London Calling: Hooded Fang rammelt superstrak

Sympathiek optreden van Portugese Canadezen

Atze de Vrieze ,

In november 2008 speelde de Amerikaanse band White Denim in de bovenzaal van Paradiso. Het was stiekem een van de beste, meest energieke London Calling shows ooit. Vandaag staat er een labelgenoot van die band op het programma, het Canadese Hooded Fang. En verdomd, die bands hebben wel wat van elkaar weg.

GEZIEN
Hooded Fang, London Calling, Paradiso Amsterdam, kleine zaal, 19 mei 2012

MUZIEK
Ook Hooded Fang speelt uptempo garagerock, met veel gevoel voor drive. In het verleden stoeiden ze nog wat met keyboards en kleine dingen als klokkenspel, maar de formatie die vandaag op het podium staat is klassiek garagerock: bas, drum, twee gitaren en valsige zang. Tot nu toe verschenen twee albums. De laatste draagt de fantastische titel Tosta Mista, naar het schijnt afgeleid van de gegrilde Portugese broodjes die je in hun woonplaats Toronto kunt kopen. Dat kunnen niet anders dan pittige broodjes zijn.

PLUS
Hoewel dat oogverblindende meisje in het snoezige jurkje niet de meest technische bassiste is, speelt ze kordaat genoeg om de straffe drummer bij te houden. Soepel, een beetje losjes, maar precies zoals het moet. Deze April Aliermo verdient sowieso de nodige credits als mede-songschrijver naast frontman Daniel Lee. Saillant detail: die twee hadden iets met elkaar en schreven liedjes over het einde van die affaire. Kennelijk ligt het nu ook weer niet zo gevoelig, want een voorzichtige flirt op het podium kan nog altijd. Lee is een jongen met een latino-uiterlijk (dat zal dan wel Portugees zijn?) en een nonchalante, uitnodigende uitstraling. De tweede gitarist hoeft niet zo nodig het volle licht op zich te hebben, maar hij speelt wel vaak de spannende, fuzzy riffen. Al met al een uitstekend op elkaar ingespeelde band die weet hoe je een garagerock-groove neerzet. Voor de gemaskerde bandieten op hun albumcover hoef je overigens niet bang te zijn. Dit is niet het type garageband dat wastafels uit kleedkamers rukt of elkaar in de bek spuugt op het podium, maar braafjes is het absoluut niet. Opvallend hoogtepunt: het enige trage liedje in de set, de sixties slijper Den Of Love.

MIN
Om nu te zeggen dat er een liedje serieus bovenuit stak? Niet echt. Single Clap misschien, met fraaie 'oooohs en papapadaa's'. 'Hey baby open your eyes, take off your stupid disguise', klinkt het. Een prima liedje, maar lang niet zo klassiek als bijvoorbeeld Black Lips ze regelmatig schrijft.

CONCLUSIE
Als we Hooded Fang en Howler nu eens zouden samenvoegen, dan zouden we de ultieme garagerockband hebben. Howler gisteren had een paar absolute topsingles op zijn repertoire, maar bracht die zonder overtuiging. Dit Hooded Fang heeft die overtuiging zonder twijfel wel. Strakke rammelrock, een zeldzame balans.

CIJFER:
7,5