Lowlands 2012: Geef de Alpha één Triggerfinger...

... en ze geven zo veel liefde terug

Ingmar Griffioen ,

De overgang van Kasabian naar Triggerfinger is immens. Opeens staat er in dezelfde, nog net wat vollere tent een sympathieke, oprechte en pure band te rocken. Een trio Vlamingen dat daar bovendien de helft minder personeel voor nodig heeft en wel de gedrevenheid aan de dag legt die je op zo'n festivalspot mag verwachten.

CONCERT:
Triggerfinger, Lowlands Alpha, zaterdag 18 augustus 2012

MUZIEK:
Neem de beste drummer van de Benelux, de beste ritmetandem en één van de beste frontmannen van de Lage Landen en je hebt... Triggerfinger, het Belgische powertrio, al veertien jaar specialiserend in de betere (hard)rock, bluesrock en rock-'n-roll. De band van zanger-gitarist Ruben Block, drummer Mario Goossens en bassist Paul van Bruystegem (aka Monsieur Paul) heeft het laatste jaar een bijzondere groei doorgemaakt, terwijl ze jarenlang gestaag groeiden door op werkelijk elk podium de ballen uit de broek te spelen. 'Ik ben met m’n gat in de boter gevallen,' zei van Bruystegem eind 2010 in een interview tegen 3voor12. Maar nee, Monsieur Paul gij zijt pas echt met uwe gat in de boter geland, nadat jullie spontaan besloten Lykke Li's 'I Follow Rivers' te coveren bij Giel Beelen in de 3FM-studio.

PLUS:

Triggerfinger laat er twintig seconden gras over groeien en gooit het gas er dan op met 'I'm Coming For You'. De band houdt zich voor de setlist redelijk aan het in november 2011 in de Melkweg vastgelegde live-album Faders Up 2 en eigenlijk zijn al die stevige rocksongs daarop meer dan raak, met name het opwindend rockende 'All This Dancin' Round' (met jankende gitaar), 'Short Term Memory Love' (met meest meeslepende zanglijnen), 'First Taste' (met huilende Block) en het zevenenhalve minuut durende 'My Baby's Got A Gun' (met de wreedste solo's). Maar ook 'Let It Ride', 'On My Knees' en slotsong 'Is It?' komen in niet misselijke uitvoering voorbij.

En dan kwamen er ook nog verrassingen uit de hoed: uiteraard was 'I Follow Rivers' ingecalculeerd, evenals dat 15.000 Lowlanders die hit als uit één keel mee zouden zingen. Eerder in de set zat de echte surprise: een gastoptreden van De Jeugd van Tegenwoordig. Wat zeg je: Willie Wartaal, Faberyayo en Vjeze Fur rockten een potje mee? Jazeker, maar wel met hun eigen track 'Sexy Beesten'. Hoogtepunt was hoe Ruben Block het refrein 'We zijn zo sexy bezig / kijk ons sexy wezen / 't is te veel voor jou / sexy beesten' uit zijn rockstrot perste. Het kippenvel stond er zo dik op dat de zweetdruppels eraf sprongen.

MIN:
Deze set was veel te kort voor de Antwerpse geweldenaren, die eigenlijk alleen teleurstelden doordat ze nummers als 'Cherry' en 'Feed Me' niet speelden.

CONCLUSIE:

Dat Triggerfinger een geweldige liveband is met een dik aantal goede rocksongs op het repertoire wisten we al lang. Bovendien werd dat nog eens bevestigd met de release van Faders Up 2. Vanavond spelen ze een goed deel van die plaat en na het zien van de hele show geven we nog eens een dwingend koopadvies af. Beter nog: ga die gasten live zien en schaf na een full-length show die dubbelaar aan. Voor Triggerfinger geldt: na de Alpha op Lowlands 2010 ging het twee jaar later op dezelfde spot nog een tandje beter en zo moet de 'loudest band from Antwerpen' toch minimaal 'one of the loudest bands from Europe' kunnen worden.

CIJFER:

9