3voor12 Award: wie kiest wie?

Dreigementen, lofbetuigingen en genomineerden over hun eigen favoriet

Timo Pisart ,

Wie gaat er op dinsdag 17 september naar huis met de 3voor12 Award? Uiteindelijk kiest de jury wat het beste album van Nederlandse bodem is van de afgelopen 12 maanden, maar wij vragen in 3voor12 Radio alvast aan de genomineerde artiesten wat hún favorieten zijn en voor wie zij op de bres springen. "Als wij niet winnen? Dreigementen, vervolgplannen, alles."

Maandag 16 september: Jacco Gardner kiest voor Mozes and the Firstborn

In tegenstelling tot Mozes and the Firstborn is Jacco Gardner wel aanwezig bij de 3voor12 Award in de Melkweg morgen. Maar ook hij vertrekt binnenkort naar Amerika voor een tour. Dit is de tweede keer dat hij daarheen gaat en dit keer zal hij de westkust van de VS bezoeken. Hij vertelde aan Roos dat hij druk bezig is om zijn gear op orde te hebben voor de tour. Spannende tijden dus voor Jacco Gardner. Als zijn persoonlijke favoriet voor de 3voor12 Award noemt hij Mozes and the Firstborn. Hij vindt de plaat goed geproduceerd en de muziek heeft bovendien een vrolijke vibe.

Maandag 16 september: Mozes and the Firstborn kiest voor traumahelikopter

De jongens van Mozes and the Firstborn kunnen er morgen niet bij zijn: ze rijden nog dwars door de VS voor hun eerste Amerikaanse tour. Vanuit hun busje (getikt op de telefoon) laten ze weten dat hun favoriete nominatie 'traumahelikopter' van traumahelikopter is. "Iets meer dan een jaar geleden speelden we nog samen met traumahelikopter op een studentenfeest in Nijmegen. We hadden allebei grootse plannen maar het verwezenlijken van die plannen is altijd een tweede." En toch stonden Mozes and the Firstborn en traumahelikopter na het uitbrengen van hun beide debuutalbums tezamen op de grote festivals. "Het is onvoorstelbaar knap dat hun minimalistische, 'Obliviaanse' aanpak zo populair is geworden bij zo'n breed publiek - en we weten hoe hard ze daarvoor hebben gewerkt. Oh, en Ernst staat op de credits voor een gitaarsolo in een nummer dat het album niet heeft gehaald..."

Donderdag 12 september: Tessa Rose Jackson kiest voor Mister & Mississippi

Op de avond dat de jury zich boog over de twaalf genomineerden, kwam Tessa Rose Jackson nog even langs in de studio om haar kwaliteiten te tonen, met blazers en alles erbij. Ze vertelde over haar aanstaande nieuwe single. Nou ja, eigenlijk wilde ze er vooral niet te veel over zeggen. Wel wilde ze zeggen wie ze zelf zou voordragen als winnaar. Ja, nee, moeilijk, natuurlijk, maar uiteindelijk kwam het er volmondig uit: Mister & Mississippi.

Woensdag 11 september: Mister and Mississippi verkiest Mozes and the Firstborn

Danny van Tiggele aan de telefoon in 3voor12 Radio deze woensdag. De gitarist van Mister and Mississippi mag vertellen over hun favoriete concurrent voor de 3voor12 Award: ze kiezen bijna unaniem voor het Eindhovense Mozes and the Firstborn. Bijna, want zangeres Maxime Barlag blijkt toch wel erg gecharmeerd van Tessa Rose Jackson. Van Tiggele vertelt meteen aan Roosmarijn over nieuw materiaal waar ze aan werken en dat hun plaat deze vrijdag uitkomt in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Dit najaar komt er weer een Nederlandse tournee aan. Maar eerst speelt Mister and Mississippi aanstaande dinsdag op de 3voor12 Award in de Melkweg.

Dinsdag 10 september: traumahelikopter twijfelt tussen Jacco Gardner en Mozes and the Firstborn, maar kiest voor laatstgenoemde

Zanger/gitarist Mark Lada van traumahelikopter aan de telefoon in 3voor12 Radio om te vertellen wie zijn favoriet is voor de 3voor12 Award. Eerst vertelt de frontman over zijn ervaringen op Into The Great Wide Open: “Het beste uitzicht dat ik ooit heb gehad en het oudste publiek. Er waren mannen op leeftijd aanwezig die lekker aan het rocken waren.” Daarna maakt hij bekend dat hij voor Jacco Gardner of Mozes and the Firstborn zou kiezen, maar toch een voorkeur heeft voor de laatstgenoemde. Mede door de klik met de jongens van Mozes en het feit dat hun muziek meer in zijn straatje ligt.

