Traumahelikopter tekent bij Excelsior

Garage-trio nu in Frans Hagenaars' studio, debuutalbum uit in najaar

Ingmar Griffioen ,

Goed nieuws van het garage-front: Traumahelikopter heeft getekend bij Excelsior Recordings. Sterker nog: het Groningse trio zit sinds maandag in de studio van Frans Hagenaars, waar ze volgens de producer "als de brandweer gaan. Maandag was de plaat al bijna klaar. Ze zijn heel enthousiast. De rest spelen we live in." Zanger-gitarist Mark Lada kan het zelf ook amper geloven: "Het plan is om veertien nummers op te nemen en we hebben er gister al meteen zeven gedaan."

Traumahelikopter is een Gronings trio dat de url traumahelikopter.nl nog niet geclaimd heeft, maar specialiseert in rauwe garagerock en opwindende liveshows. Dat laatste openbaarde zich al wat breder op Eurosonic 2011, waarna de band ook de-Affaire, Gideon Music Festival en de Popronde platspeelde en een uitgebreide clubtour deed met Shaking Godspeed. Lada: "We hebben altijd veel gespeeld en op een gegeven moment kwam Excelsior langs. We gingen in gesprek en kwamen al vrij snel met het idee samen een plaat te doen." Excelsior-baas Ferry Roseboom beaamt: "De tam-tam doet goed z'n werk, het buzzte al een tijd rond die gasten. Ze hebben goede liedjes en supergoede energie en dan blijken het ook nog eens fijne gasten te zijn."

Huh, maar die gasten staan toch bekend als Groningse straatschoffies? Roseboom: "Dat zijn het ook wel, maar het zijn ook jongens die als de brandweer gaan en recht-door-zee zijn." Traumahelikopter is al geboekt voor het Le Guess Who? festival op 2 december. Het zou mooi zijn als het debuutalbum dan af is, geeft Lada toe. "Maar het is geen doel op zich, het plan is dat het album in ieder geval dit najaar uitkomt." Roseboom: "We gaan eerst opnemen en kijken wanneer we klaar kunnen zijn, maar dat zou wel eens heel snel kunnen gaan." De Excelsior-baas is in zijn nopjes met de Le Guess Who? boeking. "Je merkt dat als die jongens ergens spelen dat ze terug moeten komen. En dat de meisjes het leuk vinden, dat is ook belangrijk."

De tijd lijkt sowieso rijp voor sixties garage en rock 'n roll, zoals het Eindhovense Mozes and the Firstborn nu ook ervaart. "We luisteren alle drie al heel lang naar die rock 'n roll. Je merkt wel dat het nu leeft, met Ty Segall, Black Lips natuurlijk en Mikal Cronin. Die krijgen wel aandacht, internationaal en in Nederland ook. Dat is voor ons ook tof, want dat zijn leuke acts om mee te spelen. Maar er gebeurt veel meer. Vooral in Frankrijk, een land waar sinds jaar en dag de meest smerige muziek vandaan komt. Viezer dan vies. De jongens van Mozes zijn sowieso vrienden. Roel, onze drummer, kent ze uit Eindhoven en we hebben veel met ze gespeeld. Wij zijn een stuk rauwer, maar we hebben dezelfde insteek."

Tot nu toe bracht oud-Hollandse Nieuwe Traumahelikopter twee 7" singles uit en een cassettebandje. Hoog tijd voor een album, dat titelloos uitkomt, verklapt Lada. "Ik geloof erin. Frank Kimenai, ex-Incubate, gaat de boekingen doen met zijn Whipping Post Music en vanavond gaan we met Ferry Roseboom in conclaaf."

traumahelikopter - room service from lada on Vimeo.