Kijk terug: InnerAct speelt Ten Holts Canto Ostinato bij 3voor12 Radio

Elektronisch eerbetoon aan Simeon ten Holt

Redactie 3voor12 ,

Op zondagavond 25 november overleed de Nederlandse componist Simeon ten Holt op 89-jarige leeftijd. Het in 1976 voltooide Canto Ostinato wordt gezien als zijn meest invloedrijke compositie en een van de hoogtepunten van de Nederlandse (moderne) klassieke muziek. Zijn werk heeft daarbij vele hedendaagse muzikanten beïnvloed. Als eerbetoon aan Ten Holt voerde het ensemble InnerAct hun elektronische interpretatie van dit minimale stuk op 3voor12 Radio op 3FM. Dit fragment is nu terug te zien op 3voor12.

Veel Nederlandse artiesten, zoals Jungle By Night, Martyn, Joost van Bellen en Darko Esser, reageerden op de bekendmaking van het overlijden van Ten Holt. Speciaal vanwege de invloed die hij nog altijd op hedendaagse en moderne muziek heeft, ook al lijkt deze in eerste instantie vrijwel nergens op zijn klassieke werk, lastte 3voor12 de uitvoering van InnerAct in.

Het merendeel van de klassieke opvoeringen van Canto Ostinato wordt gespeeld door twee tot vier piano’s, maar InnerAct maakt ook gebruik van elektronische instrumenten. InnerAct gebruikt Canto Ostinato als startpunt, om daar vanuit door middel van speciale software en codes te bepalen wie de leiding neemt. Deze vorm van improvisatie zorgt ervoor dat elke uitvoering van elkaar verschilt. Het stuk duurde ongeveer vijftig minuten.

InnerAct Teaser Video from Inclusief Amsterdam on Vimeo.

3voor12 Radio wordt elke maandag tot en met donderdag uitgezonden van 22:00 tot 01:00 uur op 3FM.