Tien jaar 3voor12 Award

Overzicht van alle winnaars met o.a. De Staat, Moss en Blaudzun

Tim Schakel ,

Een jubileum voor de 3voor12 Award dit jaar. Aanstaande dinsdagavond is alweer de tiende editie van het evenement in de Melkweg, Amsterdam. Het is inmiddels een traditie geworden om Nederlandse albums in het zonnetje te zetten. Vele grote namen wonnen de prijs in het verleden al, waaronder De Jeugd Van Tegenwoordig en Voicst. De viering van het decennium van de award is een mooie gelegenheid om alle winnaars op een rijtje te zetten en je geheugen op te frissen.

at the close of every day – the silja symphony (3voor12 Award winnaar 2004)

Met de plaat the silja symphony is at the close of every day de allereerste die een 3voor12 Award heeft gewonnen. Met de uitermate persoonlijk geladen plaat werd de band vooraf als outsider gezien, maar toch mochten ze de prijs uiteindelijk in ontvangst nemen.

Het juryrapport (publieksjurylid Rolf Moers):
“De eerste keer naar het album luisterend kon ik me opeens Herman Brood voorstellen toen hij op het randje van het dak van het Hilton stond…Hij zette vast de discman aan met the silja symphony en besloot dat hij zoveel treurnis niet kon verdragen, en sprong. Het is een zware plaat geworden, die je meerdere keren moet beluisteren alvorens de schoonheid ervan te ontdekken. Het album weet zowel tekstueel als muzikaal op pakkende wijze thema’s als afscheid nemen en persoonlijk leed neer te zetten.”

De concurrentie: Lange Frans en Baas B, Opgezwolle, Alamo Race Track, C-Mon & Kypski, Bauer, Extince, Face Tomorrow, Gem, De Kift, Kopna Kopna en Harco Pront

Voicst – 11-11 (3voor12 Award winnaar 2005)

Voordat het eerste album 11-11 van de Amsterdamse band werd uitgebracht, was er al een flinke buzz gaande rondom Voicst. Tjeerd Bomhof en zijn mannen werden vooral geroemd door de smerige gitaarsounds en energieke live-performances. Met deze popplaat bereikten ze het grote publiek.

Het juryrapport: “In Nederland zijn het jarenlang de brave, softe liedjes die de boventoon gevoerd hebben. Nu is het eindelijk weer tijd voor de wat hardere band. De winnaar maakt scherpe, catchy pop met een harde hoek. Hun vernieuwing ligt erin dat ze freakerige rock toegankelijk weten te maken voor een groter publiek. Daarmee is 11-11 is een super pakkende plaat met een knettergoed geluid geworden. Een album dat je graag nog eens wil beluisteren.”

De concurrentie: Coparck, Duvelduvel, The Ex, Pete Philly & Perquisite, Kubus, LPG, Harry Merry, Solex, Stuurbaard Bakkebaard, The Suicidal Birds en zZz

Opgezwolle – Eigen Wereld (3voor12 Award winnaar 2006)

De eerste hiphop-formatie die een 3voor12 Award heeft gewonnen. Tegenwoordig bestaat de groep niet meer, maar zijn ze te bewonderen in andere formaties, waaronder Fakkelbrigade, met soloprojecten en Great Minds. Laatstgenoemde is dit jaar genomineerd voor de award.

Het juryrapport: “Het is een zeer verfrissend album, dat muzikaal zeer slim in elkaar zit. De teksten zijn diep, sociaal bewogen en totaal niet macho. Als de band Engelstalig was geweest, behoorden ze tot de wereldtop… Het is een album dat ontregelt en altijd spannend is, dat zelfs nog beter wordt naarmate je het vaker draait! Het doet het ook goed in de auto, vanaf de hoedenplank. Zelfs al ben je geen hiphopfan, hun raps klinken geloofwaardig van begin tot eind.”

De concurrentie: Aardvarck, About, Chris Liebing/Speedy J, Gem, Jawat!, De Jeugd Van Tegenwoordig, Johan, Machinefabriek, The Opposites, Spinvis en Textures

Aux Raus – This Is How It Works (3voor12 Award winnaar 2007)

Na hiphop was het de beurt aan de gabberpunk van het duo Aux Raus. Het album This Is How It Works maakte veel indruk, maar werd wel bestempeld als een risicovolle keuze van de jury. Inmiddels is het duo al een tijdje gestopt.

Het juryrapport: “Vooropgesteld lijkt het alsof het elektronische element eerder als vernieuwend wordt ervaren dan gitaarmuziek, hoewel de meeste gitaarplaten uit de lijst moeilijk te categoriseren vallen. De winnaar weet als geen ander op een originele wijze Hollandse elementen aan elkaar te koppelen. Eenvoud is hun kracht, en ze spelen daarbij compromisloos in op de onderbuik. Het is een keuze van alles of niets, maar de impact is nu – dat bleek wel op Lowlands waar de sensatie tot honderd meter buiten de tent voelbaar was. Niet alleen de Amsterdamse underground maar ook de rest van Nederland gaat helemaal los op hun vernieuwende en originele gabberpunk.”

De concurrentie: Adept, Alamo Race Track, C-Mon & Kypski, Coparck, El Pino And The Volunteers, De Kift, Kubus & Bang Bang, Lefties Soul Connection, Moke, Shinedoe, Typhoon 

De Jeugd van Tegenwoordig – De Machine (3voor12 Award winnaar 2008)

Zij waren al eens eerder genomineerd voor de award, maar Opgezwolle bleek toen nog te sterk voor de Amsterdamse hiphop-formatie. In 2008 was het wel raak voor Willy Wartaal, Vieze Fur, Faberyayo en Bas Bron. De overwinning werd gevierd met een stagedive van Vieze Fur, met als gevolg dat enkele champagneglazen sneuvelden.

