Motel Mozaïque krijgt subsidie voor grote popconcerten

Tien concerten per jaar in Rotterdamse Schouwburg en De Doelen

Ingmar Griffioen ,

Motel Mozaïque gaat dit jaar een tiental grote popconcerten in Rotterdam programmeren. Het festival heeft daarvoor van de gemeente een budget van 50.000 euro ontvangen en gaat samenwerken met de Rotterdamse Schouwburg en De Doelen, de locaties die een respectievelijke capaciteit van 1200 en 1800 man bieden. "Wij hebben de kans gezien en onze verantwoordelijkheid genomen", verklaart directeur Harry Hamelink.

Budget komt uit potje dat vrijkwam na faillissement Watt

Het budget komt uit het potje van Watt, wiens vierjaren subsidie halverwege stopte wegens een faillissement. Hamelink: "Vorig jaar was het budget er niet vanwege bezuinigingen, maar nu wel. Er wordt ook aan gewerkt om dat beschikbaar te stellen tot en met 2014, om MoMo en andere partijen buiten de muren van poppodia grote popconcerten te laten organiseren."

Hamelink heeft als oud-programmeur van Nighttown veel ervaring met het organiseren van grote popconcerten. Motel Mozaïque (MoMo) heeft dat ook: niet alleen tijdens het festival, maar ook gedurende het jaar. Zo staan Spinvis op 18 januari en Zita Swoon op 10 april met een speciaal project in de Schouwburg. Kytecrash en dEUS (in Off_Corso) verzorgden recent uitverkochte shows. De nieuwe serie krijgt grotere proporties, benadrukt Hamelink. "Het is wel de bedoeling bands te boeken, die 1200 tot 1800 man trekken. Het mooie is dat dit aansluit bij wat wij al elf jaar doen."

Pophistorie in Schouwburg en De Doelen

De Doelen heeft ook een behoorlijke pophistorie. Zo hebben Rotterdammers het nog steeds over het tweedaagse muziekfestival Ein Abend In Wien in 1991, waar onder meer Nirvana, Nine Inch Nails, Smashing Pumpkins en Sonic Youth speelden. "Het zijn beide zeer interessante en geschikte zalen. Zo hebben we bij MoMo in de Schouwburg zowel hele verstilde concerten van Belle and Sebastian en CocoRosie gehad als een groep als Mogwai."

De gemeente Rotterdam besloot vorig jaar om in ieder geval de komende vijf jaar geen groot poppodium te bouwen om het verlies van Watt op te vangen. Die beslissing heeft ook tot dit budget geleid. "Ik ben het daar zwaar mee oneens", reageert Hamelink, die vindt dat een stad van de grootte van Rotterdam een groot poppodium hoort te hebben. "Maar dan kun je twee dingen doen: gaan zitten mokken of proberen wat op te bouwen om dat gemis op te vangen."