Pinkpop 2012 shoot-out: de keuzes in het blokkenschema

Ben Howard vs The Ting Tings, Afghan Whigs vs Asteroids Galaxy Tour en meer

Atze de Vrieze ,

Bruce Springsteen, Linkin Park en The Cure, dat zijn de grote namen waarmee Jan Smeets dit jaar duizenden mensen naar Landgraaf hoopt te trekken. Daar vindt voor de 43ste keer het Pinkpop festival plaats. Waar Lowlands zijn bezoekers veel meer biedt dan ze kunnen zien, blijft Pinkpop met drie podia redelijk overzichtelijk. Bands die op de Main Stage spelen hebben hooguit concurrentie van de bar of de patatkraam. Zodra het stil wordt op het grote podium beginnen de bands op de 3FM Stage en de Converse Stage. Wat te kiezen? Een shoot-out tussen de verschillende acts op de kleine Pinkpop-podia. Want wat is er nu leuker dan appels met peren vergelijken?

Will and the People vs Major Tom

Zaterdag 16:00-16:45

Altijd sympathiek, de winnaar van Nu Of Nooit, de bandwedstrijd die lokale bands een ticket geeft naar het Pinkpop festival. Doorgaans staan ze best hun mannetje, gedragen door een golf van sympathie uit de luide Limburgse kelen. Maar bij Will and the People zal de tent op stelten gezet worden. De Engelse dreadlockhippies houden er een lichtvoetige kruising van reggae en pop op na, en staan op het punt met Lion In The Morning Sun dé zomerhit van 2012 te scoren.

Advies: Will and the People.
Horen: Will and the People live op London Calling 2011
Horen: Major Tom live op de Pinkpop persconferentie 2012

Afghan Whigs vs Asteroids Galaxy Tour

Zaterdag 17:45-18:45

Afghan Whigs is inderdaad die band uit de jaren negentig, geleid door Greg Dulli, die zijn weg na 2001 vervolgde met bands als The Gutter Twins en The Twilight Singers. Een man met een zwarte ziel, en met de nodige soul in zijn donder. De soulpopband Asteroids Galaxy Tour, onder leiding van blonde schone Mette Lindberg, houdt het veel en veel luchtiger. Dulli en de zijnen zullen zichzelf na deze ronde wel weer opheffen, de Denen zullen de komende tijd ongetwijfeld nog regelmatig in ons land te zien zijn, zoals ze begin dit jaar ook al op de Grote Markt stonden tijdens Eurosonic.

Advies: Afghan Whigs.
Horen: Afghan Whigs - Gentlemen (1993)
Horen: Asteroids Galaxy Tour 3 On Stage sessie op Eurosonic 2012

Ben Howard vs The Ting Tings

Zaterdag 19:45-20:45

De jonge folkzanger Ben Howard - de zoveelste in het bijzondere genre 'zingende surfers' - is een rijzende ster. Dat dankt hij aan een paar fikse radiohits bij 3FM. Voor die zender speelde hij onlangs nog op een Amsterdamse veerpont in het IJ. Wat hij doet is niet vreselijk spannend, maar hij is een stuk meer ‘man van het moment’ dan het Engelse duo The Tings. Zij scoorden met hun debuut een paar catchy radiohitjes, maar kwamen vervolgens na lang dralen met een draak van een plaat. Niet meer to the point, maar een eindeloze zee van matige ideeën.

Advies: Ben Howard.
Horen: Ben Howard sessie op Eurosonic 2011
Horen: The Ting Tings - Hang It Up

The Hungry Kids Of Hungary vs The Bosshoss

Zondag 14:00-15:00

De Australische band The Hungry Kids Of Hungary kwam redelijk uit het niets aanwaaien met hun indiepop met exotische invloeden, alsof ze zo uit het hippe Brooklyn komen. Maar dan net niet. The Bosshoss intussen is een wonderlijk stel: twee Duitse cowboys die grote successen vieren met kolderieke countrycovers van onder meer popster Britney Spears en hiphopduo Outkast. Vroeg op de middag spotten zij vol overgave met alle wetten van authenticiteit en goede smaak.

