3voor12 draait (week 48): Jacco Gardner, Captain Murphy, Le Guess Who?

3voor12 Album van de Week is: Vanderbuyst - The Flying Dutchmen

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

Top 5:

1. Jacco Gardner – The Ballad of Little Jane
“Je waant je pardoes veertig jaar terug in de tijd bij het horen van deze track van dit nieuwe Nederlandse wonderkind.” (Menno Visser)
“Een uitstekende psychedelische popplaat” (Atze de Vrieze)
2. Le Guess Who? 2012
"The Fire Harvest en Kleinindustrie stonden niet voor niks in dB's en zijn stuk voor stuk goed bezig." (Ingmar Griffioen)
"Colin Stetson haalt alles uit zijn saxofoon en zijn lijf dat er in zit." (Stephan van Peursem)
3. Captain Murphy - Duality
“Ja, het gerucht klopte dus: hij is de mysterieuze Captain Murphy.” (Atze de Vrieze)
4. Mac DeMarco – Ode To Viceroy (Captured Tracks)
“Een ode aan zijn favoriete sigarettenmerk is, verpakt in een loom voortkabbelend popliedje waar je vanzelf op de maat van de surfy swing gaat meewiegen.” (Judith Laanen)
5. Scott Walker – Bish Bosch (4AD/Beggars/V2)
“Geluidsopnames van slijpende messen, yo mamma jokes en nog veel meer bizarre wendingen” (Laurence Tanamal)

Laurence Tanamal draait:

Dakota Suite – An Almost Silent Life (Glitterhouse/Munich/V2)
Het genre slowcore is voor mij de vijver waar de mooiste vissen in zwemmen. Dakota Suite is ook zo’n band in de lijn van Codeine en Bedhead die zo traag en ingehouden mogelijk de ene na de andere in melancholie verdronken liedjes aflevert.

Scott Walker – Bish Bosch (4AD/Beggars/V2)
Scott Walker is al sinds het album Tilt de meester van de avant-garde. Geluidsopnames van slijpende messen, yo mamma jokes en nog veel meer bizarre wendingen maken van Bish Bosch een unieke ervaring van surrealistische sci-fi horror-opera.

Earth House Hold – Make It To Tomorrow
Earth House Hold is bvdub is Brock van Wey, en zijn nieuwe plaat When Love Lived onder dit pseudoniem is weer typisch zo’n werk van hem dat je steeds dieper naar binnen trekt. Perfecte ambient techno voor de nachtelijke dwalingen.

Judith Laanen draait:

Mac DeMarco – Ode To Viceroy (Captured Tracks)
Hij ziet eruit als een echte fruitcake, zoals ze een mafkees in het Engels noemen. En dat is hij ook. Zo ook dit nummer Ode To Viceroy, dat feitelijk een ode aan zijn favoriete sigarettenmerk is, verpakt in een loom voortkabbelend popliedje waar je vanzelf op de maat van de surfy swing gaat meewiegen. Zaterdag staat hij op ons Le Guess Who?-sessiepodium in Utrecht, ga dat zien.

The Griswolds – Mississippi
(eigen beheer)
Ik heb ze al eens eerder in mijn draaitlijstje gehad, maar kan er geen genoeg van krijgen: de Australische boys van The Griswolds. Volgens mij zijn ze zo gek als een deur, maar aanstekelijke popliedjes schrijven kunnen ze. Eind september kwam hun eerste volwaardige EP Heart Of A Lion Uit, in januari mogen ze als voorprogramma van Django Django op de Australische bühnes staan. Ik voorspel je: deze gaan hard.

Ben Howard – Call Me Maybe (BBC Livelounge)

In de categorie ‘freechoice Song van het Jaar 2012’: Omdat bepaalde puristen hier op de 3voor12 HQ een ontzettende hekel hebben aan Carly Rae Jepsen zet ik graag deze uitstekende cover van Ben Howard (waar anderen dan weer kwijlend van geluk in een hoekje gaan liggen) in m’n draaitlijstje. En wat voor een cover: Call Me Maybe is ineens geen upbeat popliedje meer maar een schurende klaagzang of we Ben even willen bellen, misschien.

Atze de Vrieze draait:

Jacco Gardner - The Ballad Of Lady Jane (single, Trouble in Mind)
Het gaat goed met zelfverklaard barok popper Jacco Gardner. Ergens onder een lavalamp in Hoorn kweekte hij een uitstekende psychedelische popplaat, waarvan deze week een nieuwe track in premiere ging, nota bene bij het grote Pitchfork.

