Derde EP Nikoo verschijnt begin 2013

‘FUNSPORTS EP’ is opstapje naar eerste full-length eind 2013

Tekst: Patric Muris / 3voor12 Eindhoven ,

In 2010 bracht noise-rockband Nikoo uit het niets een eerste titelloze EP uit. Daarmee had de band meteen een enorm bereik, tot aan het Amerikaanse blog Pitchfork. De tweede EP, ‘Friends And Family’ werd vorig jaar uitgebracht bij het label Beep! Beep! Back up the Truck. De band heeft inmiddels weer vijf nieuwe liedjes geschreven die opnieuw op een EP zullen verschijnen onder de naam ‘FUNSPORTS EP’. Volgens frontman Joep van Son is het een opstapje naar het eerste volwaardige album dat alvast is aangekondigd voor eind 2013. Dan wil de band ook weer veel live gaan spelen.

Van Son is op het moment dat we hem spreken bezig met de opnames van twee nieuwe The Sugarettes liedjes, ondertussen laat hij ook wat schetsen horen van [V] en vertelt hij over zijn projecten als producer van andere Nederlandse bands. Een drukke man dus, die binnenkort ook nog vader wordt en dan toch echt de muziek even moet laten voor wat het is. Nikoo kan wat hem betreft nog wel even tussendoor. “Voor Nikoo is er altijd wel een soort van plan, maar meestal ontstaan de nummers pas tijdens repetities of in de studio. Dat is ook de kracht van de band: zet ons in een studio voor twee dagen en er komt een EP uit. We hebben ongeveer een halve dag nodig om de liedjes te schrijven, daarna gaan we ze spelen en kunnen we ze opnemen. Liever niet meer dan twee, drie takes, want het moet wel rauw blijven. Het hoeft van mij nooit zo perfect te klinken. ‘Marquee’ – van de debuut EP – is ook in een uur opgenomen. Het stelt dan natuurlijk ook niet zoveel voor wat wij doen. Ook nu is het gewoon weer low-key een EP opnemen.”

De band is pas één keer samen geweest voor een repetitie, maar dat was voldoende om plannen voor een nieuwe EP te smeden. “Er was toen zo’n goede vibe dat we hebben besloten om in plaats van twee nummers – wat we eigenlijk van plan waren –, maar meteen vijf nummers op te nemen. We hebben ze nu pas één keer gerepeteerd, maar op 9 december komen we opnieuw samen en dan gaan we de studio in bij Rob Bours, in Studio58. Het handige aan Rob is dat hij ook mixt tijdens het opnemen. Opnames veranderen daarna nog maar vrij weinig en daardoor gaat het snel.”

Nikoo is een band met een dynamische samenstelling en een dynamisch geluid. De basis van de band is hetzelfde, maar de ene keer doen er gastmuzikanten mee, de andere keer niet. Ook het geluid verandert per EP. “Friends And Family was wat dromiger, wat meer poppy, de nieuwe EP zal weer kaal zijn, net als de eerste. Het is vrij punkachtig, met een twist. Een beetje zoals The Ramones. Ik heb vanochtend nog een punkballad geschreven, maar verder wordt het vrij bruut. Pim Verlaek drumt weer de partijen in en bepaalt met zijn stijl ook voor een deel de Nikoo stijl. Het is een soort manische drumstijl, heel vet. We zijn allemaal (eind) dertig, maar toch klinkt er nog zo’n extreem jeugdige energie door ons geluid heen. Ik vroeg me al hardop af of we dit nog wel kunnen spelen. Ik bedoel, we klinken als een zestienjarig bandje in een oefenruimte haha, maar dat is dan ook wel juist de vibe die we willen.”

De verwachte releasedatum van ‘FUNSPORTS EP’ is ergens begin 2013. Van Son hoopt in januari nog, maar vermoedt dat dat niet haalbaar is. De EP zal digitaal verkrijgbaar zijn, evenals de twee vorige EP’s die ook online – tegen het noem je prijs principe – zijn aangeboden. Of de derde EP van Nikoo ook bij Beep! Beep! Back up the Truck wordt uitgebracht, is nog niet zeker. “De gesprekken lopen wel al, maar er is nog niets definitief. Het is voor ons in ieder geval wel altijd belangrijk dat de DIY stijl behouden kan blijven.”

Eind 2013 wil de band ook weer veel gaan spelen. “Als de plaat er is, wil ik ook echt weer veel gaan optreden. Daar heb ik echt zin in. We hebben op zoveel mooie plekken gestaan en ik kijk er echt naar uit om weer op te treden in de Vera kelderbar of de kleine zaal van de Effenaar. Als het maar klein is en het goed overkomt.” Wie Nikoo wil boeken voor een show naar aanleiding van de derde EP wordt even in de wachtkamer gezet, want Van Son gaat zich eerst concentreren op zijn aanstaande vaderschap. “Misschien vind ik muziek maken daarna wel helemaal niet meer interessant haha.”