London Calling: Japandroids stroomt over van rauwe energie

Canadees noisepopduo is de katalysator die Paradiso tot ontploffen brengt

Christiaan Walraven ,

Het is bijna 2 uur ‘s nachts en het publiek in de grote zaal van Paradiso is wel toe aan een opstootje. DZ Deathrays heeft zojuist het voorwerk gedaan en het is aan Japandroids om het af te maken. Als laatste band is het aan het duo uit Vancouver om de grote zaal te laten ontploffen. Als er dit festival één band is die het festival compleet op zijn kop zet, dan zal het nu moeten gebeuren.

GEZIEN:
Japandroids, 19 Mei 2012, London Calling, Paradiso Amsterdam, Grote Zaal

MUZIEK:
Noisepop met punk en garage invloeden. Het duo bestaande uit Brian King en David Prows klinkt tegelijkertijd als een punk versie van Jesus & Mary Chain en als een poppy versie van No Age of Les Savy Fav.

PLUS:
Het ontploffen van Paradiso lukt al vanaf minuut één. Er zit genoeg rauwe energie in de performance van King en Prows om de spanning die in de zaal hangt te ontsteken. Maar ook muzikaal zitten de nummers ontzettend slim in elkaar. Goede poprefreintjes en door iedereen te bevatten songstructuren worden overspoeld met een dikke laag noise om zo ook voor de indiekids credible te zijn.

MIN:
Er gaat erg veel fout op het podium. Het duo uit Vancouver zou liefst veel langer spelen en geeft aan het begin al aan in een noodvaart door de set heen te willen gaan. Hierdoor wordt de show erg rommelig en lijkt er vooral de hele tijd veel haast te zijn. Wanneer er tussen de nummers door meerdere malen uitgebreid gestemd moet worden, haalt dit dan ook de vaart enorm uit de razende show.

CONCLUSIE:
Bij het laatste nummer valt de microfoon van King tot zijn zichtbare irritatie meerdere malen uit, maar het publiek deert het niet. Zij hebben hun opstootje gehad. Zij hebben mogen stagediven, springen, beuken en schreeuwen. Voor Japandroids zal dit optreden ongetwijfeld de boeken ingaan als een van hun meest frustrerende, maar ondanks hun eigen frustratie geven ze Paradiso wel waar ze voor gekomen zijn. Qua energie geven ze alle andere bands van dit festival het nakijken. En dat wordt ze door iedereen in veel dank afgenomen.

CIJFER:
7,5