Flexican doet aangifte, Tofik Dibi stelt kamervragen, Fresku: "agenten ontslaan"

Fresku: "Al 5 keer meegemaakt dat de politie de goede sfeer verpest"

Ingmar Griffioen ,

The Flexican heeft gisteren aangifte gedaan tegen de politie Eindhoven van "dit buitenproportioneel gewelddadige en onnodige politieoptreden". De Amsterdamse dj kwam in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 juli hardhandig in aanraking met de Eindhovense politie en zat tot zondag vast. GroenLinks-fractiesecretaris Tofik Dibi heeft kamervragen gesteld over het incident. De Eindhovense rapper Fresku was er niet bij, maar maakte het "al vijf keerder eerder mee" na hiphop-feesten in zijn stad. "Heel gek, meestal is de sfeer heel positief en dan komt de politie het altijd verpesten." Hij pleit voor ontslag van de agenten. "Als je niet slim genoeg bent om verbaal te communiceren, ga je maar bij DAF in de fabriek werken." 3voor12radio belt vanavond met Gerrit van der Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP.

De laatste keer was volgens Fresku (echte naam Roy Michael Reymound) bij de releaseparty van Kempi, maar ook na de Zieke Zuiden Jams (Brabants hiphopplatform) ging het volgens de rapper mis. "De politie denkt 'het feest is over en iedereen moet naar huis', maar de manier waarop ze dat zeggen is belachelijk. Alsof ze niets te doen hebben en dan maar in het rond gaan knuppelen." Op social media waren de meningen verdeeld, maar opvallend veel artiesten spraken zich net als Fresku op twitter uit tegen het gedrag van de politie. Onder meer collega-rappers Jiggy Djé, Pete Philly en Akwasi en dj's Joost van Bellen en Sunnery James twitterden er uitgebreid over. Joost van Bellen schreef: "Jullie moeten je diep schamen @politieehv en terug naar de lagere politieschool om te leren hoe je met mensen omgaat." Jiggy Djé: "Ja, het gebeurt elke dag. Ja, omdat hij het is wordt er aandacht aan besteed. En? Door dit soort zaken bestaat de mogelijkheid dat het gedrag van de politie kritisch wordt bekeken. En dat is nodig."

De eerste videobeelden zijn inmiddels ruim 160.000 keer bekeken, maar er zijn meerdere beelden opgedoken, zie hieronder. Daarnaast plaatste Sef foto's van de verwondingen van The Flexican. Tofik Dibi was geschokt door de videobeelden en foto's en vindt het belangrijk een signaal af te geven. "Toen ik kamerlid werd heb ik beloofd dat ik alert op dit soort politiebrutaliteit zou blijven reageren. Nadat ik een paar mensen gesproken heb en de beelden zag, dacht ik: dit klopt niet." De vragen van Dibi aan minister Opstelten staan onderaan dit artikel. De Eindhovense politie reageerde gisteren al tegenover 3voor12.

Hoewel de beelden niet laten zien wat de aanleiding was voor het uit de hand gelopen incident, vinden zowel Dibi als Fresku dat de reactie van de politie veel te ver gaat. Dibi: "De politie heeft een geweldsmonopolie gekregen van de Nederlandse staat, daar moet je zorgvuldig mee omgaan. De politie heeft een ingewikkelde taak, daarvoor mogen ze ook hard optreden als dat nodig is en dat gaat niet altijd goed. Ik zie heel veel agenten met veel honden." Onnodig bedreigend volgens Dibi: "Daar word ik altijd boos van. Waarom zoveel? En ik zag een agent die een getuige wilde belemmeren te filmen, dat klopt niet." Fresku: "Voor zover ik weet was het (Sneakerz, red.) gewoon een leuk feestje en waren er geen gevechten. We zijn hier niet in de favelas dat je met paarden en knuppels mensen uiteen moet jagen. Dit is heel erg politiecode: van alle agenten zijn er misschien een of twee met slechte bedoelingen en de rest heeft geen mening. Je ziet op de beelden iemand meerdere malen zeggen: 'mevrouw, hij kan niet ademen' en zij reageert niet."

Beiden zijn ervan overtuigd dat dergelijke incidenten met de politie veel vaker voorkomen, niet alleen in Eindhoven, maar dat die hoogst zelden naar buiten komen. "Soms is het een fotograaf of journalist en ditmaal een dj", reageert Dibi. "Zij staan symbool voor veel gastjes die er omheen staan en lastig gevallen worden door de politie, maar dat nooit aanhangig maken. Ik kan me voorstellen dat je denkt: 'dit is onrecht en ik ga mijn recht halen'. Hij heeft daarvoor wel de middelen, in tegenstelling tot veel anderen." Fresku heeft veel respect voor de reactie van Sef, die de gebeurtenissen filmde. "Als ik de beelden zie, vind ik dat Sef zich nog heel rustig heeft gehouden. Meestal als er zoiets gebeurt, gaan omstanders zich ermee bemoeien, krijgen ze ook klappen en wordt het veel groter. Daarom is het goed dat hij zo rustig bleef en ze bijna georganiseerd zijn gaan filmen. Het is het enige dat je kan doen als burger. We hebben de politie ook nodig, maar dit soort dingen moet stoppen."

Fresku zegt de reactie van de politie niet te snappen. "Een politieagent heeft toch ook een mond. Op de beelden zie je Flexican tegen de auto staan en hoor je hem dat ook roepen. Vervolgens wordt hij tegen de auto geduwd, bij zijn keel gegrepen, op de grond gesmeten en door vijf man in elkaar geslagen. Het is geen Mike Tyson he, dat je vijf man nodig hebt!" Dat The Flexican zich verzette, begrijpt de Eindhovense rapper. "Als ik klappen krijg, is het laatste wat ik ga doen, rustig blijven en wachten tot ik nog meer klappen krijg." Volgens Fresku moet er een voorbeeld gesteld worden. "Zodra een agent zoiets doet moet hij definitief ontslagen worden. Dat is de enige manier. Ik denk niet dat een boete of waarschuwing helpt, daar worden ze waarschijnlijk nog gefrustreerder van."

Aangifte en korte reactie bij Giel op 3FM

The Flexican, echte naam Thomás Goethal Ligthart, heeft advocaat  Yehudi Moszkowicz in de arm genomen, die op de site van zijn advocatenkantoor meldt dat er aangifte wordt gedaan van 'ernstige mishandeling'. De dj zou 'in ieder geval één optreden in het buitenland hebben moeten annuleren'. The Flexican vertelde vanochtend aan Giel op 3FM vooral last te hebben van hoofd en rechterenkel. De aanleiding was volgens Ligthart duidelijk: "Ze reden over mijn voet heen." Veel meer ging de Amsterdammer er 'vanwege de aangifte' niet over zeggen. "Ik ben nog een beetje aan het bijkomen en zou het graag met je willen delen, maar ik moet zo naar de dokter en dan naar het ziekenhuis. Ik kan er op dit moment verder niets over zeggen."

De Vragen van kamerlid Dibi (GroenLinks) aan minister Opstelten:

  • Kent u het bericht?
  • Wat is uw oordeel over de bijbehorende beelden?
  • Welke rechtvaardiging van dit optreden had de politie?
  • Wat is uw oordeel over de agente die het filmen door een getuige probeerde te belemmeren?
  • Deelt u de mening dat de politie betere dingen te doen heeft dan ostentatief uit te rukken voor misplaatst machtsvertoon tegen een DJ en rapper? Zo nee, waarom niet?
  • Bent u bereid bij de politie aan te dringen op een onderzoek naar dit incident? Zo nee, waarom niet?