3voor12 bespreekt 3voor12award genomineerde: Bombay Show Pig 3voor12 bespreekt 3voor12award genomineerde: Bombay Show Pig

Vulture/Provider: catchy indierock met een rauw randje

, Jorinda Teeuwen

3voor12 bespreekt 3voor12award genomineerde: Bombay Show Pig

Vulture/Provider: catchy indierock met een rauw randje

Jorinda Teeuwen ,

Zo’n jaar geleden bestond Bombay Show Pig nog uit drie bandleden. In augustus 2011 werd bekend dat de band verder ging zonder hun zanger Christian Kratzsch. Geen slechte keuze, zo lijkt het. Het daaropvolgende debuutalbum dat in mei dit jaar uitkwam is een goede plaat met pakkende indie rocksongs. Vulture/Provider is genomineerd voor de 3voor12award, de prijs voor het beste Nederlandse album van het afgelopen jaar.

Na het vertrek van Kratzsch bleven alleen zangeres/drummer Linda van Leeuwen en zanger/gitarist Mathias Janmaat over. De debuutplaat van het duo Bombay Show Pig begint met een stel catchy rocksongs. In opener Sancho Panza worden de termen Vulture en Provider direct geïntroduceerd. Who is the vulture and who’s the provider, no need to know. Daarna volgt single Shackles And Chains en het wat dromerige – maar toch stevige – On A Plain. Het eerste echte rustmoment in het debuutalbum is Fingerprints. Het klinkt zelfs een beetje depressief, niet alleen qua tekst – You stole my fingerprints en Takes me down skin deep –, maar ook qua muzikale invulling. Het tergend langzame tempo, de enigszins zeurderige manier van zingen. Het zorgt voor een dromerige flow.

Vulture/Provider is opgenomen in de studio’s van Kytopia, wat toegang verleende tot een variatie aan instrumenten en muzikanten. Zo gebruikt het duo onder andere een zingende zaag. In een interview met 3voor12 vertelt Linda van Leeuwen dat de eerste opnames zijn gemaakt op een geluidskunstwerk, een draaimolen met instrumenten in plaats van paardjes. Op afsluiter Making Friends is dat kunstwerk uit de jaren '70 goed te horen. Vooral in het outro, waar de gitaarpartij rustig wegebt en een doffe klap overblijft.

Shackles and Chains was – na Sancho Panza – de tweede single. De track begint met een science fiction-achtige melodie, die geproduceerd is door een zingende zaag. Het geeft de single direct een eigen sound en is ontzettend aanstekelijk. De vervormde stem van Mathias Janmaat geeft het nummer een duistere twist, terwijl het refrein en deuntje enorm catchy zijn. De nieuwste single Timewaster is uitgebracht op 5 september en voorzien van roadtripbeelden van Bombay Show Pigs tour door Zuid-Afrika. Ook deze track is een powerpop/rock nummer, waar het album bol van staat.

Bombay Show Pig onderscheidt zich van andere indierockbands door hun eigenzinnige sound, uniek klinkende tweestemmigheid en de verscheidenheid aan gebruikte instrumenten. Neem hierbij de zorgvuldigheid en het geduld waarmee Vulture/Provider is opgenomen en je hebt een uitstekende debuutplaat en een van de beste Nederlandse releases van dit jaar als resultaat.

Vulture/Provider van Bombay Show Pig is genomineerd voor de 3voor12award, voor het beste Nederlandse album van het afgelopen jaar. Het album is tijdelijk weer te beluisteren op de speciale 3voor12award Luisterpaal.
De uitreiking is op 12 september in TrouwAmsterdam.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12