London Calling: China Rats vindt het wiel opnieuw uit

Jonge Engelsen trappen af en sluiten de tent

Atze de Vrieze ,

De vier jonge Britten van China Rats spelen als allereerste om half zeven en om twee uur nog eens. In de tussentijd hebben ze rustig de tijd om naar de Champions League finale te kijken. Maar ze maken zich er niet gemakkelijk vanaf. Dit zijn de meest aandoenlijke bands om te zien op London Calling: voor het eerst buiten Engeland en gretig als een tiener in Salou.

GEZIEN
China Rats, London Calling, Paradiso Amsterdam, kleine zaal, 19 mei 2012

MUZIEK
Zomaar ineens kwamen ze aanwaaien, de China Rats. Fijne bandnaam. Hun singeltje To Be Like I - feitelijk een soort girl group sugarpopliedje gespeeld in pubrockstijl - werd in eigen land opgepikt en belandde ook bij 3voor12 op de playlist. Veel meer weten we nog niet van deze jongens, want het blijft tot nu toe bij een EP.

PLUS
Straight from the UK pub circuit, deze band. Kijk de wazige foto's op hun site er maar op na. Van Leeds tot Londen tot Manchester, China Rats is gewend aan een klein hoekje in een kroeg, zonder verhoging maar met de mensen op spuugafstand. Hun liedjes gaan rechtdoor en voelen als een naïef soort eerste liefde. Ever fallen in love?

MIN
Zonder grootse visie of bedrijfsplan voor je uit spelen, het heeft zo zijn charme. En zomaar zit er dan een sterk popliedje tussen. Dat lijkt de gang van zaken bij deze band. Vier anti-helden die pardoes een klompje goud in hun schoen vinden. Maar dat is nog wel wat anders dan de kip van de gouden eieren in bezit hebben.

CONCLUSIE
Het hoort er bij op London Calling: zo'n bandje dat het wiel rustig opnieuw uitvindt. We zijn de laatste jaren niet verwend met Engelse gitaarbands, nu het momentum verschoven is naar pop en folk. Is dit het begin van een revival? Dat zal toch niet? Maar een glimlach zo vroeg op de avond kan er best vanaf. Vanavond met een paar pinten achter de kiezen hossen we mee, beloofd?

CIJFER:

6,5