#LGW12: Jacco Gardners spychedelische Spiegelbar

Blozende Noord-Hollander is wonderkind van de sixties

Ingmar Griffioen ,

Zondagmiddag 16.00 uur, in de Spiegelbar schenken ze geen koffie maar verkopen ze wel aardig wat bierflesjes. De sfeer is nog wat gelaten maar dik in orde en was het bij opener Brat Farrar nog halfvol, voor ene Jacco Gardner uit Noord-Holland is de bovenzaal helemaal volgelopen. Een wat schuchtere jongeman met blosjes op de wangen en sluik haar onder zijn nu al kenmerkende zwarte gleufhoed komt op en speelt wat geweldig goede liedjes. De Fuzzbox, Le Guess Who's nieuwste programmaonderdeel, is los en qua belangstelling al geslaagd.

CONCERT
Jacco Gardner, Le Guess Who?, Tivoli Spiegelbar, zondag 2 december 2012

MUZIEK
Jacco Gardner is een fenomeen, nu nog wat ongrijpbaar maar daar gaat rap verandering in komen. De Noord-Hollandse jongen speelde eerst in garageduo The Skywalkers en nog als toetsenist in Lola Kite, maar heeft nu zijn eigen band en geluid te pakken. Het afgelopen jaar kwamen een aantal goede singles uit als Clear The Air (op een Spaans label) en Where Will You Go/Summer's Game (op Trouble In Mind Records uit Chicago). Dat laatste label zit helemaal in zijn favoriete scene (sixties psychedelica) en gaat zijn debuutalbum Cabinet of Curiousities in februari 2013 wereldwijd uitbrengen, Excelsior doet de Benelux. De belangstelling voor Gardner is nu al groot genoeg om een wereldwijde release te rechtvaardigen: zowel NME als Pitchfork pikten de "24 year old self styled baroque pop multi-instrumentalist" recent op.

PLUS
Met drummer Jos van Tol en Lola Kite-leden Jasper Verhulst (basgitaar, vandaag afwezig en prima vervangen door Hugo van de Poes) en Keez Groenteman (gitaar) heeft Gardner al een goede band bijeen en ze spelen eigenlijk foutloos. Vanaf vierde nummer Summer's Game hoor je waar Gardner in uitblinkt: dromerige sixties pop met een catchy en psychedelisch randje en (dankzij samenzang en sommige zanglijnen) een grote Beatles-feel (Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band/Magical Mystery Tour periode). Zijn nieuwste wapenfeit, de sterke single The Ballad of Little Jane ademt ook helemaal de Fab Four eind jaren '60. Dat gevoel wordt versterkt door Gardners vocalen, door een oude microfoon en met zoveel echo erop dat hij pratend maar net verstaanbaar is. Afsluiter Where Will You Go en Clear The Air steken er ook bovenuit in een set die anderszins geen zwakke broeders kent.

MIN
Het kwartet is nog niet heel ervaren en spat niet van het podium af. Statisch zou je het ook kunnen noemen.

CONCLUSIE
Dat was slim dan wel gelukkig geprogrammeerd: Jacco Gardner trekt rond 16.00 uur de Spiegelbar ramvol en daarmee de Fuzzbox lekker op gang. Het garagefeest kan beginnen, zoals het voor Gardner nu ook in Nederland écht gaat beginnen. Hij heeft nu al een aantal geweldige liedjes op zijn conto en over zijn songwriting hoeven we ons dus geen zorgen te maken. Gardner heeft ook goede muzikanten om zich heen verzameld, maar samen ontberen ze vooralsnog de chemie en passie om een meerwaarde aan die songs te geven. Dat is niet erg, het is allemaal nog vers immers en iets om aan te werken. Eurosonic en Noorderslag wachten en een clubtour staat in de steigers.

CIJFER
8-