Donderdag 5 september: Daily Bread laat Nederhop achter zich en kiest Pien Feith

Kimberly van der Velde, zangeres van Daily Bread, was van oorsprong een Nederhopchick, moet ze bekennen. "Ik heb heel veel Opgezwolle geluisterd, heb bij een show zelfs mijn enkelbanden gescheurd en ken mijn vriend van een hiphopforum. Ja, écht. Ik was héél blij met de plaat van Great Minds: zo zonder poespas maar hiphop zoals die er vroeger was. Het is een hele lekkere plaat, maar uiteindelijk heeft de plaat van Pien Feith meer samenhang." Uiteindelijk kiest Kimberly dan ook voor Tough Love. "Ik ben al sinds het project Neonbelle fan van Pien. Ze is gewoon de Florence and the Machine van Nederland, ze is een hele krachtige vrouw die daar gewoon staat, ze heeft een kneitergoede stem en zúlke goeie drumbeats. Luister eens Money Not People, het is een soort vage hiphopbeat met four to the floor-kick eronder, waardoor het weer dansbaar is. Dit najaar gaan we met Pien Feith op tour, ik vind het een grote eer om samen met haar het podium te delen."

Woensdag 4 september: Applescal draagt Legowelt aan en Roosmarijn spreidt zijn bedje

Hij verhuisde net naar Berlijn, maar Applescal komt gewoon langs bij de Award-show om een set te doen. Dat vertelde de producer woensdagavond aan Roosmarijn. Zij deed op haar beurt een bekentenis: "Ik heb jou het vaakst gedraaid van alle genomineerden." Een beetje beschamend: niet als volwaardige muziek, maar als bedje. "Van de Buma ga ik een keer extra goed uit eten", haast hij zich te zeggen, voordat hij zijn eigen favoriete nominatie kiest: Legowelt. "Ik vind zijn album echt fantastisch. Het is zó goed. Als er iemand anders moet winnen, dan iemand uit de dance, en internationaal is Legowelt supergoed ontvangen."

Dinsdag 3 september: Great Minds gaat voor The Opposites en bedreigt de boel meteen

Hoe schat Jiggy Djé de kansen van zijn eigen Great Minds in? "Wel pittig", aldus de rapper dinsdagavond in 3voor12 Radio. "Ik heb gezien wie de jury is: ja, moeilijk, moeilijk." Zo makkelijk was 't niet voor Jiggy om een favoriet te kiezen. "Het was een pittig vraagstuk. Mister and Mississippi zijn Herman Brood-studenten, en daar geef ik les, dus ik ben er trots op en gun het ze. Pien Feith komt officieel uit Amersfoort, dus eh, dat is ook belangrijk. Maar ik speel tóch de Nederlandse hiphop-kaart en kies voor The Opposites. Ik vind dat ze een heel goed album hebben geleverd met goeie singles, en ik vind het bewonderenswaardig dat ze zojuist goud zijn gegaan. Voor een Nederlands hiphopalbum vind ik dat knap, en het is belangrijk voor iedereen in ons genre. Bovendien zijn ze alleen maar steeds beter geworden. Maar naar de jury toe: Great Minds moet natuurlijk gewoon winnen. En anders: dreigementen, vervolgplannen en alles."

Maandag 2 september: Pien Feith draagt Applescal aan en wordt zelf voor de derde keer genomineerd

Veel artiesten zullen er niet zijn, die vaker zijn genomineerd voor de 3voor12 Award dan Pien Feith: de nominatie voor Tough Love is alweer de derde, na Neonbelle (2007) en Dance on Time (2011). Of het al went, vroeg Roosmarijn maandagavond in 3voor12 Radio? Ze lacht. "Ja, misschien wel. Ik zou gepikeerd zijn als ik niet genomineerd was." Zelf heeft ze Dreaming in Key van Applescal het meest geluisterd. "Het is hele dromerige, delicate dansmuziek en ik volg hem al heel lang. Ik zou het voor hem leuk vinden als hij wint, en vind dat hij het verdient."