Het juryrapport: “De Machine is het album dat zowel muzikaal als tekstueel de afgelopen twaalf maanden meeste impact heeft gehad. De stijl van De Jeugd Van Tegenwoordig is zo eigengereid dat het geen gelijke vindt in Amerika of Engeland. Aan de grappige teksten kun je horen dat ze slim zijn, en de beats zijn zo strak dat het ook als instrumentaal album favoriet zou zijn. De Jeugd Van Tegenwoordig is met haar tweede plaat de gimmick ontgroeid en geeft een treffend tijdsbeeld met de poëzie van 2010.”

De concurrentie: The Bloody Honkies, Bonne Aparte, Gem, Lukcy Fonz III, Neonbelle, Pete Philly & Perquisite, Polder, Textures en Voicst

De Staat – Wait For Evolution (3voor12 Award winnaar 2009)

Het derde album I-Con ligt vanaf volgende week in de winkels en is daarmee net te laat om kans te maken voor de 3voor12 Award. Geen zorgen want met het debuutalbum Wait For Evolution heeft De Staat de prijs al eens gewonnen in 2009. Vanaf zijn viertiende was Torre Florim al bezig met deze plaat en dat is niet voor niets geweest.

Het juryrapport: “De winnaar van de 3voor12 Award is een act met lef. Stoer, maar op zijn tijd ook melodieus. Het is een album, dat een eigen wereld schept. Het geheel kent een sterke opbouw, met een duidelijke kop en staart. Maar vooral klinkt er noodzaak door.”

De concurrentie: Anne Soldaat, Fakkelbrigade, Jiggy Djé, Johan, Kyteman, Lucky Fonz III, Martyn, The Moi Non Plus, Tom Trago, zZz en Roosbeef

Moss – Never Be Scared/Don’t Be A Hero (3voor12 Award winnaar 2010)

Ze kwamen net terug uit Duitsland toen ze moesten optreden op de 3voor12 Award. Even later mocht de Amsterdamse band weer het podium op om de prijs in ontvangst te nemen voor hun tweede album Never Be Scared/Don’t Be A Hero. Deze plaat hebben ze in elf dagen opgenomen.

Het juryrapport: “Het winnende album staat vol toffe liedjes, die je op het eerste gehoor meteen snapt. Pas later hoor je ook de extra lagen elektronica, die de songs smaakvol inkleuren. Deze mooi verstopte productionele kwaliteiten geven het album een prachtige sound. Het is een echte bandplaat, divers, die klopt van het begin tot het eind.. en ook nog eens vol staat met diepe teksten.”

De concurrentie: Bettie Serveert, The Black Atlantic, DeWolff, Fresku, Hef, Tim Knol, The Mad Trist, The Madd, Önder & FS Green, 2562

I Am Oak – Oasem (3voor12 Award winnaar 2011)

Misschien wel een van de meest verrassende winnaars van alle edities. Niet omdat het niet terecht was, in tegendeel, maar omdat de concurrentie moordend was met sterke populaire acts als Go Back To The Zoo, De Staat, Tim Knol en Dazzled Kid. Frontman Thijs Kuijken was dan ook aangenaam verrast toen Roosmarijn het goede nieuws bracht.

Het juryrapport: “Dit jaar gaat de prijs naar een voor velen nog onbekend album. Het is muziek waar je als luisteraar even echt voor moet gaan zitten, maar word je mee op reis genomen. De een waant zich zeilend op open zee, de ander moet na het luisteren even hout gaan hakken in het bos. Zeker is dat de oprechte muziek met haar intimiteit grote gevoelens oproept. Het is een album waarop eigenzinnig geschilderd wordt met geluid, een album dat gevaarlijk veel stiltes kent.”

De Concurrentie: Alamo Race Track, Dazzled Kid, De Jeugd Van Tegenwoordig, De Staat, Go Back To The Zoo, Kleine Viezerik, Lola Kite, Pien Feith, Shaking Godspeed, Tim Knol en Zwart Licht 

Blaudzun – Heavy Flowers (3voor12 Award winnaar 2012)

Een paar uur voordat de band van Blaudzun in een nightliner stapte voor een tournee door Duitsland, werd Johannes Sigmond overvallen door Roosmarijn, die hem vervolgens de 3voor12 Award uitreikte voor het album Heavy Flowers. De zanger, die je kan herkennen aan zijn markante bril en stijlvolle kleding was zeer verrast: “Er waren dit jaar een hele hoop mooie albums genomineerd, ik was al blij dat ik erbij stond.”

Het juryrapport: “De genomineerde albums zijn van hoog niveau en vertegenwoordigen verschillende muzikale genres. Het winnende album van 2012 is van een artiest die een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt. Hij gaat grote emoties niet uit de weg en is gespecialiseerd in een lekker soort zwaarmoedigheid. Het is muziek die uitnodigt tot nadenken over het leven. De jury wordt geraakt door zijn zang en heeft bewondering voor de mooie composities en de harmonieuze uitvoering.”

De concurrentie: Bart Constant, Blaudzun, Bombay Show Pig, Faberyayo, Fresku, Jungle By Night, Kraantje Pappie, Martyn, Moss, Rats On Rafts, Spinvis en The Kik