Documentaire Amsterdam Dance Report 23 juni op 101TV

Film over het succes van de Amsterdamse dancescene

Jorinda Teeuwen ,

Op zaterdag 23 juni om 21.00 uur zendt 3voor12 de documentaire Amsterdam Dance Report uit op 101TV. In Amsterdam Dance Report worden negentien dj’s aan het woord gelaten die ieder hun sporen in de Amsterdamse dancescene verdiend hebben. De documentaire is gemaakt door Sacha Krynen en Sanne Remmerswaal, in samenwerking met 3voor12 Amsterdam.

Het gaat goed met de dancescene in Amsterdam, vinden documentairemakers Sacha Krynen en Sanne Remmerswaal. “Nieuwe dj's en producers bestormen massaal de podia en festivals, terwijl ook de gevestigde namen laten zien nog steeds prima mee te kunnen draaien,” vertelt Sacha. In de documentaire worden negentien dj’s gevolgd. Gevestigde namen en pioniers als Dimitri Kneppers, Isis, Joost van Bellen, Steve Rachmad en Quazar geven vanuit hun lange staat van dienst een heel andere kijk op de ontwikkelingen dan de nieuwe generatie, die met onder meer Olivier Weiter, Arjuna Schiks, Sandrien, Boris Werner en Cinnaman een stem krijgen.

Het begon als een kleinschalig portret van talenten Tim Wolff en Frank Haag, maar het groeide al uit tot een overzichtswerk waarin dj's in uiteenlopende stijlen een plek kregen. “Amsterdam Dance Report is een document geworden waarin de elektronische muziekscene van de hoofdstad van vele kanten wordt belicht. Het geeft een beeld van de ontwikkelingen in de dancescene en wat er zich op muzikaal gebied momenteel allemaal afspeelt in Amsterdam.”

De première van de documentaire was op 5 Days Off. “De première was erg leuk en ook goed bezocht,” vertelt Sacha Krynen. “De reacties waren zeer positief, hoewel ik de reacties op een première altijd met een korreltje zout neem. Er waren een ook een aantal dj’s aanwezig. Met Isis heb ik het er nog even over gehad en ze was erg over de documentaire te spreken.” Oorspronkelijk was het project uitsluitend bedoeld voor internet. “5 Days Off heeft de documentaire zes keer vertoond. Het viel me op dat er elke dag meer en meer mensen in de zaal zaten. Op dag drie zaten er ongeveer veertig mensen in de zaal. Op een muziekfestival als 5 Days Off is dat aardig veel.”

Niet alles in de Amsterdamse dancescene is positief. “We hebben in de documentaire kanttekeningen geplaatst bij het uitgaansbeleid. Ook zijn er eigenlijk te veel festivals, er is te veel van hetzelfde. Verder is het belangrijk om je eigen sound op de muziek te drukken,” vertelt Sacha Krynen. “Immers elke klapmongool kan een aantal plaatjes na elkaar draaien, vertelt iemand in de documentaire.”

Amsterdam Dance Report wordt zaterdag 23 juni om 21.00 uur uitgezonden op 101TV.