Queens Of The Stone Age op Pinkpop 2013

Jan Smeets bevestigt acts bij Giel op 3FM

Redactie 3voor12 ,

Het is officieel: Queens Of The Stone Age komt naar Pinkpop 2013, bevestigde Jan Smeets vanochtend tegenover Giel Beelen op 3FM. Afgelopen zaterdag tweette QOTSA-gitarist Troy van Leeuwen het nieuws zelf al. "Ik las het nieuws op Nu.nl en was ook verbaasd, maar we hebben de onderhandelingen bij deze dan afgerond." Over The Killers en Skrillex zei Smeets dat het er goed uit ziet. En The Rolling Stones? "We zouden niet zoveel oude namen nemen dit jaar, wel één hele grote maar het zijn niet The Stones."

Afgelopen zaterdag tweette QOTSA-gitarist Troy van Leeuwen als antwoord op een vraag van een fan of de band naar Pinkpop kwam dat dat inderdaad het geval was. Die tweet is inmiddels verwijderd, maar Jan Smeets bevestigde vanochtend tegenover Giel Beelen op 3FM dat QOTSA wel degelijk naar Landgraaf komt volgend jaar. Vorige week meldde Smeets al in 3voor12 Radio dat Rammstein, Depeche Mode, Editors, Kings of Leon, Muse, Blur en Pearl Jam allemaal niet op Pinkpop 2013 spelen. Over The Killers zei Smeets toen ook: "Laten we het hopen, hè? Dat we daarmee de zaak kunnen killen!"

Kings of Leon werd vorige week woensdag bevestigd voor Rock Werchter, eerder werd al de komst van Depeche Mode, Editors en Rammstein bevestigd. Komen ze ook naar Pinkpop? Jan Smeets zei vorige week in 3voor12radio dat veel potentiële Pinkpop-headliners in 2013 Landgraaf niet zullen aandoen: "Nee, nee, nee. Wij hebben één dubbele, Green Day, waarvan we hopen en verwachten dat de zanger op 1 april weer in shape is. De verwachting is ook zo, ze willen pertinent Europa gaan doen, volgend jaar. Billy zal dus beter zijn, maar we zijn wel even geschrokken." Jan Smeets doelt hiermee op de frontman van Green Day, die een deel van de tour afzei om in rehab te gaan.

Stuk voor stuk ontkrachtte hij de mogelijke headliners: "Rammstein komt al naar Nijmegen. We doen niet Depeche Mode en niet Editors." Muse en Pearl Jam dan, probeert Roosmarijn. Die stonden toch op het lijstje van Jan? "Nee, Muse doet dit jaar alleen grote concerten en geen festivals. Ze staan nu weer genoteerd voor 2014, maar goed, dat weet je nooit. Pearl Jam stond geprogrammeerd op een groot hardrockfestival. Eddie [Vedder, red.] zei: 'Dat doe ik niet.' Toen is de hele tour ingestort." Dan heeft Roosmarijn alleen The Killers nog op haar lijstje staan. Smeets: "Zo snel gaat dat. Laat ik het hopen, dat ik daarmee de zaak kan killen." Ook Blur komt niet naar Landgraaf in 2013.

Eigenlijk belde Roosmarijn met Jan Smeets naar aanleiding van de verhoging van de minimum alcohol-leeftijd van 16 naar 18, zoals die in het regeerakkoord terugkomt. "De handhaving daarvan wordt een probleem", aldus Smeets. "Het 16 plus-bandje wordt natuurlijk een 18 plus-bandje, maar voor de mensen achter de bar wordt het moeilijker om te zien of iemand 15 of 17 is. Ik maak me echter meer zorgen over: hoe kom je naar het terrein toe? Je kunt natuurlijk ook thuis indrinken."

"Ik heb al lang geleden voorspeld: dit gaat gebeuren", aldus Smeets. Eerder dit jaar kwam hij in opspraak toen hij over een rook- en drugsverbod op festivals sprak. Verder suggereerde hij over een avondklok: festivals in Europa zouden tot maximaal 11 uur 's avonds mogen duren. "Ik heb niets anders gekend dan 11 uur. Ik bepleit niets, heb ik al op mijn website gezet, maar deze ontwikkelingen kun je niet stoppen, zeker niet als een heleboel landen in de Europese Unie het als beleid gaan voeren. Ik kijk echter liever naar het gezondheidsstandpunt: daarom zeg ik op het podium dat mensen meer water moeten drinken. Ik denk dat dat veel beter werkt dan een strict alcoholverbod. Ik kan met keiharde cijfers bewijzen dat er op Pinkpop geen alcoholprobleem is."

Heb je die paraat, vraagt Roosmarijn zich af? "Ik weet dat mensen op het festival gemiddeld niet meer dan vier consumpties per dag gebruiken. Mensen komen over het algemeen toch voor het doel waar hwe het voor doen: het brengen van goede popmuziek en het socializen. En je weet het: als je zat bent valt er niet veel te socializen, dan ben je alleen maar lastig. Ik heb afgelopen 42 jaar miljoenen mensen mogen verwelkomen, dan mag je toch het idee hebben dat je er verstand van hebt." Even later: "Dat vind ik trouwens een hele opmerkelijke zaak, dat dit voorstel wordt voorgelegd terwijl mij niets is gevraagd. Dan denk ik: "Wat weten jullie daar nou helemaal van? Kom je alleen in een bepaalde omgeving in Amsterdam? Of heb je alleen contact met een burgermeester die last heeft van zo'n zuipkeet? Mij hebben ze niets gevraagd."