Roald van Oosten (ex-Caesar) schrijft muziek PvdA-campagne

“Ik ben een zwevende kiezer”

Jorinda Teeuwen ,

Roald van Oosten, oud-bandlid van Caesar en Ghost Trucker, heeft de muziek geschreven voor de PvdA verkiezingscampagne. Het nieuwste filmpje, waarin PvdA wethouder Lodewijk Asscher en fractieleider Diederik Samsom de hoofdrol hebben, is afgelopen week online gekomen. “Ik zou niet voor elke partij muziek bij zo’n campagnefilm kunnen maken.”

PvdA Zendtijd Politieke Partijen augustus 2012 from Prospektor on Vimeo.

Van Oosten werd aanbevolen door Tomas Kaan, een regisseur waar hij eerder mee heeft gewerkt. “Ik vond het een leuk idee. Het is lekker actueel en urgent. Het was ook wel spannend, want ik had zoiets nog nooit gedaan.” Onderstaand filmpje is maar één onderdeel van een project dat uit vier filmpjes en vier radiospots bestaat. “Ik maak er in totaal drie muziekstukken voor. De muziek vormt zich vanuit een script waarin allerlei beelden van Nederland worden getoond, en waarin een aantal mensen aan het woord komt. Dit nummer werkt goed, omdat er in de piano een optimistische drive zit die mooi rondcirkelt.”

Van Oosten zou zelf best wel op PvdA kunnen stemmen. “Het zou zomaar kunnen, maar ik weet het nog niet zeker. Ik ben een zwevende kiezer.” Hoewel Van Oosten zeker geen die hard PvdA’er is, zou hij niet voor elke partij zo’n filmpje kunnen maken. “Het leken me leuke creatieve mensen bij Prospektor en dat het wel wat zou worden. Ik denk dat bij andere partijen een ander soort mensen zou werken. De VVD bijvoorbeeld, dat zou een veel commerciëlere film worden. Daar herken ik me zelf niet in als muzikant.” De campagnevideo’s zijn gemaakt door het productiebureau Prospektor, dat gerund wordt door Eefje Blankevoort en Arnold van Bruggen.

Over het eindresultaat is de componist tevreden. Hoewel: “De muziek had in de mix wel harder gemogen, maar dat zeg ik altijd,” zegt Van Oosten. “Ik vind het filmpje prima gelukt. Zeker omdat het altijd spannend is met korte deadlines of je iets vindt waar je artistiek achter staat en wat tegelijkertijd goed werkt.”

Tussen het componeren door, maakt hij ook nog tijd vrij voor een eigen soloplaat. “Ik maak nu wisselend muziek voor films, documentaires en theater, maar ik probeer daar tussen telkens wel tjid te vinden voor een solo-album. Het schuift dan telkens weer op, en het zal nog wel even duren vrees ik.”

Diederik Samsom en Lodewijk Asscher: stem op 12 september PvdA from PvdA Amsterdam on Vimeo.