Eurosonic 2012: randprogramma en on-officiële spin-offs

O.a. Subbacultcha!, Plato, Double Vee bowling party en Afterslag

Atze de Vrieze ,

Alsof er nog niet genoeg bands op Eurosonic/Noorderslag spelen, is er tijdens het festival altijd genoeg te doen in de stad. Bands die geen uitnodiging hebben gekregen en toch een graantje mee willen pikken, winkels die met showcases het publiek overdag bezighouden, officiële zijprogrammering, maar ook zelfs complete spin-off festivals. 3VOOR12 zet de events op een rij die niet op het blokkenschema staan.

Oude Ebbingestraat 41, do 13:30-20:40, vr 12:00-18:30, za 12:00-17:00
Zoals elk jaar neemt cd-winkel Plato de schone taak op zich om het Eurosonic-publiek overdag te vermaken. Ook dit jaar heeft de winkel drie dagen lang een sterk programma, waarvoor de zaak vermoedelijk uit zal puilen. Met o.a. Roosbeef, School Is Cool, Blaudzun, Veronica Falls en Gers Pardoel.

Coffee Company do 14:30-20:30, vr 12:10-17:50, za 12:10-17:30
Oude Ebbingestraat 39
Plato's buurman Coffee Company heeft ook een officieel dagprogramma, dat de bezoeker drie dagen van de straat houdt. Met onder meer Jamie N Commons, Case Mayfield, Lianne La Havas en Eefje de Visser.

Subbacultcha! za vanaf 12:00
Gallery Sign, Winschoterkade 10 
Vorig jaar was de day party van Subbacultcha een van de meest charmante onofficiële feestjes van het Eurosonic-weekend, om de hoek bij de Oosterpoort en dus een alternatief voor wie even geen zin meer heeft in seminars. Ook dit jaar heeft het platform een veelbelovend programma, met onder meer Pinkunoizu, Hospital Bombers, Thomas Azier en Luik. 
 
De Blauwe Engel, Grote Markt 38
Wil je slechtgaan om Eurosonic af te sluiten? Dan is de aangewezen plek als de bands klaar zijn cafe de Blauwe Engel aan de Grote Markt. Met Draphousse, Sandeman, Fellow, Gnucci Banana (SE), Super Secret Special Suprise Guest (begint om 03.00), De Grote Vinnie, Donnie & Sjakie Show en Doctr.
 
XLCR @ Silo, za 16:00-19:40
Silo - Achterweg 47
Aan de vooravond van Noorderslag houdt het Excelsior label vast zijn eigen, gratis toegankelijke feestje. Met optredens van Wieb Zigtema, GEM, Alamo Race Track en Lola Kite.
 
O'Ceallaigh, Gedempte Kattendiep 13, Kult, Steentilstraat 36/1
Het Groningse label Subroutine heeft ook altijd een eigen feestje, recht tegenover het officiële programma geplaatst. Op de line-up acts uit de eigen stal en vrienden. Met dit jaar onder meer Hospital Bombers, Wooden Constructions, Luik, Homemade Empire en Vox Von Braun.
 
Double Vee bowling party 12 januari 02:00-03:30
Groningen-Bowling Centrum, Gedempte Kattendiep 4
Vorig jaar voor het eerst, wegens succes op herhaling: een bowlingfeestje met nog wat verdwaalde muziek. Het festijn begint als de laatste band eindigt. Een uitnodiging is nodig en de capaciteit is beperkt, maar wie belangrijk genoeg is weet zich vast een weg naar binnen te kegelen. Double Vee heeft ook nog een traditioneel nachtelijk feestje op vrijdag, vanaf 02:00 uur in de Spieghel. Met Go Back To The Zoo, Rachel Louise, Asteroids Galaxy Tour en... Zanger Rinus. Of die laatste daadwerkelijk komt - om 03:30 - zullen we vol spanning afwachten.
Forum Images, Hereplein 73
Een vol programma met muziek en presentaties in Forum Images. Met onder meer een presentatie van de nieuwe 3voor12 website, een performance van Eboman en een optreden van iMaschine, een nieuw project van Krause.
 
Diverse locaties in de binnenstad
Maar liefst vier dagen lang duurt het schaduwfestival A Rocketride To Grunnsonic, met voornamelijk volslagen onbekende namen. Meest bekende acts zijn Dusty Stray, Eins Zwei Orchestra en Blackboxred.

