Tien tips voor Noorderslag Tien tips voor Noorderslag

Met o.a. Rats On Rafts, Luik, Kees van Hondt

, Atze de Vrieze

Tien tips voor Noorderslag

Met o.a. Rats On Rafts, Luik, Kees van Hondt

Atze de Vrieze ,

Zaterdag 14 januari 2012, Noorderslag, het gala van de Nederlandse popmuziek. Wie zich hier onderscheidt, zit de rest van het seizoen op rozen. Wie zijn de acts om naar uit te kijken? 3voor12 tipt er tien.

Driemaal de Jeugd solo
Eerlijk is eerlijk: wij weten ook niet zo goed wat we krijgen. Ja, Le Le (Faberyayo met Piet Parra en Rimer London) kennen we zo langzamerhand wel. Maar Coevorduh (Vjeze Fur met Bastiaan Aux Raus) heeft nog nauwelijks opgetreden en bracht alleen de geinige partytrack uit. En Wiwa & Friends (inclusief broertjes en neefjes) zal op Noorderslag voor de allereerste keer op het podium staan. Genoeg reden om nieuwsgierig te zijn.

Rats on Rafts
Deze maand verschijnt The Moon Is Big, het debuutalbum van de Rotterdamse postpunkers Rats On Rafts, voor de tweede keer. Ditmaal op het befaamde ex-hiphoplabel TopNotch. Een wonderlijk nieuw onderkomen voor deze eigenwijze puristen, die teruggrijpen op de muziek van begin jaren tachtig. Ze kennen hun klassiekers: ook de Nederlandse bands uit die tijd - Nasmak, Kiem, Minny Pops - worden weer vol in het licht gezet.

Case Mayfield
"Age kind of changed you, and change kind of aged you." Zo'n oneliner die meteen in je kop blijft zitten. Hij is afkomstig uit The Title, de officiële debuutsingle van singer-songwriter Case Mayfield, die zijn sporen de afgelopen al jaren zijn sporen verdiende als solo-artiest van huiskamers tot festivals. Dit jaar begint hij aan het echte werk, met band en debuutalbum.

Kees van Hondt
Al jaren is Kees van Hondt een fenomeen op Lowlands en Sziget. En een dag na kerst nog vulde Tivoli Oudegracht zich met opblaasbeesten en takkenbossen voor Derde Keesdag. Het zijn de vaste attributen bij de flauwekul sets van de ster-dj, die vol zitten met polka's, carnavalskrakers en andere lolligheden. Opmerkelijk: Kees van Hondt krijgt de eer de grote zaal van Noorderslag af te sluiten.

Bart Constant
Vijf jaar werkte Rutger Hoedemaekers aan de transformatie van About naar Bart Constant. Veel langer dan de bedoeling was, maar het resultaat is een zeer kleurrijke elektronische popplaat met veel organische instrumenten. Het resultaat doet denken aan een stekelige variant op het solo-album van Sigur Rós frontman Jónsi.

Luik
De trage, diepe liedjes van de band Luik (geen Belgische connectie) doen denken aan de slowcore van Low en Slint. Deze week verschijnt hun debuutalbum op Snowstar, het label van I am Oak. Een plaat die de nodige aandacht en concentratie verdient.

Hospital Bombers
Het had wat voeten in de aarde, maar het tweede album van Hospital Bombers is eindelijk af. De Amsterdamse indiefolkband maakte opnieuw een album dat aangenaam rammelt, met een combinatie van mannelijke en vrouwelijke zang en een hoofdrol voor de viool.

Nobody Beats The Drum
Hun vrienden van Boemklatsch lanceerden onlangs hun 'Equalizer', Nobody Beats The Drum toert met een grote 333 videoinstallatie, ontworpen door vj Rogier van der Zwaag en geïnspireerd door wetenschapper Tesla. Nerdstuff, maar gelukkig zijn de beats nog ouderwets hard en effectief.
 

Mr. Polska
Ruik de eekhoorns, ruik de bomen, Mr. Polska neemt je mee naar zijn thuisland, Polen. Die promotie leverde hem al de titel Pool Van Het Jaar op, waar de kleine rapper natuurlijk maar wat trots op is. Met de Pool als dromer, de Pool als underdog en de Pool als grappig feestbeest brengt de rapper een fris nieuw geluid in de Nederlandse hiphop.

Dope D.O.D.
KoRn en Limp Bizkit informeerden al naar de diensten van het hiphopcollectief Dope D.O.D. en nam het Groningse trio meer op tournee. Opmerkelijk? Niet helemaal, want hun debuutalbum Branded heeft een rauwe, donkere, en - laten we wel wezen - lompe sound. De producties zitten vol met de zware bassen waar de nu-metal giganten tegenwoordig mee weglopen.

Meer Eurosonic Noorderslag op de festivalsite

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12