3voor12award: de werkplek van Bombay Show Pig 3voor12award: de werkplek van Bombay Show Pig

“We werkten soms tot 2 uur ’s nachts, tot we helemaal leeg waren”

, Jorinda Teeuwen

3voor12award: de werkplek van Bombay Show Pig

“We werkten soms tot 2 uur ’s nachts, tot we helemaal leeg waren”

Jorinda Teeuwen ,

Bombay Show Pig’s debuutalbum Vulture/Provider is genomineerd voor de 3voor12award, de prijs voor het beste Nederlandse album van het afgelopen jaar. 3voor12 gaat daarom op bezoek bij zanger-gitarist Mathias Janmaat en zangeres-drummer Linda van Leeuwen, op de plek waar ‘the magic happened’: de studio in de Utrechtse vrijplaats Kytopia.

3voor12radio-dj Roosmarijn Reijmer bracht Linda van Leeuwen op 20 augustus in de uitzending het goede nieuws. “We hadden het totaal niet verwacht, maar toen we wat berichtjes voorbij zagen komen dat de nominaties bekend zouden worden hoopten we het natuurlijk wel,” vertelt Janmaat. “Het is echt super vet,” vult Van Leeuwen aan.

In augustus 2011 stopte Christian Kratzsch met Bombay Show Pig. “De nummers waren er toen al, maar het werkte niet in die samenstelling,” vertelt Van Leeuwen. “We hebben toen de keuze gemaakt om met z’n tweeën verder te gaan en toen hadden we ook ineens veel zin om de studio in te gaan en het album op te nemen,” aldus Janmaat. Vulture/Provider is opgenomen in de Epic Rainbow Unicorn Studio van producer Simon Akkermans. De studio hoort bij Kytopia. Later is de plaat ook door Kytopia Records uitgebracht. “Een jaar daarvoor werkte ik mee met het album van Dazzled Kid, zo leerde ik Simon kennen. Toen dacht ik: dit wil ik ook,” legt Janmaat uit. “We hebben hier eind 2011 drie maanden gezeten. Dat was heel vet. Het is een super vrije plek en erg laagdrempelig. Iedereen loopt een beetje in en uit en er zijn veel muzikanten die spontaan op de plaat wilden spelen.”

De eerste opnames heeft Bombay Show Pig echter niet in de Kytopia studio gemaakt, maar in Weert. “Kennissen van Simon hebben daar een geluidskunstwerk uit de jaren ’70. Het is eigenlijk een soort draaimolen, maar in plaats van paardjes zitten er instrumenten op,” vertelt Mathias Janmaat. “We hadden verder nog helemaal niks opgenomen, dus we wisten ook niet of we wel wat konden gebruiken. We hebben met z’n allen een beetje op dat ding staan rammen, een beetje op de gok eigenlijk. We hebben het uiteindelijk gebruikt in Making Friends. Aan het einde van het nummer hoor je het goed.”

Het duo heeft letterlijk drie maanden in de studio in Utrecht geleefd. “Ik kan er een heel romantisch verhaal van maken, maar het was natuurlijk niet altijd even leuk,” bekent Van Leeuwen. Het duo bleef in de studio te slapen, om kosten te besparen. “Er is hier bijvoorbeeld geen douche, dus dan moesten we bij Simon thuis douchen.” Mathias Janmaat: “We konden hier wel tot laat doorwerken. We werkten soms tot een of twee uur ’s nachts door. Totdat we helemaal leeg waren.” Linda van Leeuwen: “De drumpartijen heb ik in een studio hier tegenover opgenomen. Mathias speelde dan tegelijkertijd de gitaar in. Het was wel een beetje vreemd, want we konden elkaar niet zien, alleen horen.” Mathias Janmaat en Linda van Leeuwen kennen elkaar van het conservatorium. “We spelen nu zo’n vijf jaar samen, wel in verschillende formaties, maar we voelen elkaar goed aan. We hoeven elkaar niet per se te zien om samen te kunnen spelen.” In veel nummers is deze pure wijze van opnemen nog wel gewijzigd en zijn er veel partijen aan toegevoegd. In Heart In A Headlock de oorspronkelijke opname wel te horen.

Voor het mixen van het album gingen Mathias Janmaat en Linda van Leeuwen naar New York, waar ze met Eli Janney werkten. “Dat was de grootste klap in mijn gezicht,” lacht Janmaat. “Als we daar twaalf uur aankwamen, stopten we alweer om vier uur omdat Eli zijn kinderen op moest halen. Wat een verschil was dat met Kytopia. We waren tien dagen in Amerika en we hadden verwacht dat we aan het eind met een cd onder onze arm weer konden vertrekken, maar dat duurde nog een paar maanden.” Toch is hun bezoek aan Brooklyn bijzonder nuttig geweest. “We hebben daar eigenlijk ons eerste echte Bombay Show Pig concert gegeven. We hadden nog helemaal niet nagedacht over hoe we dit op het podium gingen brengen,” vertelt Van Leeuwen. “In New York begon het met de loopmachine en beats uit een MPC. We speelden in een bar genaamd Pianos, voor zo’n 150 man. Dat was heel tof.”

De uitreiking van de 3voor12award is op 20 september in TrouwAmsterdam. De winnaar wordt gekozen door een jury. Bombay Show Pig live zien? Vanaf 24 oktober begint de clubtour in 013, daarna doen ze o.a. Rotown, Ekko, Paradiso en Supermarkt aan.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12