LPG neemt een pauze

Twee bandleden richten zich op solo-platen

Ingmar Griffioen ,

Na tien jaar, drie platen en drie edities van kunstmagazine DeSpeech is LPG even klaar met LPG. "We gaan er even tussenuit", vertelt zanger-gitarist Anne van Wieren. "Het is niet zo dat we ruzie hebben, maar we denken dat het goed is om even op andere dingen te focussen." Van Wieren en mede-oprichter Arend Jan van der Scheer werken beiden aan solo-platen, die beide al bijna in de mixfase verkeren. "We willen LPG zeker blijven doen, maar pas weer als we er vol energie tegenaan kunnen gaan", reageert Van der Scheer.

In maart bracht LPG nog de gebundelde release uit van het derde album The Village en deel 3 van kunstmagazine DeSpeech. Volgens Van Wieren is dat nog "supergoed" gegaan. "We hebben weer veel gespeeld, maar zaten nu te denken 'wat gaan we met de vierde plaat doen'. We wisten niet precies wat we wilden, zijn al tien jaar superintensief met de band bezig en het voelde niet goed om direct door te gaan." Van der Scheer beaamt: "Het ging heel hard met The Village en DeSpeech en op dit moment is het moeilijk met dezelfde energie door te gaan. We deden Oerol en mooie releaseshows, maar het is moeilijk om nu optredens te krijgen. Het voelde niet goed en dus hebben we besloten om er in ieder geval een tijdje mee te stoppen."

De eigen projecten van de twee leden staan los van de beslissing om een pauze te nemen, verzekert Van Wieren. Je schrijft meer nummers dan je met de band kwijt kan. Het is goed om ook met andere mensen samen te werken. Het kan ook zijn dat dat inspiratie geeft om weer met LPG verder te gaan." Van Wieren benadrukt nog eens dat LPG niet stopt. "Iedereen heeft het gevoel dat er een vierde plaat zal komen. Dat kan over een jaar zijn of over zes jaar." Ook Van der Scheer is die mening toegedaan. "Maar nu is het goed om even met een schone lei muziek te maken, zonder alle financiële dingen en gedoe met DeSpeech er omheen." Van Wieren over het kunstmagazine: "We willen wel verder met het creatieve platform en de samenwerkingen, maar in een iets andere vorm. Kleiner, maar vrijer."

Voor de fans van LPG kan de pauze ook goed nieuws zijn: die krijgen immers binnen niet al te lange termijn niet één maar twee nieuwe LPG langspelers. "LPG is altijd een enorm viermans ding geweest, een heel democratische band, waarin Martien en Chris een grote rol speelden. Dus dit zal niet hetzelfde zijn. Maar verder heb je wel gelijk", lacht Van der Scheer. Of zijn plaat net als alles van LPG ook bij Excelsior verschijnt, weet hij niet. Hij moet nog een paar liedjes afmaken, voor hij aan het mixen kan beginnen. "Dan wil ik het aan mensen voorleggen en zien welke platenmaatschappij erbij past." Een naam heeft hij al: Simon Karolis. "Ik heb vorig jaar al een paar keer onder die naam opgetreden. Mijn liedjes zijn uitgebreider dan alleen zang en gitaar en ik moet nog wel kijken of ik ze met een band wil gaan uitvoeren."

Anne van Wieren is iets verder: hij heeft al 28 liedjes opgenomen en kan nu gaan mixen. "Het moet rond de herfst klaar zijn, maar ik heb nog geen idee wanneer het uitkomt, hoe het gaat heten en of het een plaat of EP wordt. Ik heb genoeg voor beide en met 28 liedjes kan het heel zacht of heel hard worden. Het kan nog alle kanten op." Van Wieren denkt aan de naam Anne Caesar en hoopt op een release bij Excelsior. "Dat is wel de bedoeling." Spannend is het nog wel. "Ik zit toch een beetje 'in between jobs' en begin eigenlijk opnieuw."