die sessies vergoeden veel. Evenals de overige tien.

ROOSMARIJN REIJMER Draait:

Kurt Vile - Air Bud
Heeft drie draaibeurten nodig en daarna wil je dat dit liedje nooit meer eindigt.

Carice Van Houten - You Me Bed Now (Jameszoo Remix)
Volgende dinsdag de hele uitzending te gast: Carice van Houten. Ze is cohost en neemt haar favoriete muziek mee. Jameszoo maakte deze gefreakte remix van haar meest recente single You Me Bed Now.

Peace - Wraith
Afgelopen maandag in Paradiso en binnenkort ongetwijfeld op veel meer festivals in de buurt: Peace. Een combinatie tussen het beste van The Who, Blur, The Kinks en de Libertines. Niets nieuws onder de zon, maar wat fijn dat de synths iets meer plaats gaan maken voor de gitaren.

STEPHAN VAN PEURSEM Draait:

Bombino - Nomad (Nonsuch/Warner)
Zwoele groovende woestijnrock van de internationaal bejubelde Toeareg-gitarist Omara Moctarmet die dankzij producer Dan Auerbach (The Black Keys) precies genoeg pop elementen heeft om de crossover te maken naar een breed publiek. Ga die band zien dit weekeinde in den lande!

The Knife - Shaking The Habitual (Rabid/V2)
Ik ga eerlijk zijn: ik had niet zoveel zin in het nieuwe album van The Knife, ik was ook geen fan van de vorige platen. Vond het potsierlijke arty-farty electropop. Terwijl ik het heel graag goed wilde vinden en veel mensen om mij heen ook dachten dat ik het geweldig zou vinden. Maar het lukt me maar niet om een album uit te zitten. Toen er een nieuw album van ruim 100 minuten werd aangekondigd hield ik mijn hart vast. Maar wat blijkt: opeens valt het kwartje, en goed ook. Misschien omdat ze niet meer proberen popmuziek of liedjes te maken, maar gewoon op zoek gaan naar spanning, sfeer en nieuwe wegen. Gedurfde plaat, broeierig en interessant tot de laatste minuut. Daarom voor mij, gek genoeg, hun meest draaibare tot nu toe.

The Haxan Cloak Excavation (Tri Angle/PIAS)

Dreigende, donkere drones en soundscapes van Bobby Krlic. Niet voor tere zieltjes. Waar Kurt Vile een prettige dagdroom is, is dit een regelrechte nachtmerrie. Maar mooi, mooi, mooi...

ATZE DE VRIEZE Draait:

The Knife – Shaking the Habitual (album, V2)
Een monsterlijk lang, uitdagend en spannend album. Bijna honderd minuten lang, vol statements of politiek en gender (en de combinatie daarvan).

Jay-Z – Open Letter (Soundcloud)
Vanuit het niets was daar een kersverse track van Jay-Z, die zoveel tongen losmaakte dat zelfs het Witte Huis zich gedwongen zag tot een reactie. Het beste nieuws: het is nog een goede track ook.

Kurt Vile – Wakin On A Pretty Daze (album, Matador/V2)
Eindeloos lange liedjes die eindeloos op repeat gaan.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12