Advies: The Bosshoss.
Horen: The Bosshoss - Hey Ya (Outkast cover)
Horen: The Hungry Kids Of Hungary - Let You Down

Bombay Bicycle Club vs Mastodon

Zondag 16:00-17:00

Een paar frisse gitaarpopsingles leverde Britfolkband Bombay Bicycle Club in de loop der jaren af, maar gek genoeg werden die vaak live nogal flets gebracht. Alsof ze er zelf eigenlijk nooit zo in geloven. Nee, dan Mastodon, een spierballenband van de bovenste plank. Een van de meest innovatieve en robuuste metalbands van de laatste jaren, die recent tijdens Record Store Day nog verraste door een splitsingle met de fijnzinnige Feist uit te brengen. Zij coverden haar, zij hen. Als dit geen knock-out is.

Advies: Mastodon.
Horen: Mastodon - Oblivion
Horen: Bombay Bicycle Club - Shuffle

Sharon Jones & The Dap-Kings vs The Wombats

Zondag 18:00-19:00

Grootste verrassing in het programma dit jaar is de 56-jarige souldiva Sharon Jones. Een klein vrouwtje met een orkaan van een stem en een zeer straffe band. Benieuwd hoe zij zich staande zal houden tussen de rockers in Landgraaf. Zij neemt het op tegen de drie synthesizer Britpoppers van The Wombats, die aanstekelijk ‘dansen op Joy Division’, maar ondertussen wel een grote wombat-knuffel in bed hebben. Prima live-act, zeker met drie relatief verse 3FM radiohits op zak, maar al wel vaak te zien geweest op de Nederlandse festivals.

Advies: Sharon Jones & The Dap-kings.
Horen: Sharon Jones - 100 Days, 100 Nights
Horen: The Wombats - Tokyo (Vampires & Wolves)

Chase & Status vs Keane

Zondag 20:15-21:15

Met hun piano-bas-drum set-up is Keane een lieflijk stel bedplassers naast de ferme drum ’n bass/dubstep/breakbeat cross-over van Chase & Status. Alleen de subbassen al zullen het poptrio wegblazen. Vergis je niet, Keane heeft heel wat pophits op zijn naam, en na een moeizame derde plaat lijkt de band de veilige weg terug naar het publiek weer gevonden te hebben. Maar Chase & Status vertegenwoordigt hét populaire dancegeluid van nu, een kruising van drum 'n bass, dubstep, pop en rock. Zij werkten met grote sterren als Rihanna, Dizzee Rascal en Cee-Lo Green.

Advies: Chase & Status.
Horen: Chase & Status - Fool Yourself (live at T In The Park)
Horen: Keane - Silenced By The Night

Serena Pryne & The Mandevilles vs Rival Sons

Maandag 12:00-12:45
Ergens in de verte kun je in het gelikte Americana-geluid van Serena Pryne misschien best iets herkennen van Fleetwood Mac, maar de pure brille van die band ontbreekt helaas. En dan blijft er weinig meer over dan een schrale versie van Bef Hard. De concurrent is ook niet echt een hoogvlieger. Bluesrockband Rival Sons is bepaald geen Black Keys, al werkt dit soort muziek wel weer prima op een outdoor festival. Bewijs het maar!

Advies: Rival Sons.
Horen: Rival Sons - Pressure and Time
Horen: Serena Pryne live op de Pinkpop persconferentie 2012

Jonathan Jeremiah vs Blood Red Shoes

Maandag 13:30-14:30

De blanke soulpop van Jonathan Jeremiah is geschikt voor een breed publiek. En dan is het nog een knappe vent ook. Meteen in zijn debuutjaar veroverde hij dan ook een plek in de Top 2000 van Radio 2. Daarmee pakt hij de dames met gemak in, maar hij mist de drive en de rauwheid van Blood Red Shoes, een jongen-meisje gitaarduo dat de laatste jaren bewees een echte festivalband te zijn. Hun derde album viel wat tegen, maar live gaat het vast goed komen.

