Politievakbond ACP: Incident The Flexican moet worden onderzocht

"Er zou wel degelijk reden zijn voor optreden", aldus voorzitter van de politievakbond in 3voor12radio

Timo Pisart ,

Voorafgaand aan de veelbesproken beelden van het politieoptreden waarbij dj The Flexican afgelopen zaterdagnacht werd ingerekend, was er sprake van scheldpartijen. Dat zei Gerrit van der Kamp, voorzitter van Politievakbond ACP, vanavond in 3voor12radio. "Van diverse collega's die erbij waren heb ik gehoord dat er voor het schieten van het filmpje wel degelijk andere dingen zijn voorgevallen. Er zou wel degelijk reden zijn voor optreden. Of dat optreden op deze manier had moeten gebeuren, dat moet uit onderzoek blijken."

In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 juli kwam de Amsterdamse dj The Flexican hardhandig in aanraking met de Eindhovense politie, hij zat tot zondag vast. Het politieoptreden werd gefilmd en op YouTube gezet, waarna het incident leidde tot kamervragen vanuit GroenLinks-fractiesecretaris Tofik Dibi. Gerrit van der Kamp heeft delen van het filmpje gezien. "Net als bij eerdere filmpjes die ik heb gezien, is dit een deel van de werkelijkheid. Dat is een situatie die verder moet worden uitgezocht, dat is duidelijk." Met de eerdere filmpjes doelt Van der Kamp op een agente die eind juni in opspraak kwam door bij een arrestatie op een man in te trappen, deze werd niet vervolgd. "In eerdere situaties bleek van [buitensporig geweld] absoluut geen sprake. Ik ga ervan uit dat politieagenten geacteerd hebben zoals ze dat horen te doen. Als dat niet zo is, blijkt dat via onderzoeken. In het uiterste geval kunnen ze verdachte worden."

Politiemensen hebben het recht om geweld te gebruiken onder omstandigheden, vervolgt Van der Kamp. "Wat ik - en politiemensen - steeds meer zie, is dat mensen niet weten wat de bedoeling is als politiemensen hen een aanwijzing geven. Op het moment dat politiemensen om welke reden dan ook zeggen dat mensen weg moeten gaan, om moeten draaien of iets anders moeten doen, en men doet dat niet en geeft er geen gevolg aan. Afhankelijk van de omstandigheden kan de politie dan besluiten kracht bij te zetten."

Denkt Van der Kamp bij bekijken van de beelden dat agenten hier buiten hun boekje zijn gegaan, vraagt Paul Rabbering. "Ik ga daar geen enkele uitspraak over doen. In twintig, dertig jaar heb ik geleerd dat niets is wat het lijkt. We weten ook dat bij feesten en partijen veel gedronken en gebruikt wordt, en een combinatie van die twee. Er wordt veel geschreeuwd en gescholden tegen de politie, in zo'n chaos weet je ook niet precies wat er gebeurt."

Hondengeblaf draagt bij aan die chaos, denkt Rabbering. Van der Kamp: "Politiehonden inzetten is een onderdeel van een geweldsspectrum van politieagenten, zij mogen dat alleen in bepaalde omstandigheden. Het inzetten en aanblaffen hoeft geen probleem te zijn, dat daar dreiging vanuit gaat is om mensen duidelijk te maken dat er geen reden is om niet te luisteren." Tofik Dibi liet al weten kamervragen te gaan stellen over het inzetten van politiehonden. Daarop reageerde Van der Kamp als volgt: "Tofik Dibi heeft niet alleen kamervragen gesteld, maar op multimedia ook uitlatingen gedaan. Hij heeft zijn oordeel al klaar, ik had liever gehad dat hij daar als politicus even mee wachtte. Dit is wel heel gemakkelijk."