Duitse promoter FKP Scorpio neemt belang in Friendly Fire

Indian Summer Festival ook in Duitse handen

Ingmar Griffioen ,

De grote Duitse concertpromoter FKP Scorpio heeft een belang genomen in het Nederlandse boekingsbureau Friendly Fire. Eerder nam FKP, Europa’s grootste speler op het gebied van festivals en een prominente speler op de Duitse concertmarkt, al het Noord-Hollandse Indian Summer Festival over.

Samen de concurrentie aan met Mojo, Lowlands en Pinkpop

Rense van Kessel, algemeen directeur van het Utrechtse Friendly Fire, komt net een seminar uitrollen en reageert opgetogen. "Op korte termijn zal er niet heel veel veranderen", nuanceert hij. "Wij gaan samen Indian Summer Festival doen en meteen naar de volgende editie kijken." De bedrijven hebben de ambitie meer in Nederland te gaan doen, maar concreet is er nog niks. Eendrachtig de concurrentie met Mojo aan dus? "Dat doen we nationaal natuurlijk al, maar we gaan nu niet opeens volgende week Coldplay doen."

Friendly Fire blijft wat Van Kessel betreft natuurlijk doorgroeien. "Dit is een stap in de goede richting, ik denk dat we mooie dingen gaan doen." Het is de vraag of het met FKP aan boord niet veel harder zal gaan, dan de 'natuurlijke groei' die Van Kessel gewend is. FKP Scorpio heeft namelijk grote plannen met Indian Summer, dat met grotere internationale namen "naast festivals als Lowlands en Pinkpop moet uitgroeien tot een van de grootste en populairste muziekfestivals van Nederland".

FKP is het bedrijf van Nederlander Folkert Koopmans, die zijn bedrijf in 25 jaar liet uitgroeien tot een topspeler op de Europese en Duitse markt. "Als geboren Nederlander die al sinds jaar en dag in Duitsland werkt, is het extra leuk om mijn ervaring nu in te zetten voor de Nederlandse markt." FKP Scorpio organiseert veertien meerdaagse muziekfestivals, waaronder Southside (DE), Hurricane (DE), Hultsfred (SE), M’era Luna (DE) en Northside (DK). Het Hurricane en Southside-festival zouden jaarlijks alleen al ruim 120.000 bezoekers trekken. Indian Summer bestaat twaalf jaar, heeft een capaciteit van 30.000 bezoekers en richtte zich tot nu toe vooral op Nederlandse bands. Friendly Fire werkt onder meer met Laura Jansen, Milow, Novastar, Pete Philly, Wiz Khalifa, Lykke Li en Lana del Rey.

De kersverse partners beloven de eerste grote internationale naam voor de komende editie van het Indian Summer Festival (16 juni) volgende week bekend te maken.