Advies: Blood Red Shoes.
Horen: Blood Red Shoes - Cold
Horen: Jonathan Jeremiah - Lost

Miike Snow vs Herbert Grönemeyer

Maandag 15:30-16:30

Herbert Grönemeyer? Waar komt die boeking nu ineens vandaan? Cadeautje dat vastgeplakt zat aan een grote headliner? Of een trekker voor het Duitse publiek? Daar heeft de veteraan nog altijd een grote following, nadat hij in de jaren tachtig al de best-verkochte Duitse plaat van dat decennium uitbracht. De Marco Borsato van Duitsland dus, met in zijn latere werk de nodige levensbeschouwelijke teksten. Daartegenover Miike Snow, een Zweedse act die weet waar de pot met goud onder de pophitregenboog staat. Dit jaar nog scoorden ze een grote radiohit met Paddling Out, zo'n beetje net zo sterk als oude hit Animal.

Advies: Miike Snow.
Horen: Miike Snow - Paddling Out
Horen: Herbert Gronemeyer - Der Weg

Chef’Special vs The Hives

Maandag 17:30-18:30

Chef’Special groeide de laatste jaren uit tot de favoriete bestelling op ieder zomers bbq-feestje. Al ligt hun luchtige pop - met rap voor mensen die niet van hiphop houden – lichter op de maag dan een vegetarische light-salade. Gelukkig hebben we als alternatief de Zweedse garagerockers onder leiding van Howlin' Pelle, die nog nooit een festivalshow verpest hebben. Ze hebben net een prima nieuwe single op zak die klinkt als een fraai levensmotto: Go Right Ahead!

Advies: The Hives.
Horen: The Hives - Go Right Ahead
Horen: Chef'Special live op Noorderslag 2012

Paul Kalkbrenner vs James Morrison

Maandag 19:30-20:30

Dance is een ondergeschoven kindje op gitaarminded Pinkpop. Maar elke dj die er staat is een succes, zo bleek de laatste jaren. Zo ongetwijfeld ook Paul Kalkbrenner, een Duitser die het warme uit de house verbindt met het onverbiddelijke van de techno. Hij brak door met de single Sky & Sand, samen met zijn broer Fritz. Een uitstekende keuze tegenover raszanger James Morrison, die over een goede stem en een charmante podiumverschijning beschikt, maar qua liedjes en lef net niet de superster is die hij zou kunnen zijn.

Advies: Paul Kalkbrenner.
Horen: Paul & Fritz Kalkbrenner - Sky & Sand
Horen: James Morrison - You Give Me Something

Uitzendtijden 3VOOR12 op Cultura24 (ook op 3voor12.vpro.nl)
zaterdag 26 mei         15.00-22.45u
zondag 27 mei           13.00-24.00u
maandag 28 mei        12.00-01.00u

Uitzendtijden 3FM + 101TV

zaterdag 26 mei         18.00 - 22.00u
zondag 27 mei           radio vanaf 10.00 uur, 101 vanaf 17.00 - 22.00u
maandag 28 mei        radio vanaf 10.00 uur, 101 vanaf 15.00 - 1.00u

Pinkpop op Nederland 3 (presentatie Eric Corton, Giel, Michiel Veenstra, Roosmarijn Reijmer)

zaterdag 26 mei         –
zondag 27 mei           22.30-00.30u + nachtherhaling
maandag 28 mei        19.30-23.30u + nachtherhaling

Op 3voor12.vpro.nl drie dagen lang live materiaal, recensies en sfeerverslagen.