Universal Noordermiddag za 16:00-19:30
News Cafe, Waagplein 5
Als opmaat naar het Noorderslag bal organiseert platenmaatschappij Universal een showcasemiddag met zijn eigen stal, met Go Back To The Zoo, JAH6, Elske DeWall, Lefties Soul Connection, Krystl en Gers Pardoel. Om binnen te komen heb je een uitnodiging nodig.
La Vida, Kapteijnlaan 29 (do), Crowbar, Pluimerstraat 35 (vr) en Orkz, Emmastraat 15 (za)
Vast de grootste vrienden van de organisatie, de mensen achter Pleuropsonic. Vorig jaar hadden ze onder meer de hardrockhelden van Vanderbuyst, nu spelen onder meer Suberbug, Devil's Reject, Bliskem 666 en Unamused.

Altersonic do, vr en za
Verschillende locaties
Ook dit jaar heeft Altersonic weer een keur aan onbekende namen weten te strikken voor drie dagen schaduwshowcases. Bekendste zijn The Phantom Four & The Arguido, Makebelieve, Yuri Landman en Capeman.
 
Platform Theater, Boterdiep 46-48
Woensdag is het officiële programma van Eurosonic nog bescheiden, maar er is al genoeg te doen in de stad. Zo is er een avond van Muzink Music Consultancy in combinatie met de School voor de Kunsten. Met optredens van leerlingen aan die academie, waaronder The Dudettes, Drum 'n Bassie (ja, echt) en Rapper Haas.
 
Graansilo, Griffeweg 4
Lokale zender OOG Radio is zeer actief op Eurosonic, met live uitzendingen en sessies. Daar kun je bij zijn. Met o.a. Emmett Tinley, Gerhardt, Audio Adam, Makebelieve en Awkward I. 
 
Crowbar, Pluimerstraat 35
Boekingskantoor Lezards organiseert in samenwerking met Suburban/Alles Los een rockavond in de Crowbar, met drie bands: John Coffey (met nieuwe zanger), We Are FM en Birth Of Joy.
 
Galerie with Tsjalling:, Oosterstraat 23
Vorig jaar had Galerie with Tsjalling: (schuin tegenover Vera) een foto-expositie, nu kun je er op zaterdagmiddag terecht voor een showcaseprogramma van Wishful Music. Met achtereenvolgens Spilt Milk, Mary Had A Little Band en Lost Bear.
Kroeg van Klaas, Oosterweg 26
Wellicht verwacht je bij de naam Aktiehelden spierballenmuziek, maar op deze avond kun je juist akoestische optredens verwachten. Met TS Eliot Appreciation Society, Noiserv, Inge van Calkar en Shane O Fearghail (Caruso).

Releaseparty De Culture Club, vr 17:00-21:00
Galerie Sign, Winschoterkade 10
Tijdens Eurosonic wordt het boek De Culture Club gepresenteerd, waarin een verband gelegd wordt tussen moderne filosofie en popcultuur. De presentatie wordt opgeluisterd door een flinke reeks bands, met onder meer Blackboxred, Luik, Gumnaam en Bebe Fang.

Burger King: MC's on the menu, do 19:00-19:30, vr 19:00-19:30
Burger King, Stationsplein 4
Zelfs hamburgertent Burger King doet mee aan de Eurosonic gekte. In de fastfoodzaak kun je op donderdag kijken naar snelle optredens van Zanillya en Noizboiz, op vrijdag naar Roberto Tan, Nino en Matarr.

Yuri Landman Ensemble, vr 16:00-17:00
Noorderlicht, Akerkhof 12
Yuri Landman is maar druk in het randprogramma van Eurosonic. Vrijdagmiddag in Noorderslag geeft de instrumentbouwer en muzikant een speciaal optreden met muzikanten uit allerlei bands, met o.a. GW Sok (ex-The Ex), Lola Kite, I AM Oak en Bird On The Wire.
 
Gigant, Nieuwstraat 377, Apeldoorn
Kom je op de terugweg vanuit Groningen langs Apeldoorn? Stop dan even bij poppodium Gigant, dat op zondag uitpakt met Afterslag, met o.a. GEM, Moss, Bart Constant, Wolfendale en Automatic Sam.


MEER FEESTJES? MELD ZE HIERONDER OF VIA TWITTER AAN @ATZEDEVRIEZE