Rotterdam steekt de komende vijf jaar geen geld in nieuw poppodium

Harry Hamelink: “Ik denk dat de huidige inzichten binnen twee jaar weer veranderd zijn.“

Jochem Boom ,

De gemeente Rotterdam heeft donderdag haar bezuinigingsplannen bekend gemaakt. Onderdeel van de zware bezuinigingen is het schrappen van de financiële steun voor een nieuw poppodium in de stad.

Harry Hamelink: “Ik denk dat de huidige inzichten binnen twee jaar weer veranderd zijn.“

De gemeente Rotterdam heeft donderdag haar bezuinigingsplannen bekend gemaakt. Onderdeel van de zware bezuinigingen is het schrappen van de financiële steun voor een nieuw poppodium in de stad. Wel staat vast dat er 400.000 euro per jaar beschikbaar is voor vervangende activiteiten. Die regeling geldt in ieder geval voor de rest van dit jaar en voor volgend jaar.

De Rotterdamse wethouder van financiën Jantine Kriens stond het AD Rotterdams Dagblad te woord over deze bezuiniging. "Deze projecten zijn in goede tijden prachtig, maar in de huidige tijd kunnen we daar niet de middelen insteken,"

Harry Hamelink, organisator van Motel Mozaique en voorheen werkzaam bij het Rotterdamse podium Nighttown nuanceert de negatieve berichten. Hij ziet zowel de slechte als de goede kanten van het nieuws. "Enerzijds is het een grote stad als Rotterdam onwaardig om geen grootstedelijk poppodium te hebben. Iedere stad heeft er een", aldus Hamelink. "Bovendien heb ik van dichtbij meegemaakt wat een poppodium allemaal kan toevoegen aan een stad. Ten eerste is het goed voor het imago van een stad, maar het is ook een waardevolle toevoeging aan het kunst en cultuur aanbod."

Aan de andere kant ziet Hamelink ook de kansen die de sector kan grijpen als er geen poppodium is. "Het gebrek aan een podium geeft creatieve mensen de kans om samen te werken en het gemis anders in te vullen. Het idee van de stad als podium. Zo zie je dat popmuziek niet altijd afhankelijk hoeft te zijn van een podium of de gemeente. Juist deze branche is flexibel genoeg voor dit soort initiatieven. In Rotterdam hebben we genoeg plekken, bijvoorbeeld de Maassilo die als alternatief voor een podium kunnen dienen. Het is wel goed dat de gemeente Rotterdam deze projecten ook actief steunt in de vorm van het verstrekken van subsidie voor goede initiatieven."

Hamelink maakt zich niet druk dat een Rotterdams grootstedelijk podium nu definitief van de baan is. "Met de unieke positie van Rotterdam als jongste stad van Nederland zal de gemeente er niet omheen kunnen dat er een nieuw podium moet komen. Ik verbaas me er ook over dat er altijd maar wordt gesproken over nieuwbouw. Dat is volgens mij nergens voor nodig. Wat mij betreft kunnen ze ook prima een oud gebouw opknappen en daar een nieuw poppodium beginnen. Het is nu in het land en bij de gemeentes crisis. Gemeentes moeten nu wel met bezuinigingen komen, maar ik denk dat de huidige inzichten binnen twee jaar weer veranderd zijn."