Audio Culture sluit London Calling af met Chromatics en BPM-festijn Audio Culture sluit London Calling af met Chromatics en BPM-festijn

Simon Downing en Michael Patist doen label, feestjes en dj-sets

, Ingmar Griffioen

Audio Culture sluit London Calling af met Chromatics en BPM-festijn

Simon Downing en Michael Patist doen label, feestjes en dj-sets

Ingmar Griffioen ,

Nooit eerder vertoond in de geschiedenis van London Calling: in het blokkenschema staat bijna twee uur geblokt voor een Nederlandse naam. Audio Culture dus, en strikt genomen neemt het Amsterdamse platform de laatste 3,5 uur van de London Calling zaterdag voor zijn rekening. Als label doet Audio Culture namelijk ook Chromatics en Ratking en kernleden Simon Downing en Michael Patist doen zelf het licht uit in Paradiso.

Audio Culture, de naam komt steeds regelmatiger voorbij als host op festivals als Solar, Lockdown, Appelsap en recent: Amsterdam Dance Event. "Audio Culture is de noemer voor feestjes, het label en Mike en ik draaien ook onder die naam", legt Simon Downing uit. Er zijn meer mensen bij betrokken, maar hij en Michael Patist vormen de harde kern. "Wij begonnen op mijn 18e in de Hilversumse Tagrijn met drum 'n bass-feesten. Toen dat dicht ging gingen we door met feestjes in TWSTd, Amsterdam en toen ook dat stopte dachten we dat we het maar eens serieus moesten gaan aanpakken. We geven nu 2,5 jaar eigen feestjes en zijn in oktober 2011 met het label begonnen."

Downing kent het labelwereldje als zijn broekzak door zijn werk als Nederlandse manager voor Beggars Group (huis van labels 4AD, Matador, Rough Trade en XL Recordings). "Mike is grafisch ontwerper en heeft veel ervaring met ontwerpen voor de muziekindustrie. Zo ontwierp hij platenhoezen for Metalheadz, Certificate 18, Piranha en Subtitles. We vonden het een mooi moment om een label te beginnen. Er kwam veel goede muziek onze kant op, onder meer van Pieter, beter bekend als Presk. De eerste release was van hem en Cinnaman." Het idee van Audio Culture was om een platform te bieden voor Nederlandse bass-muziek, maar inmiddels zijn ook buitenlandse artiesten als de Canadees Iron Galaxy, de Belg GoldFFinch en de Rus Nphonix vertegenwoordigd. "We begonnen met interessante Nederlandse producers, maar er is zoveel. De enige regel is nu dat Mike en ik het goed moeten vinden."

Aanvankelijk kon je de muziek onder de noemer UK-bass en UK-house vatten, maar nu ziet Downing dat anders. "We beperken ons zeker niet tot UK-bass, dat is eigenlijk zo veranderd dat het niet meer bestaat. Het valt niet echt aan één genre te koppelen, hooguit aan BPM: de muziek schommelt tussen de 114 en 130 BPM. De laatste release was meer techno, maar de volgende gaan alle kanten op. Die van Iron Galaxy is bijna cheesy Ibiza House en zit echt op het randje. De volgende release van Nphonix heeft een harde techno track maar gaat verder ook alle kanten op."

Dj'en heeft niet de hoogste prioriteit geeft Downing eerlijk toe. "Maar we komen graag." De showcases hebben volgens hem te maken met de toegenomen populariteit van het label. "ADE was de eerste keer dat we een showcase deden met enkel eigen namen en voor 2013 hebben we edities gepland in Parijs en Londen. Mensen overhalen is wel duur, dus Iron Galaxy uit Canada laten komen zat er niet in", grinnikt Downing. Die eerste keer beoordeelt hij wel als geslaagd: "Beide zalen van Club Up waren vol en het voelde als een familie. Iedereen, ook de Engelsen, was al vier dagen in Amsterdam en we zaten allemaal in één appartement. Ik realiseerde me gisteren pas dat we ook het tweejarig bestaan vierden. We zijn toen 18 oktober in Club Up begonnen."

Voor London Calling kunnen we het volgende verwachten van Audio Culture: "We zijn al een tijdje bezig met een muzikaal wat minder specifiek elektronisch gezicht. Zo deden we een show van Purity Ring in de Vondelkerk. En we hebben Odd Future gehost op Koninginnedag in Paradiso. Dat was een hele toffe avond, die bewees dat het publiek dat ons volgt in is voor hele brede dingen. Voor London Calling waren Chromatics en Ratking al geboekt en we draaien zelf vanaf een uur of half 1 in de grote zaal. Felix Lenferink, een Nederlandse jongen waar Presk veel mee werkt, doet een live-set. Het is onze bedoeling om breed te draaien, maar ik zie ons een beetje als vuller." Liever prijst Downing de Engelse Berlijner Fantastic Mr Fox en Felix Lenferink aan: "Hij brengt een live-set met onder meer een zelfgemaakte midi-controller."

Audio Culture op London Calling met: Chromatics, Fantastic Mr Fox, Ratking, Felix Lenferink en Audio Culture dj-set. Zaterdag 3 november 2012 vanaf 0:30 uur.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12