Foxygen - Shuggie (single, Jagjaguwar/Konkurrent)
Het nieuwe jaar begint straks sprankelend met Foxygen, een kleurrijk gezelschap uit Amerika. Klinkt als een mix tussen MGMT, The Kinks, Pavement en de Rolling Stones. Dit weekend te zien op Le Guess Who.

Captain Murphy - Duality (mixtape, Mediafire)

Toen ik Flying Lotus in september vroeg of ie kon rappen moest ie hard lachen. En ja, het gerucht klopte dus: hij is de mysterieuze Captain Murphy. En als de hype dan opgetrokken is ligt daar ineens een kneitergoede mixtape met de beste LA beats van nu.

Menno Visser draait:

Jacco Gardner - The Ballad Of Little Jane (albumtrack Cabinet Of Curiosities, albumrelease 11/2 Excelsior)
Je waant je pardoes veertig jaar terug in de tijd bij het horen van deze track van dit nieuwe Nederlandse wonderkind. Bijzonder.

The Babies - Our House On The Hill (Woodsist/Konkurrent)
De fans van Allah-La's kunnen deze er gewoon bijhalen. Lekker doordraaibare sixtiespop. Geheime luisterpaaltip van Mr. Luisterpaal Stephan van Peursum.

Krewella - Come & Get It (eigen beheer, gratis download)
O se wiese wo, se wiese walla, kristalla, maar dan met een portie dubstep. Zeer commerciele track van een eigen beheer gezelschap uit Chicago.

Ingmar Griffioen draait:

Hollandse Nieuwe/Club 3voor12 Utrecht stage @ Le Guess Who?, 29-11-12 in dB's, Utrecht
Derde jaar van de samenwerking, met nu zes acts op de planken. Kleinindustrie opende met nieuwe drumster en rauwe, duistere wavey rock, het NL-Zweeds-Noorse 20th Century Hansa vulde de rookruimte met schone folk en dito samenzang, Postmodem (nieuwe postgrunge act op NON) deed allereerste show en bij de albumpres. van Utrechtse The Fire Harvest puilde de rooksalon uit z'n voegen voor hun intense folknoir! 50 gelukkigen ontvingen hun debuut op cassettebandje met bijgeleverde walkman. Tot slot een Haarlemse dubbelslag: eerst verpulverde Those Foreign Kids de dB's zaal met genadeloze shoegazenoise. Afsluiter H-Sik trakteerde op een freaky, broeierige mix van Afrofolk, dub, hiphop en dubstep/footwork, die een volgende keer meer publiek verdient.

The Fire Harvest, Kleinindustrie en meer Hollandse Nieuwe acts @Luisterpaal @tc
Die zes acts stonden niet voor niks in dB's en zijn stuk voor stuk goed bezig. Dat leidde onder meer tot de volgende releases op de Luisterpaal, Bandcamp etc.:
- The Fire Harvest
- Kleinindustrie
- H-Sik
- Those Foreign Kids
- 20th Century Hansa
- Postmodem komt met plaat op NON Records, voor nu is er deze clip

Lumerians & Clinic @LGW12
Inluisteren voor Le Guess Who? levert urenlang plezier op. Bijvoorbeeld van Lumerians, de psychedelische garage-act uit die vanavond op Le Guess Who? in de grote Tivoli opent. Daarna meer psychedelica (en artpunk) van het achter mondkapjes en medische kledij schuilgaande Clinic uit Liverpool, die de Oudegracht verder gaat ontleden. En dan is de #LGW12 vrijdag pas net begonnen. 3voor12 en 3voor12 Utrecht doen uitgebreid verslag van Le Guess Who? 2012 in dit dossier.

Luister op Spotify:

Lumerians - Transmalinnia
Clinic – Walking With Thee

Stephan van Peursem draait:

Colin Stetson, woensdag 28 november, Le Guess Who?, Ekko, Utrecht
Wat een baas die Colin Stetson! Haalt alles uit zijn saxofoon en zijn lijf dat er in zit. Vaak overweldigend, soms teder. Prachtige trip. Gaat dat zien de volgende keer dat hij in Nederland is! Mooie opener voor de rest van dit toffe festival.

Rework_ Philip Glass remixed (Orange Mountain/Codaex)
In Nederland moesten we er even op wachten, in de USA al even uit; dit prachtige remix-album van minimal grootheid/held Philip Glass. Artiesten als BEck, Nosaj Thing Amon Tobin doen mooie dingen met zijn werk. Natuurlijk is het werk van Glass tijdloos, maar nu klinkt het nog meer van nu.

InnerAct speelt Canto Ostinato van Simeon ten Holt
Zeer geslaagd radioexperiment als eerbetoon aan de vorig weekeinde overleden Nederlandse componist Simeon ten Holt.