ESNS12: Rien Poortvliet-hiphop van De Avonduren bezorgt voornamelijk jeuk ESNS12: Rien Poortvliet-hiphop van De Avonduren bezorgt voornamelijk jeuk

En niet eens een zakje snoep voor onderweg naar huis

, Erik Zwennes

ESNS12: Rien Poortvliet-hiphop van De Avonduren bezorgt voornamelijk jeuk

En niet eens een zakje snoep voor onderweg naar huis

Erik Zwennes ,

Uit de stal van Kyteman’s Kytopia komt De Avonduren. Mc Kapabel probeert met muzikale sprookjes een breder publiek voor zijn teksten te vinden. Dat doet hij op tenenkrommende wijze.

CONCERT
De Avonduren, Noorderslag, Oosterpoort, 14 januari 2012

MUZIEK
Hiphop is verhalen vertellen. Abel “Kapabel” Aelvoet neemt dat nogal serieus en vertelt sprookjes. In deze Anton Pieck-hop wordt hij bijgestaan door muzikanten uit de Kyteman hoek aka Kytopia. En wat vrijwel alle Nederlandse rappers wensen, is Abel gelukt: Herman van Veen doet mee op zijn album "De Avonduren".

PLUS
De Avonduren heeft twee aardig liedjes waaronder het nummer over een konijn met Herman van Veen. Twee producties zijn wel aardig. De Avonduren is consistent in wat het is; er wordt een duidelijk verhaal verteld.

MIN
Rien Poortvliet, Disney, Anton Pieck, wat antroposofische zelfhulpboeken en zo’n treurige braderie poppenkast. Gooi ze in een met kinderslot-beveiligde blender en je krijgt deze sociaal gewenste, lieve, intens blanke kinderhiphop. Nu is het alleen maar mooi dat dit rijke genre geschikt wordt gemaakt voor een bredere doelgroep. Dat rap als techniek op steeds meer wijzen wordt gebruikt. Maar De Avonduren slaat werkelijk alle planken mis. Dit is muziek waarvan je moeder zegt ‘jij houdt toch van rapmuziek? Ik vind dit ook heel leuk’. Dus sta je op Noorderslag al snel tussen eng hupsende veertigers en ouder. Prima toch? Nou, dan moet je inhoudelijk ook wat meer leveren dan moralistische teksten vanuit het perspectief van Peter en de Wolf-dieren...en een giraffe. Als dan ook nog een nummer met Acda en de Munnik rijmelarij wordt ingezet, afgetopt met een half-onversterkt kamermuziek intermezzootje, krijgt de jeuk echt de overhand. Jeuk waar alleen die andere Utrechter, rapper Steen, iets aan kan doen. De tering.

CONCLUSIE
Is het dan enkel ‘smaak’ waarop De Avonduren flauw wordt afgezeken? Nee, muzikaal is dit zo saai als een middagje conservatorium, blazers komen uit een kastje, Dr Dre’s beat voor "Next Episode" wordt schaamteloos gejat en de spanningsboog is niet te doen door vervelende verhalende intermezzo’s. 'En toen de zon in stukken uit elkaar spatte, waren we voor heel even gelijk', zegt Kapabel met veel pathos. En toen kwam een grote grijze olifant die blies het verhaaltje...uit.

CIJFER:
4

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12