Stick Bukowksi leidt nieuwe periode Sticks in

Relaxede muzikale marathon Sticks en Dokter Moon in vakantiehuisje Kees de Koning

Ingmar Griffioen ,

"Rust nodig om creatief te zijn", rapt Sticks in Maslow, het tweede nummer van Stick Bukowski die vandaag als gratis download uitkomt. Juist die rust onderscheidt deze release in zijn grote catalogus. Rust in de werkwijze - Sticks en producer Dokter Moon mochten een week op huis en platenkast van Top Notch baas Kees de Koning passen - en rust in de delivery. De negen nummers hebben een oldskool laidback feel en de flow van Sticks klinkt relaxeder dan ooit. "Als je de ingrediënten verandert krijg je een ander gerecht." De werkwijze is dusdanig bevallen dat Sticks een nieuw album met Moon niet uitsluit, maar even goed kan "eindelijk een album met Rico en Kubus komen".

Hij is een van de meest productieve rappers van Nederland, iemand die regelmatig releases met Fakkelbrigade, Rico, Kubus en A.R.T. dropt en elke dag wel een nummer schrijft. Tot deze release althans. "Waar ik eerst elke dag schreef, deed ik het nu alleen dan." 'Dan' is 14 t/m 17 augustus 2012, de periode waarin Stick Bukowksi in het huis werd gemaakt en meteen ook opgenomen in dezelfde volgorde als de tracklisting. Dat mensen Stick Bukowski wat vrolijker vinden en zijn flow wat rustiger en vrijer, wijt de Zwolse rapper aan het ontstaansproces. "We begonnen elke dag om een uur of 12 en gingen door tot 3 of 4 uur 's nachts. Het was een muzikale marathon maar het voelde niet als werkdagen, meer als vakantie in het huisje van Kees de Koning. We hebben vrij gesampled uit zijn platenkast."

"Als ik er 5 seconden niet ben word ik gemist. Als ik een week geen update doe is er wat mis. Je kan niet groeien wanneer je in dat stramien zit." Uit Maslow.

Zo was het misschien wel even goed om Zwolle en hiphopplatform Fakkelteitgroep achter zich te laten voor de opnames. Het was niet De Konings idee om hem aan die vaste entourage te onttrekken en in een huis in de Randstad op te sluiten, benadrukt Sticks. "Hij heeft ook niet voorgesteld om met Moon te werken, die kende ik al van het lesgeven aan de Herman Brood Academie. Ik zit vaker in het huis van Kees. Hij heeft een fijn huis, lekker rustig. Ik heb er een jaar eerder ook met A.R.T. gezeten, maar dat leidde niet tot een plaat." Dat Sticks Bukowski relaxed klinkt, vindt hij niet zo gek. "Het was ook relaxed, een toffe week en ik ben blij met de muziek die daar uitgerold is. Het leidt een nieuwe periode in waarin ik ook relaxeder met muziek kan omgaan."

Ode aan Sticks' helden en de platenkast van Kees de Koning

De drive is er nog steeds wel, verzekert Sticks, zoals hij ook zelden lang zonder inspiratie zit. In het huis van De Koning kwam die zo uit de platenkast tuimelen als "een knipoog naar het roemruchte verleden". Dat leidde bijvoorbeeld tot samples van Curtis Mayfield (in Trip, zie hierboven) en tot een 'versje voor die Viervoeters', een ode aan het legendarische Extince-nummer. Al Mijn Helden gaat over inspiratie en het verlies van muzikale helden. "'Al mijn helden zijn dood, ze lieten de schoenen achter waar ik zelf in loop' is een gedachtengang over mensen die me inspireren. Michael Jackson, Miles Davis, Nate Dogg, Charles Bukowski; velen zijn overleden en de conclusie is dat ik nu in figuurlijke zin hun schoenen oppak. Een tof uitgangspunt voor een song."

'Wij zijn in staat tot grootse daden, moeten op zijn minst een poging wagen', rapt hij in hetzelfde nummer. 'Maak iets, leg jezelf vast of zo, doe iets nuttigs met je tijd. Leer iets, do whatever the fuck to keep from dying'. Dat is niet belerend of als aanklacht bedoeld, bezweert de Zwollenaar. "Zo diep denk ik er niet over na. Dit is allemaal freestyle; de beat staat aan en ik begin te rappen." In tegenstelling tot veel teksten, was dit niet van tevoren geschreven. "Het gebeurt gewoon zo, maar het is voor mij wel een van dé dingen van de cd."

'Stick Bukowski is echt album om van begin tot eind te pompen'
De eerder als EP aangekondigde release beschouwt Sticks toch als een echt album. "Het duurt een kleine 40 minuten en is er echt eentje om van begin tot eind te pompen. Dat is de manier waarop ik het liefste muziek luister. Als je kijkt naar Thriller en Illmatic, niet dat ik me daarmee wil vergelijken, die hebben ook negen nummers of negen plus een intro. Ik ben er achtergekomen dat ik zo mijn muziek wil presenteren." De werkwijze is ook voor herhaling vatbaar. "Het kan zeker nog een keer zo gaan, maar ik sluit niet uit dat ik de volgende keer weer een half jaar aan een liedje sleutel. Het is niet alsof je een stoel maakt." Nog een album met Dokter Moon ziet Sticks wel zitten. "Dat kan zeker, dit was een goede werkwijze. We komen uit dezelfde tijd, we kennen allebei die eerste keer na school dat je Wu-Tang ging luisteren."

Zover kijkt Stick niet vooruit. "Voor hetzelfde geld kan er eindelijk een album met Rico en Kubus komen. We zijn er wel over aan het praten om weer te beginnen. We hadden een valse start: al vijf of zes nummers gemaakt maar het was het toch niet. Dat heeft ook te maken met hoe je in je vel zit. Ik denk dat het wel weer tijd is."

Eerst is het tijd voor Stick Bukowksi. "Negen van de tien dingen heb ik ook gratis. Ik vind het wel sympathiek als een artiest dat aanbiedt. Als iemand anders het aanbiedt is hij de man en nu ben jij de man." Vanaf vrijdag zijn ook 500 genummerde fysieke exemplaren te koop. "Voor de die-hards. Voor een tientje heb je die gewoon in je kast staan."

Zaterdag 1 december is er een releasefeestje. Ditmaal niet in thuisbasis Hedon, maar in het Zwolse café Even Dansen waar Sticks regelmatig draait. Hij rekent ook op een klein tourtje met dit materiaal: "We zijn aan het praten om begin volgend jaar een paar exclusieve shows te doen." Stick Bukowski is nu gratis te downloaden op
Fakkelteitgroep.nl.