#Song12: De keuze van Fresku

Ook zet hij zich in voor Palestijnse en Israëlische slachtoffers

Laurence Tanamal ,

In het kader van Song van het Jaar vraagt Roosmarijn aan bekende Nederlandse artiesten om hun top 5 bekend te maken. Deze kunnen zij kiezen uit de Song van het Jaar shortlist van 2012. Vanavond was het aan grote State Awards winnaar Fresku om zijn keuze bekend te maken. Ook gooide hij hier nog een vrije keuze bij. Naast Song van het Jaar en de State Awards sprak Roosmarijn met de rapper over zijn initiatief waarmee hij Palestijnse en Israëlische slachtoffers wil helpen.

Fresku was nog niet thuis van de State Awards of hij voelde zich al geroepen om zich in te zetten voor de Palestijnse en Israëlische slachtoffers. “Ik ben alweer flink aan het werk. Ik zit nu toevallig in de studio. We hebben een benefietdingetje dat we willen organiseren voor de Israëlische en Palestijnse slachtoffers. Waarom? Omdat ik los van entertainer ook een mens ben en dit soort dingen trek ik mij gewoon aan. Ik was zo blij dat er een staakt het vuur kwam en toen dacht ik van: we moeten gewoon iets doen. Het is natuurlijk een druppel op een hete plaat, maar het is beter dan niks doen. Ik ben nu ook in bespreking met Top Notch en ik hoop dat al het geld dat het oplevert naar de slachtoffers kan gaan. Het gekke was ook dat we thuis kwamen na de State Awards. En ik deelde toen de krantenkop met de oorlog in Palestina. Dat voelde bijna als een boodschap.”

Fresku - Hedde Druksop

“Tuurlijk zet ik mezelf er in! Ik ben er super trots op! Het is ook mijn meest inhoudelijke werk natuurlijk (lacht). Ik heb hem ook gekozen vanwege de samenwerking met Theo Maassen.”

Triggerfinger - I follow rivers
“Niet omdat ik zo heel fan ben van het nummer. Ik vind het heel tof, maar mijn dochter vindt het nog toffer. Die zit het de hele dag te zingen en wil dan met me dansen en als ze een microfoon ziet wil ze hem pakken en zingen.”

Frank Ocean - Thinking about you
“Frank Ocean is zo’n zwoele kerel en heeft zoveel betekend voor mijn relatie. Toen ik en Lieke elkaar net ontmoetten was Frank Ocean wel een belangrijk achtergrondmuziekje.”

Jameszoo - Doc Pipper
“Jameszoo is sowieso mijn broeder. Hij maakt toffe dingen en ik ben heel fan van hem. Is ook een eigenzinnige kerel, met humor. Die jongen zal nog eens heel hard gaan ooit. Ik zie hem dadelijk echt wereldwijd doorbreken.”

Emeli Sande - Next to me
“Ik vind haar sowieso super. Ik kan heel makkelijk fan raken van vrouwelijke artiesten. Die zijn vaak dichter bij hun hart dan mannen, die willen vaak stoerder klinken dan dat zij zijn. Ik ben zo dankbaar dat ik haar muziek heb leren kennen.”

Freechoice: Kendrick Lamar – Swimming Pools
“Op dit moment beïnvloedt hij mij het meeste. Hij komt met nieuwe dingen en kan een straatwaarde met zijn muziek zetten door jongeren aan te spreken die niets met rap hebben. Het is een man met een booschap, entertainer en allround artiest.”