Movember 2012: Top vijf Nederlandse muzieksnorren

O.a. zZz, Joost van Bellen en Willem Verbuyst

Judith Laanen ,

November is Movember-tijd. De voorlaatste maand van het jaar staat sinds een paar jaar ook in Nederland in het teken van de strijd tegen prostaatkanker, en dus is de snor voor heel eventjes weer massaal terug in het straatbeeld. Donderdag 29 november wijdt Roosmarijn Reijmer haar uitzending van 3voor12 Radio aan Movember en komen de heren van de Rotterdamse kapperszaak Schorem Barbier speciaal naar de studio om snorren af te scheren. Maar eerst laten zij voor 3voor12 hun licht schijnen over de snorwaardigheid van Nederland muziekland. “Joost van Bellen heeft een fucking briljante snor.”

De Rotterdamse kappers van Schorem Barbier, die in februari 2011 hun deuren openden, knippen volgens oprichter Leen een stijl. En dan met name de haarstijl die mannen tussen de jaren twintig en vijftig droegen. “Maar dan wel met onze eigen twist. Wij doen niet aan trends en willen vooral niet hip zijn. Hip gaat namelijk over. Stijl overleeft elke tijd en ziet er over honderd jaar nog steeds goed uit. Als je Sean Connery of Cary Crant naast Justin Bieber zet, dan hoef je eigenlijk toch niks meer te zeggen?” Geen poespas of rare plukjes in je haar laten verven, daar doen ze bij Schorem niet aan. “Gewoon een pot vet in je haar en gaan!” Je ouderwets laten scheren is sowieso een beleving op zich: “Dat je het mes op de keel krijgt en het vertrouwen aan de barbier geeft.”

Eric Corton en Pokey LaFarge zaten al in de Schoremstoelen

Door die specifieke stijl komt ook een bepaalde muzikale smaak en soortgelijke clientèle op hun zaak af. In de zaak staat veel country, bluegrass, rocka- en psychobilly en jazz op. Schorem Barbier mag sowieso veel muzikanten (en Bekende Rotterdammers) tot hun klanten rekenen, zoals een Jules Deelder, Eric Corton of acteur en schrijver John Buijsman. Maar ook buitenlandse muzikanten weten hun weg naar Rotterdam te vinden. “Veel Amerikaanse bandjes komen even langs. Die zijn dan in Berlijn voor een optreden en komen naar Rotterdam. Voor hen is dat geen afstand natuurlijk, maar zelf denk ik wel eens ‘die zijn niet goed’. Die gasten van de bluegrassband Pokey LaFarge waren hier een tijdje geleden. Die mailden speciaal of we een uitzondering konden maken en ook op maandag konden knippen. Toen hebben ze meteen ook een videoclip opgenomen in de zaak.”

Movember in 3voor12 Radio
In het kader van Movember komen twee barbiers van Schorem donderdag 29 november hun scheerkunsten laten zien in 3voor12 Radio. Er is volgens Leen trouwens geen perfecte snor. “Een snor moet goed bij je passen. Als jij je er goed bij voelt, straal je dat ook uit. Sommige gasten hebben zo’n vies snorretje maar komen er toch mee weg omdat hij bij hun past.”

Nemen ze nog iets speciaals mee naar de studio? “Natuurlijk nemen we zo’n oude kappersstoel mee, maar geen speciale messen. Die kun je namelijk maar één keer per dag gebruiken, omdat de ijzerdeeltjes van het metaal in de juiste richting moeten gaan staan. Dat duurt 24 uur. We kunnen een paar heren een uitgebreide behandeling met warme doeken op het gezicht geven, zoals we dat ook in onze zaak doen, maar op de rest van de snorren zetten we de tondeuse.” Er is nog plek in de studio, dus meld je aan en wie weet ga jij donderdagavond wel weer gladgeschoren naar huis.

Top vijf snorren van Nederlandse muzikanten

En dan nu: we zouden 3voor12 niet zijn als we niet wat Nederlandse muzikanten konden opsnorren voor een top vijf. Wat heeft Leen over hun snorren te zeggen? Zijn ze snorwaardig?

1. Joost van Bellen (dj)

Van Bellen heeft de beste snor: “Joost snapt het sowieso. Die is helemaal fucking briljant, die snor. Maakt niet uit wat hij met zijn snor doet, alles staat hem.”

2. Willem Verbuyst (gitarist Vanderbuyst)

“Je kunt duidelijk zien waar hij zijn inspiratie vandaan haalt, want dit is gewoon een Lemmy-snor, van Motörhead. Die linker heeft echt een vies snorretje.”

3. Björn Ottenheim (drummer en zanger zZz)

“Hij heeft bijna het welbekende pratende kutje maar net niet. Het is ook wel een goede Magnum P.I.-snor. Hij snapt het wel.”
 

4. Bram Hakkens (drummer Kyteman)

“Cool. Ziet er goed uit, deze truckerssnor. Het past wel bij ‘m. Hij hoeft ‘m er niet vanaf te halen. Alleen z’n haar is te lang.”

5. Paul Willemsen (gitarist Lefties Soul Connection)

Willemsen krijgt niet veel waardering: “Deze heeft de minste snor van de vijf. Hij kan ‘m er misschien beter helemaal af halen.”