London Calling: New Look scoort voornamelijk met cover

Canadees duo heeft de sound en de looks, maar mist de songs

Christiaan Walraven ,

New Look is typisch zo'n band die je om 1 uur 's nacht kan betoveren met een mysterieuze zangeres en dansbare beats. Dat de band zo vroeg op de avond staat geprogrammeerd lijkt dus een vreemde keuze. Maar met al flink wat voorprogramma's van The XX in de benen weet het Canadese duo hoe een optreden aan te pakken rond deze tijd. Het zou dus zomaar een vroeg hoogtepunt kunnen worden.

GEZIEN
New Look, London Calling, Paradiso Amsterdam, kleine zaal, 19 mei 2012

MUZIEK
Het echtpaar Adam Pavao en Sarah Ruba mixt r&b vocalen met rustige electro en dubstep, gemaakt op 80's synthesizers. De ingrediënten lijken voor de hand te liggen, maar het geheel blijkt op de onlangs verschenen naamloze debuutplaat een schot in de roos te zijn.

PLUS
Zoals op die debuutplaat te horen heeft New Look een heel eigen geluid. De stem van Ruba zou ook zonder de producties van Pavao te herkennen zijn en andersom net zo goed. Ook op het visuele vlak valt er niets te klagen, met een supermodel als zangeres en sterke visuals.

MIN
Met enkel een goede sound en een goede look kom je er echter niet. De nummers zijn aan de lange kant en missen de hooks die in r&b zo belangrijk zijn. Wanneer aan het einde van de set de Janet Jackson-cover He Doesn't Know I'm Alive wordt gespeeld, valt dit des te meer op. Zelfs deze onopvallende albumvuller binnen het repertoire van Jackson blinkt in de set van New Look uit als catchy hoogtepunt.

CONCLUSIE:
New Look heeft in korte tijd bestaande ingredienten van 25 jaar terug met elkaar weten te versmelten. Waar Kraftwerk en Janet Jackson indertijd mijlenver van elkaar verwijderd leken, legt New Look de essentie van beiden bloot om tot een geheel eigen geluid te komen. Dat ze de liedjes (nog) niet kunnen schrijven is dan eigenlijk ontzettend zonde. Maar waar New Look het zelf niet doet, staat er de komende jaren vast wel een band op die het voorwerk dat New Look de afgelopen jaren heeft gedaan gebruikt om er een paar dikke hits mee te scoren.

CIJFER:
6